Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeciekająca kanalicacja- co teraz???

krzysno

Recommended Posts

Pojechałem dzisiaj na budowę i odechciało mi się wszystkiego...

ale po kolei

przy budowie domu nieopatrznie dałem zrobić kanalizację na gruncie nie hydraulikom, ale moim budowlańcom. Zapewnili mnie że znają się na tym itd.

budowlańcy skończyli, ja położyłem już na chudziaku papę, folie sytropian i już miałem robić wylewki, ale coś mnie tknęło i zachciało mi się sprawdzać szczelność kanalizacji. zaślepiłem wszystkie otwory a do pionu sr. 110 nalałem wody, tak 2 metry wysokości

no i wody ubywa w tempie 2 cm na minutę!!!! co robić??

wszystko kuć? to duży przeciek? Będzie w przyszłości śmierdziało?

No chyba lepiej teraz kuć niż po wylewkach i po wykończeniówce ...

A tak na marginesie - ułożyć prawidłowo kanalizę to chyba zbyt skomplikowane nie jest - wystarczy pamiętać o dokładnym łączeniu rur / i o uszczelkach w kielichach / - wygląda na to że Ci Twoi budowlańcy to nieźli partacze byli ... - niech teraz oni kują , naprawiają i zalewają ponownie ...

u mnie nie robili próby ja nie robiłam próby- i nie wiem czy coś wycieka ..... dzięki temu spokojniejsza jestem :roll:

Daggulka u mnie fachowcy prób nie robili na kanalizie, sam je robiłem :) Do każdego odpływu z osobna zasadzałem wąż ogrodowy, puszczałem wodę i ... prawie z lupą oglądałem każdy kielich czy gdzieś nie podcieka :) No ale zatkanie odpływu i natarcie takim słupem wody to jak na kanalizę lekki hardcore :-? chyba :)

jestem podłączony do kanalizy miejskiej - to jak miałem robić próbę

szczelności ? przeciez sam sobie jej nie zatkam chyba że na zawsze :lol:

Myslę że ten przeciek to nie tak wiele, a jak mam doświadczenie to

niewielkie przecieki same się dość szybko zaszlamiają, zarastają lepiej od

byle jakiego kleju. Tak miałem w kuchni gdzie mimo uszczelek na początku

przeciekało a po kilku dniach przestało do tej pory (7 lat).

I ztym śmierdzeniem też przesada - to jaka to nieszczelność musiała by być i ile tego musiało by wyciekać ?