Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki piecyk gazowy?

Gość Aggim

Recommended Posts

Gość Aggim
Musimy wymienic piecyk gazowy, ktory ma obslugiwac tylko łazienke (umywalka i wanna). Stoimy przed dylematem -jaki??? Opinie na temat piecykow roznych firm sa tak sprzeczne i mamy nie lada problem. Moze cos doradzice?

Gość Zuzanna

Ciekawe, że co region Polski, to inne nazwy tego samego urządzenia np. piecyk łazienkowy, podgrzewacz gazowy przepływowy, Junkers, ogrzewacz gazowy, piecyk. Znacie jeszcze jakieś?

Extra prezentację i firmowe cenniki mozna znaleść na http://www.systemgaz.prv.pl mają tam opisy techniczne kilku producentów. Warto poszperać conieco. Kupic nie kupić obejrzec można ;)

• 5 years później...
Odświeżam temat. Obecnie w mieszkaniu mam piecyk termet 0087, ma juz swoje lata, poza tym i tak robie remont wiec wypada go wymienić na cos nowoczesniejszego (termet byl juz kilka razy naprawiany). I nie wiem czym sie różnią piecyki, czy podłączenie we wszystkich takie samo, moc itp czy maja znaczenie. Czym sie kierowac przy zakupie ? Dodam tylko ze piecyk bedzie obsługiwał wanne, umywalkę i zlew. Czekam na jakies podpowiedzi i z góry dzięki.

jaki???

taki o mocy chyba standardowo 19 kW

/są mocniejsze ale nie trzeba/

z zapłonem elektronicznym zasilanym ogniwami chemicznymi/czyli tzw. bateriami :x broń Boże przed generatorem napędzanym przepływającą wodą...

a jaki - pewnie któryś z "wiodącej" trójcy" czyli chyba JukersVailantTermet

wybierz taki który Ci się bardziej spodoba z wyglądu czy np ma bardziej

ergonomiczne /poręczniejsze/ pokrętła...

dla mnie najbardziej poręczne pokrętła ma Vailant :roll:

• 4 years później...
huh to może ja odświeżę temat - aktualnie sama jestem zmuszona do wymiany 11letniego vaillanta i szukam jakieś podpowiedzi na co go wymienic :) wiem, ze nie z turbinką, bo właśnie taki mieliśmy i prz spadku ciśnienia wody płomień zapalał sie po którymś n-tym razie ;/ i była to jedyna wada tego piecyka. Niestety, okazało się że zakamienił się. Poradzono mi popytać się o filtry przeciw kamieniowi? Patrzyłam na kilka piecyków, ale żadnych filtrów nie widziałam w opisie. I teraz - czy wszystkie generalnie mają filtry czy też trzeba dokupić je osobno i zainstalować je przy instalacji piecyka? Generalnie mam nana oku http://e-piecyk.pl/pl/p/Junkers-MAXI-POWER-2-WRDP-11-2B-Piecyk-Lazienkowy-Gazowy-7701331607/114 , ale ma on otwarta komorę spalania - a gdzieś obiło mi się o uszy, że lepsze są z zamkniętą...czy to ma duże znaczenie? Dziękuję za wszelką pomoc :)