Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szokujący kosztorys dewelopera - POMOCY!

zorek-01

Recommended Posts

Ja Ci wierze... ale porównywanie z tymi nienormalnymi cenami prowadzi do takich "medialnych faktów" jak spadek cen o ponad 20%.

Zabawne... A z jakimi cenami ma prównywać? Przecież to ceny transakcyjne.

Medialne fakty to się tworzą po porónywaniu średnich cen ofertowych. Które od biedy nadają się może do określenia trendu i niczego więcej.

Swoją drogą to bardzo dziwne że nie znazał się żaden podmiot na rynku, który byłby zainteresowany podawaniem rzeczywistych cen transakcyjnych.

Większość "analiz" jakie czytałem opierała się na cenach ofertowych.

Pozdrawiam

Bo większość tych "analityków" robiła analizy siedząc za biurkiem przy komputerze i spisywała ceny podane w sieci. Również te szalone, puszczane tylko dla wysondowania rynku.

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dorzeczy szanowni państwo tu trzeba pomóc, a nie bić pianę.

Mnie brakuje najważniejszej informacji :

1 czy dewaloper dostal od inwestora jakąś kasę - jeśli tak to ile.

2 tekst umowy i wszelkie inne późniejsze zapisy.

Kwota jaka sobie zażyczył akurat ma tu najmniejsze znaczenie.

no chyba ma kluczowe, bo gdyby to było np. 10 tys. to pewnie by nie było tego wątku.....

ad.1 tak dostał - ok 50% wartości mieszkania

ad.2 tekst umowy jest raczej standardowy czyli jest tam zapis dotyczący odstąpienia kupującego i związanej z tym karze umownej 5% ale nic nie ma na temat przywracania mieszkania do stanu pierwotnego. deweloper żądając ode mnie omawianych kosztów powołuje się na następujący zapis w umowie: § 18 Postanowienia końcowe; 1. W sprawach nie uregulowanych niniejszą umową mają zastosowanie odpowiednie przepisy Kodeksu Cywilnego.

w między czasie deweloper (a raczej gł. wykonawca) przesłał bardziej szczegółowy kosztorys i tak np. koszty elektryki rozpisał na :

1. demontaż instalacji elektrycznej - 1700zł

2. ułożenie instalacji zgodnie z nowym układem ścian - 17600zł

3. pomiary - 700zł

...i to wszystko jeżeli chodzi o elektrykę :-? żadnych materiałów lub roboczogodzin czy coś w tym stylu :roll: niewiele nowego to chyba wnosi do sprawy :(

jest tu kilka osób z warszawy więc zapytam o to czy ktoś zna jakąś firmę, rzeczoznawcę ds. budowlanych gdzie mogę się udać (z dwoma projektami) i zlecić szacunkowy koszt przywrócenia?

a może ktoś zna "sprawdzoną" (godną polecenia) w wawie kancelarie prawną lub prawnika ds. budowlanych do którego można się udać z tą sprawą?

ps.

dla zainteresowanych wklejam wątek z forum prawników:

http://www.forum.prawnikow.pl/50901.htm

Na forum prawników bardzo rozsądnie piszą. Trzeba będzie chyba zatrudnić dobrego specjalistę od prawa. Może opłacałoby się kupić to mieszkanie w celu odsprzedaży. Kredyt na tę drugą połowę - potem wynajmować aż się znajdzie kupiec. Wynajem pokrywa raty... Banki bardzo chętnie kredytują takie inwestycje. Moje mieszkanie kupiła studentka - dostała 110% kredytu bez jakiegokolwiek wkładu własnego. Raty płaci mniejsze niż za wynajem.

deweloper prawdopodobnie nie pozwoli mi wprowadzić swojej ekipy zasłaniając się przepisami i odpowiedzialnością za budynek....

s.

rozmawiałeś już z nim o tym ? czy gdybasz ?

wstępnie rozmawiałem ale nie mam jeszcze oficjalnej odpowiedzi od dewelopera - deweloper ustala to jeszcze z gł. wykonawcą.

ale po tych wstępnych rozmowach nie oczekuje zbyt wiele w tej sprawie ...ale kto wie :wink: idą święta więc może coś się z tego wykluje :lol: