Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co sadzicie o tapetowaniu?

chiromancja

Jaki jest twoj stosunek do tapetowania?  

59 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki jest twoj stosunek do tapetowania?

• nie uzywam ich bo sa za drogie
      0
    • nie stosuj

Recommended Posts

Bardzo mało na forum mówi się o tapetowaniu.Czyżby wychodziły one z mody? Ja się z takim poglądem nie zgadzam. W większości pomieszczeń w moim mieszkaniu mam tapety. Są praktyczniejsze od farb gdyż łatwo zadbać o czystość tapety oraz nie widać od razu na nich przypadkowych zaplamień co momentalnie denerwuje na wymalowanej powierzchni.Umożliwiają poza tym dekorowanie poprzez tworzenie kompozycji/ kilka tapet plus bordery/. Tapetowanie jest też bardziej czystą czynnością od malowania/ choć sufit najczęściej się jednak maluje/. w końcu po wytapetowaniu okres do kolejnego remontu jest o weile dłuższy niż po malowaniu. A co Wy myślicie?

A ja lubię tapety, chociaż wszyscy wokół twierdzą, że w nowym domu lepiej malować niż tapetować ściany... Malowanie wcale nie jest łatwe i denerwują mnie jakieś drobiazgi - nierówność przy suficie ( 8) ), inny odcień, czy nie super gładka ściana. Ogólnie jednak ze względu na powierzchnię malujemy, tylko sypialnia będzie w tapecie (bardziej przytulnie) i część klatki schodowej.

aka

Gość elutek

właśnie kilka dni temu wytapetowaliśmy przedpokój /wiatrołap :) /, wygląda super,

a tapeta dlatego, bo ściany nie są tam zbyt równe i teraz w ogóle tego nie widać

inne pomieszczenia są pomalowane farbą

Mi też podobają się tapety!!!!! :)

Jedyne co mnie odstrasza to późniejsze "zdejmowanie" ich. Ostatnio szwagier odnawiał mieszkanie, gdzie wszędzie były tapety. Trzeba było wszystkie ZDRAPAĆ (odchodziły tylko kawałkami, czasem z podkładem, czasem z kawałkami ścian..). Potem konieczne było dokładne wyrównywanie ścian (prawie jak pierwsze gipsowanie przy budowaniu).

Może teraz produkują lepsze tapety niż 15 lat temu, ale to co się tam działo mnie przeraziło :(

W domu mamy malowane ściany... ale ostatnio wyłożyliśmy w takiej dużej szafie - garderobie ściany tapetą i jest pięknie :) Zaczyna myśleć nad tapetami na górze, która jeszcze nie jest wykończona !!!

A do tego, rzeczywiście jak pisze jaksie suuuuuper wyglądają jakieś pasy tapety czy zrobione z tapety elementy dekoracyjne :)

Pozdrawiam

Może teraz produkują lepsze tapety niż 15 lat temu, ale to co się tam działo mnie przeraziło :(

Nie martw się. Rzeczywiście teraz są produkowane tapety nowej generacji. Sa to tapety flizelinowe/ w całości/ lub na flizelinie/ na podkładzie flizelinowym. Czyli z drugiej strony tapety zamiast papieru jest flizelina. Układanie ich to tak jak zabawa w przyklejanie znaczków na liście. Przycięte bryty tapety nakłada się na mokrą pokrytą klejem ścianę. Ewentualne naddatki odcina się nożykiem i to wszystko.Takie tapety idealnie przylegają do ściany, nie rozciągają się i nie robią sie "bąble". Łatwo przechodzić przy tapetowaniu ze ściany na ścianę. Naprawianie w przyszłości - robienie wstawek jest bardzo proste. Przy zrywaniu taka tapeta odchodzi od ściany w całości. Wracając do problemu o którym pisałaś to należało przed zrywaniem użyć płynu do zdejmowania tapet czyli wcześniej ją rozmiękczyć . Przy bardzo grubych tapetach np. typu rauhfaser zamiast płynu stosuje się środek w żelu np. "tapeten abbeitzer" firmy Feidal.:)

Miałam katalogi z tapetami - byłam pod wielkim wrażeniem, nie miałam pojęcia,że produkują tak ciekawe faktury i wzory.

Też myślę o tapaetowaniu, ale się zastanawiam,czy można kłaść na zwykłe tynki cementowo-wapienne ( nasze są dosyć gładko wykończone)czy należałoby robić gładzie a na to tapetę-ale to wyjdzie raczej drogo..

A jeśli robić tylko same pasy tapety- to reszta ściany koniecznie gładzie gipsowe?Czy taki zwykły tynk bez gładzi jest brzydki?

mnie się podobają tapety tylko jako element dekoracji wnętrz, np jedna ściana w pomieszczeniu albo grubszy pas. Niektóre są niesamowite i kosmicznie drogie.

Zgodzę się :) Strasznie lubię tapety winylowe, jakieś w ciemnych kolorach z kontrastowymi akcentami, ale tylko jako dodatek do wnętrza. Ogólnie jednak wolę pomalowane ściany...

Tapety mogą być stosowane na każdą powierzchnię. To jest ich bardzo ważna zaleta. Oczywiście jeśli powierzchnia jest chropowata wtedy trzeba zastosować tapetę z wyraźnym reliefem tzn. nie gładką /chodzi o powierzchnię nie wzornictwo/. Jest ogromny wybór tapet flizelinowych idealnych na nierówne i chropowate powierzchnie nie wyłączając tynków cementowo-wapiennych. Gładź natomiast jest idealną! powierchnią pod tapetę, Ci którym się znudzą ściany malowane zawsze kładą tapetę. trzeba tylko pamiętać żeby głdźz bardzo mocno zagruntować płynem gruntującym. W przeciwnym razie klej będzie wysychał. Po latach zaś bez zagruntowania taka tapeta będzie trudnozrywalna.

[ moderowano - reklama ]

Piekne sa teraz tapety, to nie jak 10 -15 lat temu. Nie potrafiłam sie zdecydowac, bo co któras miała to "coś " w sobie

Ja własnie zamówiłam sobie tapete na fizelinie , ciemno fioletowa taka jak na zdjeciu http://www.marburg.com/mt/wohnwelten/opulenz/opulence.php Zrobie sobie jedna ściane w salonie. Juz sie nie moge doczekac...

Faktycznie przed kupnem szukałam na forum wątków o tapetowaniu i była ich znikoma ilośc