Stardust 22.03.2009 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Witam Wiem, że pewnie ten temat nurtuje niejednego i pewnie się już gdzieś na forum przewinął no ale kto pyta nie błądzi.Stoję przed dylematem wyboru rodzaju ocieplenia dachu. Bez zbędnych wywodów mój dom posiada poddasze użytkowe, deskowany dach, na deskach została położona papa a na nią dachówka ceramiczna. Zastanawiam się nad tym aby zrobić ocieplenie ze styropianu. Jakie są wasze doświadczenia odnoście tej kwestii? Interesuje mnie czy styropian jest dobrą alternatywą w stosunku do wełny? Co jest za a co przeciw styropianowi jako materiałowi na ocieplenie dachu? Szczerze powiedziawszy po przeczytaniu tego, co udało mi się wyszukać w internecie nie do końca przekonuje mnie wełna i nie rozumiem dlaczego tak naprawdę w powszechnym odczuciu (tak mi się przynajmniej wydaje) jest lepsza od styropianu? Jakoś bardziej przemawia do mnie styropian. Znalazłem np. taki artykulik http://www.e-izolacje.pl/dachy,223.htm Bardzo proszę o wasze opinie, szczególnie będę wdzięczny tym, którzy kwestię ocieplenia dachu mają już przerobioną. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravic 22.03.2009 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Witam Wiem, że pewnie ten temat nurtuje niejednego i pewnie się już gdzieś na forum przewinął no ale kto pyta nie błądzi. Stoję przed dylematem wyboru rodzaju ocieplenia dachu. Bez zbędnych wywodów mój dom posiada poddasze użytkowe, deskowany dach, na deskach została położona papa a na nią dachówka ceramiczna. Zastanawiam się nad tym aby zrobić ocieplenie ze styropianu. Jakie są wasze doświadczenia odnoście tej kwestii? Interesuje mnie czy styropian jest dobrą alternatywą w stosunku do wełny? Co jest za a co przeciw styropianowi jako materiałowi na ocieplenie dachu? Szczerze powiedziawszy po przeczytaniu tego, co udało mi się wyszukać w internecie nie do końca przekonuje mnie wełna i nie rozumiem dlaczego tak naprawdę w powszechnym odczuciu (tak mi się przynajmniej wydaje) jest lepsza od styropianu? Jakoś bardziej przemawia do mnie styropian. Znalazłem np. taki artykulik http://www.e-izolacje.pl/dachy,223.htm Bardzo proszę o wasze opinie, szczególnie będę wdzięczny tym, którzy kwestię ocieplenia dachu mają już przerobioną. Pozdrawiam Wełnę lepiej się układa bo rozpręża się między krokwiami - przy styropanie trzeba zachować milimetrową (kilku) dokładność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stardust 22.03.2009 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Powiedzmy, że u mnie jest to problem pomijalny tak samo jak wytłumienie akustyczne. Dom mam na wsi i jest tam aż za cicho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 22.03.2009 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Jeśli dokładność jest dla Ciebie problemem pomijalnym, to przy styropianie narobisz sobie mostków termicznych i całe to ocieplenie o ... potłuc. Łańcuch jest tak mocny jak jego najsłabsze ogniwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 22.03.2009 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 I ja sie podpinam pod pytanie. I może dołożę swoje. A czy ktoś stosował połączenie styropianu i wełny? Np.wełna między krokwie a w poprzek między stelaż styrypian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 22.03.2009 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 trzeba troszkę poszukać na forum takie tematy były już roztrząsane, np w tym wątku: http://forum.muratordom.pl/post3034918.htm?highlight=#3034918 i w taki wątku: http://forum.muratordom.pl/post3016640.htm?highlight=#3016640 tak więc szukamy i czytamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 22.03.2009 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Powiedzmy, że u mnie jest to problem pomijalny tak samo jak wytłumienie akustyczne. Dom mam na wsi i jest tam aż za cicho. i dlatego powinienes izolowac styropianem. tanie, latwe w montazu, nie kurzy, nie dusi, nie gryzie gdzie popadnie do oczu nie leci, nie wymaga zbytniej wiedzy o izolowaniu, latwo sie utylizuje czesto bez potrzeby, wkladasz styro w szpary szczeliny wypelnisz pianka i cala filozofia, milo skrzypi do snu. welna to same klopoty trzeba to dokladnie docinac i montowac, strasznie pyli, gryzie, czesto wymaga dodatkowego podparcia sznurkowaniem, wymaga paroizolacji, wiedzy o doborze i wykonywaniu izolacji, jest drozsze i trwalsze i cichsze w wykonaniu i uzytkowaniu. sam widzisz same minusy. jednym slowem nie sluchaj lobby co mydla oczy bezpieczenstwem welny bo nie palna i takie tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 22.03.2009 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 ... no ale kto pyta nie błądzi. a kto szuka, ten znajduje.... a co za tym idzie z pewnością powinieneś przeczytać to, co masz pod nickiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 23.03.2009 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Spokojnie styropian się nadaje. Zwłaszcza szary z Neoporu - przewodność 0,033 lub -0,031. lepiej zaizoluje niż wełna w cieńszej warstwie.Robią już płyty nacinane wzdłuż do 1/3-1/2 grubośći. Dają dię wyoblić - i same się rozprężają między krokwiami. Jeśli ktoś się boi mostków - szpary, jeśli już musiały by być - zapianować pianą poliuretanową. z puszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stardust 23.03.2009 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Dziękuję Wam za pomoc. Ale idąc dalej mam kolejny dylemat. Do FlashBack napisałeś, że wełna wymaga paroizolacji. We wspomnianym powyżej przeze mnie artykule http://www.e-izolacje.pl/dachy,223.htm również jest napisane, że paroizolacja w przypadku styropianu jest zbędna, cytuję „Termoizolacja dachu krokwiowego wykonana z płyt styropianowych nie wymaga stosowania paroizolacji, gdy zostawi się szczelinę pomiędzy warstwą termoizolacji a deskowaniem (należy zachować ciągłość szczeliny od okapu do kalenicy poprzez otwory wlotowe i wylotowe). Szczelina wentylacyjna powinna mieć przynajmniej 2 cm. Jeżeli nie jest możliwe wykonanie takiej szczeliny (np. gdy grubość izolacji odpowiada wysokości krokwi) po stronie wewnętrznej należy wykonać paroizolację”. W moim przypadku szczelina wentylacyjna 2 cm jest jak najbardziej osiągalna. W związku z tym czy aby na pewno można sobie podarować folię? Czy służy ona w przypadku wełny tylko do tego aby ją chronić przez sparowaniem, zawilgoceniem? Sądząc po tym, co jest napisane w artykule z linku powyżej styropian ma niby tzw. naturalna hydrofobowość - nie nasiąka wodą w związku z tym można folię sobie podarować? Pytam po prostu bo jeśli już ktoś przerabiał ten temat to ma na pewno cenniejsze bo praktycznie przetestowane informacje. Jeśli tak jest i hydroizolacja jest zbędna to byłoby to wielkie ułatwienie i dodatkowy atut na rzecz styropianu.[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 23.03.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Dziękuję Wam za pomoc. Ale idąc dalej mam kolejny dylemat. Do FlashBack napisałeś, że wełna wymaga paroizolacji. We wspomnianym powyżej przeze mnie artykule http://www.e-izolacje.pl/dachy,223.htm również jest napisane, że paroizolacja w przypadku styropianu jest zbędna, cytuję „Termoizolacja dachu krokwiowego wykonana z płyt styropianowych nie wymaga stosowania paroizolacji, gdy zostawi się szczelinę pomiędzy warstwą termoizolacji a deskowaniem (należy zachować ciągłość szczeliny od okapu do kalenicy poprzez otwory wlotowe i wylotowe). Szczelina wentylacyjna powinna mieć przynajmniej 2 cm. Jeżeli nie jest możliwe wykonanie takiej szczeliny (np. gdy grubość izolacji odpowiada wysokości krokwi) po stronie wewnętrznej należy wykonać paroizolację”. W moim przypadku szczelina wentylacyjna 2 cm jest jak najbardziej osiągalna. W związku z tym czy aby na pewno można sobie podarować folię? Czy służy ona w przypadku wełny tylko do tego aby ją chronić przez sparowaniem, zawilgoceniem? Sądząc po tym, co jest napisane w artykule z linku powyżej styropian ma niby tzw. naturalna hydrofobowość - nie nasiąka wodą w związku z tym można folię sobie podarować? Pytam po prostu bo jeśli już ktoś przerabiał ten temat to ma na pewno cenniejsze bo praktycznie przetestowane informacje. Jeśli tak jest i hydroizolacja jest zbędna to byłoby to wielkie ułatwienie i dodatkowy atut na rzecz styropianu. [/code] przy welnie i paroizolacji mostki nie sa az tak straszne bo minimalizuje je druga warstwa welny (oczywiscie tyczy sie to minimalnych luzow welny w krokwiach) ew. zimowe "zamaczanie" sie welny kondesatem z pary usuwane jest w porach cieplejszych lub suchych zimowych przewiewach szczeliny wentylacyjnej, przy styropianie niewielkie nawet szpary spowoduja wykraplanie sie pary i duzy problem z jej odparowaniem nawet przy wentylowaniu a przy stykowym montazu do deskowania z zastosowaniem paroizolacji nie mozliwe jest usuniecie kondensatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 23.03.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Stoję przed dylematem wyboru rodzaju ocieplenia dachu. Bez zbędnych wywodów mój dom posiada poddasze użytkowe, deskowany dach, na deskach została położona papa a na nią dachówka ceramiczna. Zastanawiam się nad tym aby zrobić ocieplenie ze styropianu. Zastanawiam się, jak bedzie po latach wyglądał styropian uzyty do cieplenia dachu ? Raz że od strony dachu bedzie non stop poddany działaniu migrującego powietrza w szczelinie wentylacyjnej. Wystarczy że jeden sezon styropian pozostawi sie na ścianie bez obróbki, a już widać na nim działanie atmsfery. Dwa - może w tym konkretnym dachu mniej, ale np. w dachu krytym blachą i bez deskowania, bedzie w upalne dni działać na niego bardzo wysoka temperatura. Jeśli upały będą długotrwałe, czy ten polistyren nie ulegnie i nie zacznie płynąć ? Nie wiem, czy mam rację w tym co napisałem, ale jak nie mam nic do styropianu jako ocieplenia ścian, tak do poddaszy mi całkiem nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts