Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nawilżacz powietrza

Recommended Posts

Rainbow Rainmate - może nie najtańszy ale zdecydowanie najskuteczniejszy z tych które testowałam. Chodzi u mnie 20h/dzień, można się przyzwyczaić - nie jest to coś ultra cichego ale jakość powietrza się bardzo poprawiła. Skuteczność nawilżania zdecydowanie mniejsza niż parowników - ale zupełnia inna jakość. Powietrze jest takie jak po wiosennym deszczu.

Robiłem dłuższe lektury na ten temat.

Wybór klasy - jest tylko jeden .

Nawilżacz z myjką powietrza (powietrze przechodzi przez nawilżoną gąbkę), a gąbka polewana jest przez pompę.

Do wody dobrze dodać konserwant (nie parujący)

Nie pamiętam producenta, kosztowao takie urządzenie ł 4 lata temu ok 500 pln.

Wady innych

- ultradźwiękowe akustycznie szumią

- rozsiewają bakterie

- rozsiewają kamien z wody - przy intensywnej ekspolatacji meble są potem w białym nalocie (chyba że woda destylowana lub gotowana)

Przy innych rozwiązaniach problem mikrobiologii może być krytyczny, bądź uzyskuje sie minimalne nawilżenie. Da się policzyć - dziennie trzeba podać w zależności od powierzchni ok 5-7 l wody.

Robiłem dłuższe lektury na ten temat.(...)

Posiadam i użytkuję jeden z nawilżaczy ultradźwiękowych / już ponad 2 lata / -

po pierwsze primo - akustycznie nic nie szumią - praktycznie bezgłośnie pracuje

pod drugie primo - rozsianych bakterii nie stwierdziłem

po trzecie primo - w zbiorniku na wodę jest wkład zmiekczający - leję wodę prosto z kranu / ca 10 dH / od dwóch lat żadnego nalotu z minerałów nie stwiedzam ani na meblach ani nigdzie ...

po czwarte primo - wydajność i kultura pracy nie ma sobie równych - mój nawilżacz z automatycznym higrostatem - mierzy wilgotność i w zależności od niej załącza/wyłącza urządzenie i steruje jego wydajnością - dodatkowo - mój jest z jonizatorem i z podgrzewaniem wody - tzw ciepła mgiełka - nie wychładza pomieszczenia .

a jakiej firmy jest ten nawilzacz?

jak czesto wymieniasz wkłady i jaki jest ich koszt?

Robiłem dłuższe lektury na ten temat.(...)

Posiadam i użytkuję jeden z nawilżaczy ultradźwiękowych / już ponad 2 lata / -

po pierwsze primo - akustycznie nic nie szumią - praktycznie bezgłośnie pracuje

pod drugie primo - rozsianych bakterii nie stwierdziłem

po trzecie primo - w zbiorniku na wodę jest wkład zmiekczający - leję wodę prosto z kranu / ca 10 dH / od dwóch lat żadnego nalotu z minerałów nie stwiedzam ani na meblach ani nigdzie ...

po czwarte primo - wydajność i kultura pracy nie ma sobie równych - mój nawilżacz z automatycznym higrostatem - mierzy wilgotność i w zależności od niej załącza/wyłącza urządzenie i steruje jego wydajnością - dodatkowo - mój jest z jonizatorem i z podgrzewaniem wody - tzw ciepła mgiełka - nie wychładza pomieszczenia .

• 2 weeks później...