Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy jest jeszcze ulga remontowa?

daggulka

Recommended Posts

Witam.

Mam pytanko.

Sprawa nieco skomplikowana. W roku 2006 sprzedaliśmy mieszkanie którego współwłaścielami na spółę był mój małż , moja mama i mój tato. Od jego zakupu nie minęło 5 lat, więc musieliby wszyscy zapłacić podatek.

Ale z małżem wybudowaliśmy dom , więc pokrycie w fakturach jest i podatku płacić nie trza.

Część faktur jest na męża i odliczył sobie vat za mat. budowlane .

Część faktur jest na moich rodziców- za lata 2007 i 2008 (cała wykończeniówka). Czy oni mogą sobie jeszcze odliczyć to w jakiejś uldze romontowej biorąc pod uwagę , iż mają spółdzielcze mieszkanie? :roll:

Bardzo będę wdzięczna za pomoc ...siedzę od południa w googlach i kurcze znajduję bardzo rozbieżne informacje.

Nurtuje mnie też fakt, że moi rodzice mają tych faktur dużo i za 2007 i za 2008 rok ... czy jeśli będą mogli to rozliczyć to mogą to zrobić "za jednym zamachem"?

My rozliczaliśmy Vat męża w listopadzie 2007 roku do tamtego momentu.

Czy teraz możemy rozliczyć resztę faktur za 2007 i 2008 rok?

jezzu....tyle pytań i mętlik w głowie :lol:

w ostateczności wezmę jutro to co mam i pojadę do jakiegos biura rachunkowego .... ciekawe jakie mają cenniki za takie rozliczenie :roll:

Nie ma już ulgi remontowej, więc niczego sobie nie odliczą w tym zakresie. Ale muszą na wezwanie US pokazać, że swoją część pieniędzy po sprzedaży włożyli np. w remont swojego mieszkania. I to jest ok.

Mnie bardziej nurtuje fakt, że te same faktury bierzesz pod uwagę w rozliczeniu "5lat" i odliczeniu vatu za mat.bud. Innymi słowy: te same faktury korzystają z dwóch odliczeń - skarbówka Ci to na 100% zakwestionuje przy kontroli tych 5 lat.

dziękuję za odpowiedź

nie biorę tych samych faktur pod uwagę ... mam osobno nazbierane faktury które "nie kwalifikowały się" do ulgi vat, np: za piec , za beton , za zakup działki :wink:

kurcze... cholera, to szkoda że nie ma możliwości żeby rodzice to odliczyli ...to jest 60.000zeta w wykończeniówce :( ... a to pewne jest? nie da się tego wrzucić w jakąś smieszną ulgę? :wink: ... nie znam się na tym kompletnie :roll:

a zobaczcie tutaj:

http://www.pit.pl/budowlana-vat/

piszą min. , że:

W ramach ulgi zwrotowi podlega część kwot podatku VAT zawartego w posiadanych przez podatnika oryginałach faktur VAT, wystawionych od 1 maja 2004 r. i dokumentujących wydatki na zakup materiałów budowlanych związanych z:

-budową budynku mieszkalnego zgodnie,

-nadbudową lub rozbudową budynku na cele mieszkalne lub przebudową (przystosowaniem) budynku niemieszkalnego, jego części lub pomieszczenia niemieszkalnego na cele mieszkalne, w wyniku których powstał lokal mieszkalny, spełniający wymagania określone w odrębnych przepisach,

-remontem budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego.

Zakres robót remontowych uprawniających do ulgi określa załącznik do ustawy.

Zwrot dotyczy wydatków poniesionych na zakup materiałów budowlanych, które do dnia 30 kwietnia 2004 r. były opodatkowane stawką podatku od towarów i usług w wysokości 7 %, a od dnia 1 maja 2004 r. są opodatkowane podatkiem VAT w stawce 22%. Wykaz takich materiałów ogłosił Minister Transportu i Budownictwa.

Omawiane na niniejszej stronie przepisy obowiązują od 1 stycznia 2008 r.

piszą że można na remont ....nic nie kumam :roll:

czytam, czytam, czytam .... już mnie gały bolą ... i z tego co wyczytałam nie ma oczywiście ulgi remontowej, ale piszą ( na 12 strnach w necie które przeczytałam) że moi rodzice mogą skorzystać z tej ulgi z której mój mąż korzystał ...czyli z ulgi "zwrot vat za materiały budowlane" :roll:

jeden mętlik :roll:

już wszystko wiem .... skontaktowałam się z koleżanką - księgową , więc napiszę .... bo może ktoś ma podobne wątpliwości :roll:

- nie ma ulgi remontowej, ale można sobie odliczyć Vat na tych samych zasadach co budujący nawet posiadając mieszkanie spółdzielcze,

-nie ma znaczenia że faktury z których jest odliczany vat są także wykorzystane do okazania przy kontroli np. z tytułu niezapłacenia podatku z tytułu sprzedaży mieszkania przed upływem 5 lat ....mogą być to te same faktury

- można roliczyć faktury za 2007 i 2008 rok "za jednym zamachem", w jednym wniosku

to barrrrrrdzo dobre wiadomości, zasnę z przyspawanym uśmiechem na twarzy :D

Co do tego:

-nie ma znaczenia że faktury z których jest odliczany vat są także wykorzystane do okazania przy kontroli np. z tytułu niezapłacenia podatku z tytułu sprzedaży mieszkania przed upływem 5 lat ....mogą być to te same faktury

to bym sie jednak nie zgodziła ;)

Pamiętam przy kontroli (tego 5-letniego...) skarbówka szczegółowo mi sprawdzała, czy aby którakolwiek z pokazywanych faktur nie była odliczana w innej uldze, nawet przepis mi przytaczali...że ta sama faktura nie może uczestniczyć w 2 ulgach... ale może się coś zmieniło...

Wniosek VZM-1 nie koliduje z "ulgą odsetkową" ani ze zwolnieniem z dawnego art. 21 ust. 1 pkt 32.

Zwolnienie z art. 21 koliduje z ulgą odsetkową (w części): nie można kasy ze sprzedaży lokalu przeznaczyć na spłatę odsetek od kredytu, jeśli odlicza się ulgę odsetkową. Tutaj musisz wybrać.

To znaczy jeżeli dochód uzyskany ze sprzedaży mieszkania oraz całośc uzyskanego kredytu zostały przeznaczone na budowę domu a kredyt spłacany jest z bieżących dochodów to bez obawy o jakąś zależność mozna skorzystac ze zwolnienia z podatku dochodowego ( ART 21) z odliczenia Vat-u ( VZM 1) oraz z odliczenia odsetek od kredytu hipotecznego po odbiorze domu.

Przychód ze sprzedaży mieszkania na budowę - zwolnienie z art. 21

Odsetki spłacasz z własnych dochodów - ulga odsetkowa.

Wydatki na budowę udokumentowane fakturami ( VZM-1) - zwrot vatu.

Nie zachodzi dublowanie się ulg czy odliczeń.

W przypadku ulgi odsetkowej odliczenie dotyczy spłaconych odsetek (f-ry nie są weryfikowane przez US).

Art. 21 jest zwolnieniem podatkowym (gryzie się z ulgą odsetkową tylko w zakresie, o którym pisałem wcześniej).

Wniosek VZM-1 można składać do każdego wydatku udokumentowanego fakturą (bez względu na wcześniejsze wykazywanie tych samych wydatków w ulgach czy zwolnieniach).

Wydatki w VZM-1 wykazane na załączniku VZM-1/A (nieodliczane w ramach ulg mieszkaniowych) nie są odliczane w ramach ulg tylko w zwolnieniach.

bardzo dziękuję za informacje ...teraz to się całkiem zdołowałam ... mam kredyt hipoteczny złotówkowy i kuźwa nie wiedziałam, że jest jakaś ulga odsetkowa :o ... złożyłam już Pit37 z uwzględnieniem ulgi rodzinnej na dzieci i nic więcej :(

co teraz? da się to jakoś skorygować? co trza zrobić? :roll:

bardzo dziękuję za informacje ...teraz to się całkiem zdołowałam ... mam kredyt hipoteczny złotówkowy i kuźwa nie wiedziałam, że jest jakaś ulga odsetkowa :o ... złożyłam już Pit37 z uwzględnieniem ulgi rodzinnej na dzieci i nic więcej :(

co teraz? da się to jakoś skorygować? co trza zrobić? :roll:

oczywiście, możesz do końca kwietnia codziennie składać zeznanie korygujące i liczy się to ostatnio złożone, tylko radzę na kopii potwierdzać złożenie. :lol:

• 4 months później...
już wszystko wiem .... skontaktowałam się z koleżanką - księgową , więc napiszę .... bo może ktoś ma podobne wątpliwości :roll:

- nie ma ulgi remontowej, ale można sobie odliczyć Vat na tych samych zasadach co budujący nawet posiadając mieszkanie spółdzielcze,

witam,

a czy mogę odliczyć VAT w przypadku jeśil remontuję nie swoje mieszkanie? Mieszkanie jest na moją babcię a ja kupuję materiały na remont.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Krystian

• 4 weeks później...

A co w przypadku jeśli remontuje się mieszkanie (fv za materiały budowlane na właściciela mieszkania) ale właśnie teraz - tzn. w 2009 r - wcześniej nie było remontu - co najwyżej wymiana okien parę lat temu.

Jest możliwość skorzystania z odliczenia VAT za materiały budowlane? Jest w ogóle jakaś ulga do wykorzystania na takie cele w tym roku?

Gubię się z tych opisach :wink: :oops: