Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blacha Rukki Classic

agagaba_1

Recommended Posts

my mamy ruukki, pural mat, (chyba Monterey pisało na fakturze)

dekarze nie narzekali absolutnie, ba..nawet sąsiadom ją polecali,

ale teraz zamiast drogiej blachy położyłabym dachówkę ceramiczną w kolorze naturalnym (bo jak robiliśmy wycenę na czarną dachówke to cena wyszła wysoka, a jakoś wydawało się nam że tylko czarna będzie pasować)...

Blacha na rąbek stojący wymaga bardzo dużej dokładności wykonania więzby,kontrłat i zagęszczenia łat (co20-25cm) doświadczenie dekarza jest bardzo potrzebne.Nie wszyscy dekarze podejmują się krycia blachą na rąbek stojący.Powodem tego jest falowanie blachy tak naprawdę jest duże ryzyko złego wykonania i prawie nikt nie jest w stanie zagwarantować iż falowanie nie wystąpi.

Kładzenie blachy płaskiej na rąbek na łatach to tylko jedna (rzadziej stosowana) możliwość. Typowo we współczesnych domach blachę taką kładzie się na pełne deskowanie (deski układane z małymi przerwami) i na to specjalna folia paroprzepuszczalna z warstwą drenującą - droga! (ok. 30 pln/m. kw.) np. Tyvek Metal. Przy takiej technologii kluczowe jest wykonanie dokładnie więźby i deskowania.

Ostatnio widziałem przypadkiem dom kryty blachą, o której piszesz (na łatach) koło Żabiej Woli - bardzo ładny, mansardowy. Być może mam gdzieś namiary na ekipę, która go robiła, a na pewno mogę podać namiar na ten dom.

Powodzenia,

Piotr

• 1 year później...

Witajcie.

Ja osobiście po spędzeniu całego ostatniego weekendu na targach budowlanych w Krakowie zdecydowałem się właśnie na taki rodzaj pokrycia.

Mój domek to klasyczna kostka (PRL) o wymiarach 10x11metrów; dach jest płaski (...) znaczy ma 9 stopni nachylenia. W tym momencie mam na dachu blachę na rąbek stojący która ma 32lata !!! Nic się z nią nie dzieje, ale podnosimy domek o jedno pięterko i będziemy robili dach od nowa. Nachylenie zostawimy sobie takie samo na strop (monolityczny) rozwinę folie paroprzepuszczalną, na to 30cm wełny np. z ROCKWOOLa w dwóch warstwach po 15cm na zakładkę albo na krzyż (jeszcze nie zdecydowałem) w celu wyeliminowania mostków termicznych. Nad tym przerwa (bo będzie to stropodach wentylowany) wyżej łaty, kontrłaty, pełne deskowanie OSB, folia dachowa (juz nie paroprzepuszczalna) i na samą górę Ruukki Classic. Spadek bedzie na wschód i zachód, a od strony północy i południa ściany będą podniesione (wiatrochron) - tak jak mam w tym momencie. W tych wiatrochronach będą otwory wentylacyjne.

Koleżanki i Koledzy,

Jezeli coś Wam się nie podoba w moim planie, ew. jakieś sugestie nasuną Wam się do głowy to ślicznie proszę o komntaż.

Z góry dziękuje.

Pozdrawiam.

Rafał