Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

polubiłem elektryczną, dlaczego przejsc na indukcyjną?

qwert

Recommended Posts

poradzcie prosze. jakie sa zalety pł. idukcyjnej wate jej ceny?

nauczyłem sę gotowac na elektrycznej i jej wady przerobilem w zalety.

nie przeszkada mi bezwładność elektrycznej. czy są jakies inne zalety, poza sterowa;lnością plyty indukcyjnej?

biorac pod uwage koszt wymiany garów (obecnie uzywam z ikei) to chyba w moim przypadku nie warto zamieniac?

poradzcie prosze. jakie sa zalety pł. idukcyjnej wate jej ceny?

nauczyłem sę gotowac na elektrycznej i jej wady przerobilem w zalety.

nie przeszkada mi bezwładność elektrycznej. czy są jakies inne zalety, poza sterowa;lnością plyty indukcyjnej?

biorac pod uwage koszt wymiany garów (obecnie uzywam z ikei) to chyba w moim przypadku nie warto zamieniac?

jeśli używasz z ikei, to prawdopodobnie będą działać. miałem komplet 3 garnków za 30 zł, więc bardzo tanie i to jedyne, które mi działały. miałem też komplet kilku garnków typu supermarketowego (20 - pokrywki liczone też ;) elementów za 120 zł itp) i kicha. na szczęście na parapetówę dostałem komplet 365+ z ikei, ten już jest droższy, choć i tak w miarę tani.

dzięki Leo za radę i poświecony czas na jej wypisanie. nie wpadł bym na to sam. chyba. chyba, bo jednak wpadłem. przegladałem forum. jest kilka postów sperzed lat. wtedy raczej pytano o zasade dzialania.

te znam i rozumiem. pytam o praktyczne doswiadczenia tych co przeslzi z elektr. na induk.

i znalazlem jedą. indukcyjna jest bezpieczniejsza. reszta plusów, raczej umiarkowanie dodtania.

Co prawda ja chowana na gazie:) , ale pomału rozglądam się za sprzętem do kuchni i tez zastanawiałm się nad płytą .To co wyczytałam to to , że indukcja jest tańsza w eksplatacji od zwykłej płyty. Co do garów to wystarczy przyłożyć magnesik do dna i jeśli będzie się trzymał to znaczy , że nadają się do indukcji , co mnie cieszy , bo właśnie niedawno wymieniąłm gary i po sprawdzeniu nadają się do indukcji . Także decyduje się na indukcje ze względu na koszty , ale jak będzie w praktyce? Zobaczymy.

Ja właśnie ostatnio miałam podobny dylemat - używam od kilku lat elektrycznej i bardzo mi pasuje (ma swoje plusy w porównaniu do indukcyjnej - np. gotując zupę na ostatnie 10 minut wyłączam pole a zupa i tak lekko bulgocze pod przykryciem, podobnie dusząc mięso itp.)

Ale wielkim minusem jest to, że np. gotując makaron w dużym garnku najpierw musiałam zagotować dwa czajniki elektryczne wody - wlać do garnka i czekać jeszcze dobrą minutę, ale to wszystko ponownie sie zagotuje.

A płyta indukcyjna podobno gotuje nawet szybciej niż czajnik!

Moja decyzja to płyta łączona (2 pole elektryczne, dwa indukcyjne... a i tak wszyscy mi mówili, że będę żałować, bo w użyciu będą tylko indukcyjne, wziełam łączoną ze względu na 3 ulubione patelnie - żadna nie działa na indukcji...

Delfina z magnesikiem się mylisz. Garnek musi zawierać ferromagnetyk.

Lepiej patrzeć po opisie garów, MUSI być oznaczenie indukcji ( taka spiralka )

Podpowiedź w temacie garnków: emaliowane z Olkusza pięknie też latają.

Jako posiadaczka indukcji napiszę tak : to trzeba zobaczyć. Poszukajcie wśród znajomych kto ma już indukcję. Opowiadanie co potrafi, jaka jest oszczędna i szybka nic nie da. Niestety szkoda, że w sklepach nie stawiają jakiegoś gara na płytę.

A jak nie macie znajomków , trzeba z flaszką po forumie latać 8) 8)