kozubek1 22.03.2009 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Mam w domu do wykucia kilka dziur w ścianie o grubości ok 40 cm.Jedna o wymiarach 240x120,drugą 210x170,trzecia 210x80,plus kilka mniejszych 150x120 o grubości 12 cm.Mam pytanie czy lepiej nacinać boki szlifierką z tarczą diamentową i póżniej rozwalać ręcznie młotem.Czy lepiej kupić jakąś młotowiertarkę np Skil 900 W z kompletem wierteł za ok 430 zł ,czy lepiej jakąś tańszą ale o większej mocy np Einhell ,Ferm,VANDER.Dziękuję za porady .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 22.03.2009 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 W jakiej ścianie te dziury?Kiedyś wykułem kilka dziur w ścianie z cegły ale najpierw zrobiłem nadproże, a później nacinałem ścianę szlifierką tarczą diamentową a później w ruch poszły duże młoty. Młotowiertarka jest dobra do wykuwania jakiś bruzd lub małych otworów ale ściany nią nie wykujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 22.03.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 właśnie zlazłem z mojej budowy gdzie miałem do dyspozycji dwie zabawki: 1. Hilti - udar 5 J 2. młot Boscha udar 15J Hilti nadawała sie do podkuwania rowków, młot Boscha robiła ładne dziury w ścianie. Skill za ta kase będzie miał udar jakieś 2,5 J. Najpierw zajedziesz siebie a potem narzędzie Dobra rada - wypożycz coś porządnego na dobę - bedzie i taniej i szybciej. Wcześniej natnij otwory szlifierką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 22.03.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 przeznaczajac 500 na wiertarke na raz moze drugi za rok to lepiej jak przedmowca wypozyczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozubek1 22.03.2009 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 ściany z zewnątrz to cegła a w środku pustak szlakowy dom ma ok 50 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ashen 22.03.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 mam tego skilla zrobiłem w nim całą instalację elektryczna w domu, wierciłem i kułem w betonie nie zawiodła ani raz. oczywiście lepiej kupić ją bez wierteł i dłut dołączonych w zestawie bo ich jakość to żenua... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boszax 22.03.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Na Allegro ten Skill 900 jest za 365 zł i sprzedający pokrywa kaszta przesyłki. Nie wiem tylko czy daje wiertła, ale chyba nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz27 22.03.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Ja też mam skila 900W tego z allegro jeszcze nim wielkich prac nie wykonywałem ale wydaje mi się że jak dla amatora który musi coś od czasu do czasu wykuć/wywiercić to wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sledz98 23.03.2009 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 W Leroy jest do kupienia Hitachi DH24PC3 za niecałe 600 PLN. Siła udaru 3,2J. Wydaje mi się, że do domu wystarczająca. Na allegro możesz kupić taką samą z gratisami w tej samej cenie np:http://www.allegro.pl/item577909095_mlotowiertarka_dh24pc3_hitachi_2_gratisy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozubek1 05.04.2009 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Znalazłem tego Skila za 369 zl z przesyłką bez dodatków które jak napisano wcześniej są kiepskiej jakości.Na innej aukcji jest zestaw firmy Makita, http://www.allegro.pl/item601570786_zestaw_wiertel_dluta_sds_plus_makita_10szt.html ,czy warto je kupić.Po przeczytaniu opinii z forum trudno podjąć decyzję co kupić w moim przedziale cenowym.Jednak chyba wybiorę Skila ,serwis mam niedaleko podobno nie ma problemów z częściami,przyda się nie tylko do kucia ale i wiercenia np przy montażu kołków do ocieplenia.Może ktoś jeszcze wypowie się w moim temacie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boszax 05.04.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 No jak takie panie reklamują to chyba warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 05.04.2009 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Sam pracuję na sprzęcie Makity - i powiem jedno NIE DO ZAJECHANIA. Strop 20 cm , żelbet - rozwalony wedle wymagań. I to najmniejszą, udarową ich zabawką(młot, a nie wiertarka). Co do Skila - to jest tańszy Bosch. Tyle, że Bosch to już nie ten sławny sprzed paru lat (choć walczę też młotem GB 11, który chce mi połamać plery). Ale dla paru otworów weź najtańszy - chyba, że chcesz żeby jeszcze mimo wszytstko popracował. Nie ryzykuj tylko Kinzo- mi ich urządzenie padło przy 20-tym otworze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts