Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmywanie strefowe a połowa załadunku

georginka

Recommended Posts

jak w temacie .... możecie mi wyjaśnic czym to się rózni???

Jestem zdecydowana na szeroką zmywarkę firmy Whirpool. Zamiennie występują te dwie funkcje.

Która wg Was jest lepsza i praktyczniejsza???

Dodam jeszcze, że nie mam zamiaru w ogóle zmywać ręcznie. Zmywarka będzie chodzić codziennie.

Wydaje mi się, że to jest to samo - połowa załadunku to mycie w jednym koszu - czyli jakby strefowe :D Ja nie mam tej funkcji i teraz widzę, że zupełnie by mi się nie przydała: albo mam pełniutko albo świeżo brudnych naczyń jest trochę mniej - włączam wtedy program krótki (u mnie 30 min) i po sprawie. Nie zmywam ręcznie niczego poza drewnianymi deskami, drewnianymi łyżkami i drobiazgami, które się do zmywarki nie nadają. Cała reszta ląduje w zmywarce a ja uwielbiam załadowywanie i rozładowywanie.

Znalazłam na firomwej stronie takie opisy:

Zmywanie strefowe:

Jest to zmywanie wsadu umieszczonego w górnym lub dolnym koszu. Zmywarka pracuje przy efektywnym zużyciu energii i wody, bez konieczności jej całkowitego wypełnienia.

Połowa ładunku:

To doskonała możliwość wykorzystania urządzenia w codziennym użytkowaniu, umożliwiająca zmywanie małego wsadu. Możesz wykorzystać tylko połowę pojemności obydwu koszy i zaoszczędzić do 15% czasu, energii i wody.

Jednak ciągle nie wiem, które lepsze.

Co o tym sądzicie??

Witam

Ja posiadam zmywarkę 60 .

Zmywarkę puszczam codziennie pelna , lub co 2 dzien.

Polowa zaladunku , to bylby dla mnie zbedny bajer.

W zmywarce zmywam wszystko , garnki po ziemniakach rowniez , patelnie teflonowe wszystkie , i wszystko drewniane :wink: .

Wszelkie drewniane lyzki , deski itp.

Przy drewnie nie nalezy ustawiac wiecej jak do max 45 stopni , jesli chodzi o deski .

W 70 C pekla jedna , poszla od razu do kosza.

Zlew sluzy mi tylko i wylacznie do nabierania wody.

Zwrot roczny za wode wyniosl przy zmywarce 500zł, az nieprawdopodobne jak duzo przelewalam wody :o . :o

Myję wszystkie gary (patelnie mam teflonowe a tego w zmywarce nie wolno niestety :cry: ) i jest ok. Blachy do pieczenia (jak tylko się mieszczą) i w ogóle wszystko co można myję w zmywarce. Ręcznie myję tylko to co może się zniszczyć.

Jak wyżej :wink:

Po to w końcu mam zmywarkę :lol:

• 10 months później...

Nie widzę różnicy między jedną i drugą funkcją. Może napisz do producenta lub dystrybutora w celu wyjaśnienia. Myślę, że to tylko różnica w nazewnictwie.

Ja też w zmywarce myję wszystko! Garnki, patelnie, łyżki drewniane, kryształy teściowej, filtry odkurzacza, sitka... Zmywarkę zawsze mam wypełnioną po brzegi. Jak nadchodzą święta, uroczystości rodzinne nie nadążam ładować i opróżniać.

Nogi też myję - świńskie, zanim zacznę galaretę gotować :lol: