Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam odebrany budynek mieszkalny, POŚ itd. przez Starostwo. Po przygodzie z budową doszedłem jednak do wniosku, iż należałoby coś zrobić z deszczówką i chyba najlepiej byłoby gdyby ją zmagazynować, a następnie w miarę potrzeb wykorzystywać np do podlewania itd. Czy aby wykonać zbiornik na deszczówkę to trzeba strać się o zezwolnie w Starostwie tak jak na budowę czy tylko zgłosić i czekac ewentualnie na sprzeciw (tak jak przy oczyszczalni drenażowej). Zbiornik na wody opadowe byłby w zasadzie jak małe szambo - gdzieś tak ze 3, 4 m sześcienne.
https://forum.murator.pl/topic/119392-zbiornik-na-deszcz%C3%B3wk%C4%99-bez-zezwolnia-ze-starostwa/

tak bardzo potrzxebny ci dodatkowy smród obok domu i wylęgarnia komarów??? :o

przecież w lecie ta woda ci na drugi dzień skiśnie i zakwitnie glonami. A w zimie co będziesz podlewał?

Mam odebrany budynek mieszkalny, POŚ itd. przez Starostwo. Po przygodzie z budową doszedłem jednak do wniosku, iż należałoby coś zrobić z deszczówką i chyba najlepiej byłoby gdyby ją zmagazynować, a następnie w miarę potrzeb wykorzystywać np do podlewania itd. Czy aby wykonać zbiornik na deszczówkę to trzeba strać się o zezwolnie w Starostwie tak jak na budowę czy tylko zgłosić i czekac ewentualnie na sprzeciw (tak jak przy oczyszczalni drenażowej). Zbiornik na wody opadowe byłby w zasadzie jak małe szambo - gdzieś tak ze 3, 4 m sześcienne.

Taki zbiornik to ani przyłącze ani BoS więc można by prawnie nazwać to jako instalację kanalizacji deszczowej poza budynkiem (podziemną).

na pewno byłby potrzebny ZUD i nic poza tym wg mnie aczkolwiek mozna to ewentualnie potraktowac zgloszeniem ale szczerze to nie wiem jako co :roll:

pzdr

Zbiornik na deszczówkę fajna sprawa mam mały zbiornik 1000l i używam go do podlewania drzewek i mycia samochodu. Trawy nie podlewam wiec taki mały mi wystarcza. Woda w nim nie kiśnie i nie śmierdzi komarów jakoś zbytnio więcej też nie zauważyłem. Zbiornika nie zgłaszałem nigdzie.