Remik_Programista 22.03.2009 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Jakie rury wentylacyjne powinno się stosować przy rekuperatorach?a. "sztywne" przewody tzw. SPIRO (blacha gr. 0,5mm) z ociepleniem b. "giętkie" przewody z ociepleniem tzw. ISO-POLYc. przewody giętkie firmy NED AIR (o zmniejszonej średnicy i wyglądają jak "peszel" o średnicy fi 80mm i gładkie w środku. Pytam ponieważ na targach budowlanych w Częstochowie zostałem zasypany sprzecznymi informacjami na temat przewodów.Jedni twierdzą, że spiro są głośne a drudzy, że "giętkie" są głośne.Jedni, że przewody trzeba czyścić a drudzy, że nie. Ja już mam mętlik w głowie.Natomiast do końca wysłuchałem przedstawiciela "wobomonter" w częstochowie i prawie mnie przekonał do reku firmy NED AIR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 23.03.2009 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Super doświadczenia w tym nie mam – na tym forum są lepsi, ale mimo to napiszę jak Mi to wykonali „spece” po pewnym brutalnym aczkolwiek skutecznym ukierunkowaniu toku myślenia.Od rekumperatora idzie sobie ocieplona sztywna rura zwinięta z taśmy stalowej (nierdzewka) szerokości około 200mm. Średnica tej rury w moim przypadku Fi 200mmOd głównego kanału poprzez przepustnice odchodzą miękkie ocieplone rury aluminiowe Fi 100mm (rura aluminiowa gładka – wełna - rura aluminiowa gładka ) długości około 2m, które łączą się z anemostatami (w skrócie rura sztywna fi 200 – trójnik 200x100x200 – rura sztywna 100 długości około 0,5m - przepustnica - rura miękka aluminiowa długość około 2m - anemostat) Na razie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts