Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Miesieczne koszty utrzymania domu

Recommended Posts

Średnio od 8000 do 10 000 zł /rok (prąd, woda, gaz, ścieki ,śmieci, podatek, telefon, abonament cyfrowego polsatu) 4 osoby , 180 m2

eeee no z tym polsatem przesadziłeś - to może kolejna osoba doliczy sobie 2x w miesiącu sprzątanie toples przez panie z agencji towarzyskiej? :p

dla jednego polsat cyfrowy jest standardem dla kogos innego luksusem

dla znowu kogos innego kanalizacja jest standardem a ktos inny wylewa szambo na okoliczne pola - punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia

• 1 year później...

;)

dom 105m2 + garaż w bryle, ale nieogrzewany.

- woda 0zł - własna studnia, czyli prąd do pompy

- ścieki ok 20zł - POŚ

- ogrzewanie - pompa ciepła, czyli w prąd do sprężarki itp.

- prąd - średnia miesięczna to ok 350zł - taryfa budowlana nadal :(

Aha to będzie chyba ważne: 2 dorosłe osoby pracujące w domu.

Edytowane przez martadela
dodatek

Dom ok 200m2. Trzy osoby zamieszkałe na stałe + 3 osoby na co drugi weekend (nie zawsze). Miesięcznie wychodzi coś ok 800zł (nie liczyłem abonamentu cyfry+ ) ;))))

stanowczo za wysokie. Powaznie. biorąc pod uwagę ich wilelkość, coraz mniej mi się to podoba.

No nie powiedział bym ja płace ok 650zł za czynsz mieszkania własnościowego ok 50m2 - to jest dopiero koszt utrzymania !

Edytowane przez buzzer11

ogrzewaniew gazowe, dom 124 m2, 3 osoby

gaz lato (ciepła woda i gotowanie) ok 110/msc, zimą 300-max 350/msc. Teraz wszystko zależy, ile trwa zima ;)

prąd mniej więcej 150/msc, w bloku mi wychodziło podobnie.

woda u mnie drogo bo ze ściekami (kanalizacja) latem nawet 150/msc a zimą poniżej 100 (podlewanie :(.

Najgorsze jest jednak to, że za wszystkie media nie płaci się co miesiąc ale co 2-3 miesiące. I na ogół przychodzą wszystkie na raz. I tak 2 miesiące luzu a potem 800 za gaz, 250 za wodę i jakiś zaległy prąd. A odkładać na później nie umiem!!!

Edytowane przez EZS
w prądzie mi wyszlo 250 zamiast 150!!!

O kosztach utrzymania domu nigdy się nie dowiesz, dopóki sam nie zaczniesz je ponosić.

Kiedyś rozmawiałam ze znajomymi i o mało zawału nie dostałam jak zaczęli mówić ile ich utrzymanie domu kosztuje - później okazało się że wliczyli w to ochronę, abonament za cyfrę +, rachunki telefoniczne, neostrade i jeszcze benzynę, ubezpieczenie samochodów i domu.

Inni podali wodę prąd ciepło, no ale domy zupełnie inne, inne powierzchnie inne ogrzewanie itp.