stander 10.11.2003 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2003 Może ktoś doradzi nam, jakie deski (i gdzie) kupić na podłogę. Sosna jest podobno za miękka, można ją położyć w sypialniach na górze, a my chcielibyśmy deski też w pokoju dziennym i kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIOT_R 11.11.2003 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2003 Proponuję zapoznać się z numerem 5 (maj 2003) "Ładny Dom" Jest tam napisane między innymi:"Deski podłogowe mocowane na legarach wykonuje się z drzew iglastych (sosna,świerk,modrzew,jodła).Nie powinny być szersze niż 12-14 cm.Drewno musi być suche (wilgotność około 9%),bez sęków i o możliwie regularnych słojach.Najlepsze jest drewno pochodzące ze środkowej części przekroju kłody-deski pochodzące z warstwy obwodowej mają bowiem skłonności do deformacji pod wpływem zmian wilgotności.Deski podłogowe muszą być dwustronnie ostrugane,z piórem i wpustem na podłużnych krawędziach.Długość desek powinna odpowiadać szerokości pomieszczenia,gdyż zasadą jest układanie ich wzdłuż krótszej ściany.W duzych pomieszczeniach konieczne jest mocowanie desek na długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 11.11.2003 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2003 powtaram sie juz, ale w sypialniach na polpietrze mamy deski sosnowe a na parterze modrzewiowe, jezeli zaakceptujesz po pewnym czasie rysy, wgniecenia to podloga z desek jest dla Ciebie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 12.11.2003 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 My również mamy deski sosnowe m.in w kuchni od bardzo dawna (dom budował dziadek) i rzeczywiście jak ktoś bliżej zacznie sie im przygladac to widać rysy. Natomiast w normalnym użytkowaniu są rewelacyjne i bardzo sobie je chwalę. Żaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stander 12.11.2003 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 Dziękuję za podpowiedzi. Myśleliśmy o świerku na dole, ale teraz rozważymy też modrzew. A jak to wychodzi cenowo w porównaniu z inną podłogą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 13.11.2003 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 a dlaczego nie stosuje sie desek z drzew lisciastych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 13.11.2003 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 Stosuje się. W czasie ostatnich rozmów ze stolarzem dowiedziałam się, że rewelacyjne na podłogi i schody jest drewno z jesionu zwłaszcza "polnego". Niestety kosztuje ta przyjemność sporo kasy i u mnie będzie iglaste najprawdopodobniej świerk. Może zaszaleję przy schodach.pozdrawiam Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 13.11.2003 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 Stosuje się. W czasie ostatnich rozmów ze stolarzem dowiedziałam się, że rewelacyjne na podłogi i schody jest drewno z jesionu zwłaszcza "polnego". Niestety kosztuje ta przyjemność sporo kasy i u mnie będzie iglaste najprawdopodobniej świerk. Może zaszaleję przy schodach. pozdrawiam Ewa Wykonanie schodów z drewna iglastego (sosna, świerk) jest jakimś nieporozumieniem. Oszczędność na materiale pozorna. W krótkim odstępie czasu trzeba będzie wymieniać stopnice lub przyzwyczaić się do widoku wytartej powierzchni desek i "zaokrąglonych" brzegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 13.11.2003 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 Wowka pisząc, że zaszaleję przy wykonaniu schodów miałam na mysli drewno jesionowe. Z czegoś muszę zrobić schody a betonowe odpadają.pozdrawiam Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 13.11.2003 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 Drewniane schody niszcza się koszmarnie. Znajomi mają drogie (18 tyś. 3 lata temu) mahoniowe i co prawda nie wycierają się ale dla wprawnego oka widac "ubytki" materiału. Pozostale z bardziej miekkich gatunkow drewna-nia ma szans po kliku latach wycieraja sie, co bardzo brzydko wygląda, daletego sama zastanawiam się nad jakąś metalową konstrukcja schodów ze stopniami z płytek ceramicznych.Co do samych podłóg z desek drzew iglastych, jak ktos lubi te fakture, te sęki, szczeliny, zarysowania, ciemnienie drewna i ma w domu styl tzw. ludowy to ok. (materiał naprawde bardzo miękki)Ja mam w domu styl raczej nowoczesny, także tylko drewno liściaste! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 13.11.2003 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 Stosuje się. W czasie ostatnich rozmów ze stolarzem dowiedziałam się, że rewelacyjne na podłogi i schody jest drewno z jesionu zwłaszcza "polnego". Niestety kosztuje ta przyjemność sporo kasy i u mnie będzie iglaste najprawdopodobniej świerk. Może zaszaleję przy schodach. pozdrawiam Ewa wlasnie parkiety i progi mam jesionowe, a takze okna ale tylko w kolorze jesionu - dzieki za uznanie. Myslalem wiec takze o schodach z tego drewna a takze podlodze na poddaszu ale juz w formie desek. Moze jest roznica w zachowaniu sie drewna jesli jest klepka albo deska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ada Rafał 13.11.2003 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 my mamy podłogę z sosny i bynajmniej nie mamy domu w stylu ludowym. Na szczeliny, zarysowania i ciemnienie drewna są pewne sposoby. Jaka to wygląda możecie zobaczyć na naszych stronach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 13.11.2003 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 Honorata Moze te ubytki w mahoniu to tylko jego faktura? spojrz na meble albo okna mahoniowe - one nigdy nie sa gladkie. Poza tym mahon bardzo dobrze tlumi kroki. Szczerze mowiac zastanawialem sie tez nad mahoniem ale musialbym chyba kogos sprzedac Co do kiepskiego drewna iglastego to nikomu nie beda sie podobac krzywe sekowate schody nawet jesli lubi styl ludowy. To poprostu zle wykonastwo. Oczywiscie ze miekkie drewno zuzywa sie szybciej ale w dobie nowoczesnych lakierow ... Szkoda ze styl nowoczesny to wg ciebie styl "bez drewna". Dzieki plytkom uzyskasz tylko bardzo surowe, zimne, wrecz "szpitalne" wnetrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 13.11.2003 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 Właśnie wczoraj zakończytłem malowanie podłogi sosnnowej. Wygląda jak.......... nowa , Bo jest nowa. Aż szkoda po niech chodzić. Jeszcze śmierdzi. Przy cenie desek 39,6zł za m3 na gotowo wysło ok 94zł za m2. Myślałem że będzie taniej Schody mamy z jesiona tego kolorowego, lekko mieniącego się . Bomba!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.11.2003 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 Szadam, my nad rodzajem podłogi zastanawialiśmy się b.dłuuuuugo i braliśmy pod uwagę różne kryteria. Z oszczędności postanowiliśmy układać podłogę sami więc najprościej było wybrać panele. Braliśmy pod uwagę tylko drewniane, a jedne z najtańszych na rynku to BARLINEK. W Grodzisku Maz. udało nam się wytargować cenę 100PLN brutto za m2 deski I klasy (7 warst lakieru, drewno: cherry). Produkt tańszy kosztuje 66,50PLN brutto za m2. Na pozostałe elementy systemu dostałem 7% rabatu. Pozdrawiam Pearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 13.11.2003 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 to byłem ja Pearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 13.11.2003 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 Panele mam w bloku. od 8 lat. Trzymają się dobrze, ale mimo prawidłowego montaży stukają. Chyba ta folia wygłuszjąca się wyklepała. Żoncia zawsze marzyła o dechach, więc urzeczywistniliśmy te marzenia. W salonie ma być parkiet, ale ostatnio zauważyłem drobną zmianę w postawie mojego szefostwa, co oznacza że może nastąpić pozwolenie na np. deskę barlinecką w salonie Taka jest siła doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 13.11.2003 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 Szadam, jak to jest z tym malowaniem podłogi?Sam cyklinowałeś i lakierowałeś? A jeśli tak, to robiłeś to pierwszy raz, czy jesteś specem w tej materii?Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekRz 14.11.2003 00:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2003 A słyszeliście o drewnie dębowym?DarekRz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 14.11.2003 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2003 Sławku specem od podłóg to chyba już teraz będę. Moja technologia wyglądała następująco: - dechy kupiłem w tartaku, który suszył je w suszarni - sęki w tartaku zakołkowano - na półtory miesiąca przed położeniem złożyłem je elegancko w sztaplu na strychu nad garażem no i naciołem dodatkowe frezy od spodu desek - legary już stolarz przykręcił do stropu i pod legary wcisnęliśmy piankę montarzową - dechy układał stolarz - cyklinowanie zleciłem - myślę, że można było zrobić to lepiej - malowanie to prawdziwy syf 2xcapon i 2x domalux do podłóg. Po każdym razie malowania szlifowanie papierem i odkurzanie na tip top. (do dziś jak mi się odbija to mam weażenie że lakierem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts