Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie rury do reku = wybór reku

Recommended Posts

Jakie rury wentylacyjne powinno się stosować przy rekuperatorach?

a. "sztywne" przewody tzw. SPIRO (blacha gr. 0,5mm) z ociepleniem

b. "giętkie" przewody z ociepleniem tzw. ISO-POLY

c. przewody giętkie firmy NED AIR (o zmniejszonej średnicy i wyglądają jak "peszel" o średnicy fi 80mm i gładkie w środku.

Pytam ponieważ na targach budowlanych w Częstochowie zostałem zasypany sprzecznymi informacjami na temat przewodów.

Jedni twierdzą, że spiro są głośne a drudzy, że "giętkie" są głośne.

Jedni, że przewody trzeba czyścić a drudzy, że nie.

Ja już mam mętlik w głowie.

Natomiast do końca wysłuchałem przedstawiciela "wobomonter" w częstochowie i prawie mnie przekonał do reku firmy NED AIR.

Super doświadczenia w tym nie mam – na tym forum są lepsi, ale mimo to napiszę jak Mi to wykonali „spece” po pewnym brutalnym aczkolwiek skutecznym ukierunkowaniu toku myślenia.

Od rekumperatora idzie sobie ocieplona sztywna rura zwinięta z taśmy stalowej (nierdzewka) szerokości około 200mm. Średnica tej rury w moim przypadku Fi 200mm

Od głównego kanału poprzez przepustnice odchodzą miękkie ocieplone rury aluminiowe Fi 100mm (rura aluminiowa gładka – wełna - rura aluminiowa gładka ) długości około 2m, które łączą się z anemostatami (w skrócie rura sztywna fi 200 – trójnik 200x100x200 – rura sztywna 100 długości około 0,5m - przepustnica - rura miękka aluminiowa długość około 2m - anemostat)

Na razie działa