piotrekdbk 22.03.2009 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Witam wszystkich. Posiadam domek wolno stojący o pow. ok. 60m2 chciałbym zmodernizować ogrzewanie, a właściwie stworzyć od nowa ponieważ w chwili obecnej mam piecyk węglowy. Dość wydajny ale ma wiele minusów. Moje pytanie jak w temacie. Za jakiej mocy piecem węglowym powinienem rozglądać się? Jakieś wskazówki co do producenta etc ponieważ jestem dość "zielony" w temacie, a nie chciałbym żeby jakiś pół fachowiec wkopał mnie w niepotrzebne koszta. z góry dziękuję i czekam na odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 22.03.2009 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Mało podanych informacji nie wiemy jak masz domek ocieplony i jakie jest jego zapotrzebowanie na ciepło. Ale do takiej powierzchni powinien wystarczyć piec o mocy 7kW, tylko nie wiem czy o takiej małej mocy produkują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekdbk 22.03.2009 15:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Co do konstrukcji... ściany pustak-styropian 4mm-suporeks 120mm-płyta GK, sufit podwieszany izolowany wełną mineralną okna niestety jeszcze drewniane pochodzą z demontażu z jakiegoś bloku lata 90' A jeżeli założę kocioł o większej mocy wiąże się to większymi wydatkami na opał czy po prostu będzie wiecznie za gorąco w budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 22.03.2009 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 7-8kW im wiekszy tym koszty opalania wyzsze. tego typu piece swoje spalaja i nie wiele sie poradzi. moze lepiej jakis gazowy brak obslugi brak koniecznosci wygospodarowywania pomieszczenia na opal itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekdbk 22.03.2009 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 hmm... właśnie jak to jest z piecami gazowymi? u mnie niestety nie ma gazociągu więc musiałbym instalować zbiornik. Jak to wygląda czy musiałbym go kupić czy może istnieje jakiś rodzaj najmu, dzierżawy od dostawcy gazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 22.03.2009 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Ja na twoim miejscu najpierw wymieniał bym okna na nowe, jeżeli by była taka potrzeba i możliwość docieplił jeszcze budynek i zorientował się najpierw w kosztach ogrzewania domku gazem z dzierżawionej butli lub ewentualnie zamontował bym w domku piece akumulacyjne i dołożył kominek. W tak małym domku koszty ogrzewania nie powinny być zbyt wielkie. Natomiast co do kotłów na opał stały to jak dobierzesz za duży to w domu będzie za ciepło i albo będziesz dusił kocioł, albo otwierał okna. Jest na to jednak sposób musiałbyś dokupić do kotła bufor który odbierze nadwyżkę ciepła i odda ja jak piec będzie wygasał. Butle na gaz większość dzierżawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekdbk 22.03.2009 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Zna ktoś przybliżone koszty takiej instalacji oraz późniejszej eksploatacji z dzierżawą? Czy są dużo niższe-wyższe od węglowej? i jak to wygląda jeśli chodzi ogrzewanie z kolektorów słonecznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokowal2 22.03.2009 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Z kolektorów słonecznych nie ogrzejesz. Gaz z butli wychodzi około 3 razy drożej niż węgiel. Zajrzyj na te strony. Znajdziesz tu napewno kocioł dla siebie, o mocy 6 - 9 kW.http://kotly.com/index.php?cPath=36http://kotlywilga.pl/oferta/kotly_uniwersalne_na_paliwo_stale/?s=5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts