Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na jakiej wysokości wyłączniki??

Recommended Posts

Witam,

Na mój gust może również, albo to zboczenie, które pozostało mi z bloku.

Przekonałem się jak widziałem dzieciaki, które zawsze chcąc wejść do łazienki skaczą pod ścianą by włączyć światło. W efekcie ściana brudna a światło zaświecone za 10-tym razem :D.

Powiedziałem - dość tego - i dałem na 110 :-)

Pozdrawiam

to może daj na 90cm, ręce i nodze dobrze a jak by były wszystkie pozajmowane to można jeszcze coś tam na takiej wysokości znaleźć do wypięcia :D :D :D

Dobrze że temat jest o wyłącznikach a nie o gniazdach :D

ty sadysto, wstrząsów ci mało? :D

Pisałem już wcześniej na ten temat tak więc powtórzę jeszcze raz to samo.

Niektórzy rzeczywiście sugerują wysokość 105cm czy też 90 cm,

niemniej ja uważam, że jest to trochę za nisko bo może powodować to np przypadkowe włączenia lub wyłączenia ocierając lub opierając się o ścianę.

W przypadku małych dzieci jakiś sens to ma jednak dzieci z czasem też wyrastają. Ja jestem tradycjonalistą i dla mnie wysokość montażu wył. wynosząca 135 cm jest idealna. Wykonawcy mówią że wyłączniki należy montować na takiej wysokości na jakiej życzy sobie żona inwestora. Słyszałem o przypadku zainstalowania wyłącznika przy drzwiach wejściowych na wysokości ok 10cm gdyż domownikowi wygodnie było go włączać.........butem, zwłaszcza jak się niesie dużo browarków :)

pzdr.

wyłącznik na takiej wysokosci by łatwo sie go wyłączało gdy sie ma zajete rece

np. niesiesz 3 piwa i 3 szklanki do piwa i co wtedy zostaje?

kolano albo łokieć :D

u mnie są na takiej wysokosci by dało sie wyłączyc i kolanem i łokciem

ile cm od podłogi? - nie wiem, trzeba to dopasowac "do ciebie" bo wysokosc zalezy od wzrostu

Gdzieś wyczytałem , Ktoś tak radził odnośnie przełączników:

Stajesz PRZED pomieszczeniem, następnie wchodzisz do pomieszczenia i bez zastanowienia wyciągasz rękę aby włączyć światło i tam gdzie dotkniesz ręką ściany -na takiej wysokości powinieneś umieścić przełącznik -wynika to z TWOICH przyzwyczajeń, a budujesz dom dla Siebie więc po co się od nowa przestawiać/przyzwyczajać do przełączników na innych wysokościach?

My zrobiliśmy 2 podejścia (tzn. Żona + ja) wychodziło 110 i 130 więc dałem na pośredniej wysokości czyli 120cm (oboje jesteśmy raczej wysocy, blat w kuchni też daliśmy 10cm wyżej niż standard i jest o NIEBO wygodniej niż przy standardowym blacie przy którym się męczyliśmy przez tyle lat)

pozdrawiam

Piotr W.

ja ma 90 cm , głównie ze wzgledu na dzieci

trochę byłem mało przekonany do tej wysokości , ale dziś w praktyce zupełnie mi to nie przeszkadza

czasmi jak mam zajęte rece np w kuchni mogę sobie kolankiem puknąć i zgasić swiatło

Szczególnie zachwycone są dzieci jak do nas przychodzą jak mogą sobie w łazience same swiatło zapalić