Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej mocy piec C.O.??

Recommended Posts

Witam wszystkich. Posiadam domek wolno stojący o pow. ok. 60m2 chciałbym zmodernizować ogrzewanie, a właściwie stworzyć od nowa ponieważ w chwili obecnej mam piecyk węglowy. Dość wydajny ale ma wiele minusów. Moje pytanie jak w temacie. Za jakiej mocy piecem węglowym powinienem rozglądać się? Jakieś wskazówki co do producenta etc ponieważ jestem dość "zielony" w temacie, a nie chciałbym żeby jakiś pół fachowiec wkopał mnie w niepotrzebne koszta. z góry dziękuję i czekam na odpowiedź

Co do konstrukcji... ściany pustak-styropian 4mm-suporeks 120mm-płyta GK, sufit podwieszany izolowany wełną mineralną okna niestety jeszcze drewniane pochodzą z demontażu z jakiegoś bloku lata 90' A jeżeli założę kocioł o większej mocy wiąże się to większymi wydatkami na opał czy po prostu będzie wiecznie za gorąco w budynku?

Ja na twoim miejscu najpierw wymieniał bym okna na nowe, jeżeli by była taka potrzeba i możliwość docieplił jeszcze budynek i zorientował się najpierw w kosztach ogrzewania domku gazem z dzierżawionej butli lub ewentualnie zamontował bym w domku piece akumulacyjne i dołożył kominek. W tak małym domku koszty ogrzewania nie powinny być zbyt wielkie.

Natomiast co do kotłów na opał stały to jak dobierzesz za duży to w domu będzie za ciepło i albo będziesz dusił kocioł, albo otwierał okna. Jest na to jednak sposób musiałbyś dokupić do kotła bufor który odbierze nadwyżkę ciepła i odda ja jak piec będzie wygasał.

Butle na gaz większość dzierżawi.