qwert 22.03.2009 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 poradzcie prosze. jakie sa zalety pł. idukcyjnej wate jej ceny? nauczyłem sę gotowac na elektrycznej i jej wady przerobilem w zalety. nie przeszkada mi bezwładność elektrycznej. czy są jakies inne zalety, poza sterowa;lnością plyty indukcyjnej? biorac pod uwage koszt wymiany garów (obecnie uzywam z ikei) to chyba w moim przypadku nie warto zamieniac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 22.03.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Poszukaj, na forum są już ze dwa wątki na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondi10 22.03.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 poradzcie prosze. jakie sa zalety pł. idukcyjnej wate jej ceny? nauczyłem sę gotowac na elektrycznej i jej wady przerobilem w zalety. nie przeszkada mi bezwładność elektrycznej. czy są jakies inne zalety, poza sterowa;lnością plyty indukcyjnej? biorac pod uwage koszt wymiany garów (obecnie uzywam z ikei) to chyba w moim przypadku nie warto zamieniac? jeśli używasz z ikei, to prawdopodobnie będą działać. miałem komplet 3 garnków za 30 zł, więc bardzo tanie i to jedyne, które mi działały. miałem też komplet kilku garnków typu supermarketowego (20 - pokrywki liczone też elementów za 120 zł itp) i kicha. na szczęście na parapetówę dostałem komplet 365+ z ikei, ten już jest droższy, choć i tak w miarę tani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 23.03.2009 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 dzięki Leo za radę i poświecony czas na jej wypisanie. nie wpadł bym na to sam. chyba. chyba, bo jednak wpadłem. przegladałem forum. jest kilka postów sperzed lat. wtedy raczej pytano o zasade dzialania.te znam i rozumiem. pytam o praktyczne doswiadczenia tych co przeslzi z elektr. na induk. i znalazlem jedą. indukcyjna jest bezpieczniejsza. reszta plusów, raczej umiarkowanie dodtania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delfina7 23.03.2009 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Co prawda ja chowana na gazie:) , ale pomału rozglądam się za sprzętem do kuchni i tez zastanawiałm się nad płytą .To co wyczytałam to to , że indukcja jest tańsza w eksplatacji od zwykłej płyty. Co do garów to wystarczy przyłożyć magnesik do dna i jeśli będzie się trzymał to znaczy , że nadają się do indukcji , co mnie cieszy , bo właśnie niedawno wymieniąłm gary i po sprawdzeniu nadają się do indukcji . Także decyduje się na indukcje ze względu na koszty , ale jak będzie w praktyce? Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
june1977 23.03.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Ja właśnie ostatnio miałam podobny dylemat - używam od kilku lat elektrycznej i bardzo mi pasuje (ma swoje plusy w porównaniu do indukcyjnej - np. gotując zupę na ostatnie 10 minut wyłączam pole a zupa i tak lekko bulgocze pod przykryciem, podobnie dusząc mięso itp.)Ale wielkim minusem jest to, że np. gotując makaron w dużym garnku najpierw musiałam zagotować dwa czajniki elektryczne wody - wlać do garnka i czekać jeszcze dobrą minutę, ale to wszystko ponownie sie zagotuje.A płyta indukcyjna podobno gotuje nawet szybciej niż czajnik!Moja decyzja to płyta łączona (2 pole elektryczne, dwa indukcyjne... a i tak wszyscy mi mówili, że będę żałować, bo w użyciu będą tylko indukcyjne, wziełam łączoną ze względu na 3 ulubione patelnie - żadna nie działa na indukcji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 23.03.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Delfina z magnesikiem się mylisz. Garnek musi zawierać ferromagnetyk. Lepiej patrzeć po opisie garów, MUSI być oznaczenie indukcji ( taka spiralka ) Podpowiedź w temacie garnków: emaliowane z Olkusza pięknie też latają. Jako posiadaczka indukcji napiszę tak : to trzeba zobaczyć. Poszukajcie wśród znajomych kto ma już indukcję. Opowiadanie co potrafi, jaka jest oszczędna i szybka nic nie da. Niestety szkoda, że w sklepach nie stawiają jakiegoś gara na płytę. A jak nie macie znajomków , trzeba z flaszką po forumie latać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 23.03.2009 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 oszczednosc jest iluzoryczna, lub jej nie ma. plyta jest drozsza od elektrycznej i ta oszczednosc na prądzie się zwróci po 40 latach. ale argument z makaronem jest warty przemyslenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.