Przemasek114 22.03.2009 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Witam! Elektryk zakłada u mnie instalację odgromową i w wykopie na około domu położył bednarkę bezpośrednio w ziemię, a według projektu powinna być w rurze kanalizacyjnej 100. Chciałbym mieć jakąś wiedzę gdy będę mu zwracał uwagę, bo z pewnością mi powie, że tak może być. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 22.03.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Bednarka w rurze kanalizacyjnej - co to za projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gianti 22.03.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 proste prawa fizyki. bednarka w rurze nie mając styku z ziemią nie przeniesie energii pioruna do ziemi. piorun sobie znajdzie lepsze miejsce - przed Twój dom. kto zrobił ten projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boszax 22.03.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Elektryk wykonał zapewne tzw. uziom otokowy. Wykonuje się go właśnie bednarką ułożoną poziomo wokół domu zakopaną minimum 0,6 m pod ziemią i nie bliżej niż 1 metr od budynku . Bednarka zakopuje się bezpośrednio w gruncie, dzięki czemu energia pioruna jest pochłaniana przez ziemię. Nie słyszałem, żeby dawać bednarkę w jakiś rurach. Może to jakiś nowy wynalazek albo źle odczytałeś projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 22.03.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Elektryk wykonał zapewne tzw. uziom otokowy. Wykonuje się go właśnie bednarką ułożoną poziomo wokół domu zakopaną minimum 0,6 m pod ziemią i nie bliżej niż 1 metr od budynku . Bednarka zakopuje się bezpośrednio w gruncie, dzięki czemu energia pioruna jest pochłaniana przez ziemię. Nie słyszałem, żeby dawać bednarkę w jakiś rurach. Może to jakiś nowy wynalazek albo źle odczytałeś projekt. lepszy jest uziom fundamentowy. ale teraz za późno. PS.1. ta rura to pewnie przy jakichś skrzyzowaniach, lub pod drogą PS.2. "uziom" na dole mojego postu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts