fmau 23.03.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Dzień dobry, rozpocząłem budowę na działce, której jestem właścicielem. Na budowę domu wraz z moją dziewczyną zaciągnąłem kredyt pod hipotekę działki. Aktualnie budynek jest skończony w 40% a my chcemy się pobrać za 2-4 miesiące. Co należy zrobić, żeby właścicielami tego obiektu były dwie osoby. Czy po ślubie będzie on własnością tylko tej osoby, która posiada działkę czy przy oddaniu budynku wpisuje się właścicieli budynku w oderwaniu od własności gruntu? Proszę o poradę jak przeobrazić w/w obiekt na wspólny. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 23.03.2009 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Tu jest artykuł na ten temat wyjaśniający te kwestie:http://www.eprawnicy.pl/opinie-ekspertow/budowa-domu-na-gruncie-malzonka-lub-narzeczonego/menu-id-192.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fmau 23.03.2009 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Tu jest artykuł na ten temat wyjaśniający te kwestie: http://www.eprawnicy.pl/opinie-ekspertow/budowa-domu-na-gruncie-malzonka-lub-narzeczonego/menu-id-192.html Dziękuję za odpowiedź. Przeczytałem artykuł jak i rozmówiłem się z notariuszem. Najtańszym i skutecznym sposobem na włączenie budowanego domu do wspólnego majątku jest podpisanie umowy rozszerzającej przed notariuszem po zawarciu związku małżeńskiego. Jest to stały koszt około 500 PLN bez względu na wartość majątku. Dodatkowo w/w majątek wchodzi w skład wspólnego majątku małżeńskiego co oznacza, że wszelkie sprawy dotyczące modyfikacji nieruchomości, sprzedaży itp. muszą być podjęte wspólnie. Życzę miłego dnia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts