Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki młot lub młotowiertarka do 500 zł

Recommended Posts

Mam w domu do wykucia kilka dziur w ścianie o grubości ok 40 cm.Jedna o wymiarach 240x120,drugą 210x170,trzecia 210x80,plus kilka mniejszych 150x120 o grubości 12 cm.Mam pytanie czy lepiej nacinać boki szlifierką z tarczą diamentową i póżniej rozwalać ręcznie młotem.Czy lepiej kupić jakąś młotowiertarkę np Skil 900 W z kompletem wierteł za ok 430 zł ,czy lepiej jakąś tańszą ale o większej mocy np Einhell ,Ferm,VANDER.Dziękuję za porady .Pozdrawiam.

W jakiej ścianie te dziury?

Kiedyś wykułem kilka dziur w ścianie z cegły ale najpierw zrobiłem nadproże, a później nacinałem ścianę szlifierką tarczą diamentową a później w ruch poszły duże młoty.

Młotowiertarka jest dobra do wykuwania jakiś bruzd lub małych otworów ale ściany nią nie wykujesz.

właśnie zlazłem z mojej budowy gdzie miałem do dyspozycji dwie zabawki:

1. Hilti - udar 5 J

2. młot Boscha udar 15J

Hilti nadawała sie do podkuwania rowków, młot Boscha robiła ładne dziury w ścianie. Skill za ta kase będzie miał udar jakieś 2,5 J. Najpierw zajedziesz siebie a potem narzędzie :lol:

Dobra rada - wypożycz coś porządnego na dobę - bedzie i taniej i szybciej. Wcześniej natnij otwory szlifierką.

• 2 weeks później...
Znalazłem tego Skila za 369 zl z przesyłką bez dodatków które jak napisano wcześniej są kiepskiej jakości.Na innej aukcji jest zestaw firmy Makita, http://www.allegro.pl/item601570786_zestaw_wiertel_dluta_sds_plus_makita_10szt.html ,czy warto je kupić.Po przeczytaniu opinii z forum trudno podjąć decyzję co kupić w moim przedziale cenowym.Jednak chyba wybiorę Skila ,serwis mam niedaleko podobno nie ma problemów z częściami,przyda się nie tylko do kucia ale i wiercenia np przy montażu kołków do ocieplenia.Może ktoś jeszcze wypowie się w moim temacie.Pozdrawiam.

Sam pracuję na sprzęcie Makity - i powiem jedno NIE DO ZAJECHANIA.

Strop 20 cm , żelbet - rozwalony wedle wymagań. I to najmniejszą, udarową ich zabawką(młot, a nie wiertarka).

Co do Skila - to jest tańszy Bosch. Tyle, że Bosch to już nie ten sławny sprzed paru lat (choć walczę też młotem GB 11, który chce mi połamać plery).

Ale dla paru otworów weź najtańszy - chyba, że chcesz żeby jeszcze mimo wszytstko popracował. Nie ryzykuj tylko Kinzo- mi ich urządzenie padło przy 20-tym otworze.