gwiazdor71 23.03.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Na jakiej wysokości macie ulokowane wyłączniki???W literaturze wyczytałem 105 cm,ale na mój gust to trochę za nisko.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 23.03.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Tu było o tym: http://forum.muratordom.pl/wlaczniki-swiatla,t125853.htm?highlight=wyłączniki%20światła http://forum.muratordom.pl/nietypowa-wysokosc-wlacznikow-elektrycznych,t25669.htm?highlight=wysokości%20wyłączniki http://forum.muratordom.pl/wylaczniki-oswietlenia,t20512.htm?highlight=wysokości%20wyłączniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batko lenin 23.03.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 U mnie są na wysokości mostka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziarutek 23.03.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Witam, Na mój gust może również, albo to zboczenie, które pozostało mi z bloku. Przekonałem się jak widziałem dzieciaki, które zawsze chcąc wejść do łazienki skaczą pod ścianą by włączyć światło. W efekcie ściana brudna a światło zaświecone za 10-tym razem . Powiedziałem - dość tego - i dałem na 110 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 23.03.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 U nas na wysokości luźno zwisającej dłoni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 23.03.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Na jakiej wysokości macie ulokowane wyłączniki??? W literaturze wyczytałem 105 cm,ale na mój gust to trochę za nisko.. pewnie masz gust wysoki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 23.03.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 to zależy... na co się projektant zdecyduje na obsługę włącznika ręką czy nogą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gwiazdor71 23.03.2009 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 110 wydaje się sensowne,chyba tak zrobię, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 23.03.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 to zależy... na co się projektant zdecyduje na obsługę włącznika ręką czy nogą... no a jak goście prezenty przyniosą? ręce zajęte... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 23.03.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 to zależy... na co się projektant zdecyduje na obsługę włącznika ręką czy nogą... no a jak goście prezenty przyniosą? ręce zajęte... Jak są sprawni, to na 110 cm nogę podniosą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 23.03.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Hmmm też może dam na 110 przynajmniej jak nie trafię ręką to nogą sobie pomogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 23.03.2009 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 to może daj na 90cm, ręce i nodze dobrze a jak by były wszystkie pozajmowane to można jeszcze coś tam na takiej wysokości znaleźć do wypięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziarutek 23.03.2009 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 to może daj na 90cm, ręce i nodze dobrze a jak by były wszystkie pozajmowane to można jeszcze coś tam na takiej wysokości znaleźć do wypięcia Dobrze że temat jest o wyłącznikach a nie o gniazdach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 24.03.2009 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 to może daj na 90cm, ręce i nodze dobrze a jak by były wszystkie pozajmowane to można jeszcze coś tam na takiej wysokości znaleźć do wypięcia Dobrze że temat jest o wyłącznikach a nie o gniazdach ty sadysto, wstrząsów ci mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 24.03.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Pisałem już wcześniej na ten temat tak więc powtórzę jeszcze raz to samo. Niektórzy rzeczywiście sugerują wysokość 105cm czy też 90 cm, niemniej ja uważam, że jest to trochę za nisko bo może powodować to np przypadkowe włączenia lub wyłączenia ocierając lub opierając się o ścianę. W przypadku małych dzieci jakiś sens to ma jednak dzieci z czasem też wyrastają. Ja jestem tradycjonalistą i dla mnie wysokość montażu wył. wynosząca 135 cm jest idealna. Wykonawcy mówią że wyłączniki należy montować na takiej wysokości na jakiej życzy sobie żona inwestora. Słyszałem o przypadku zainstalowania wyłącznika przy drzwiach wejściowych na wysokości ok 10cm gdyż domownikowi wygodnie było go włączać.........butem, zwłaszcza jak się niesie dużo browarków pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 24.03.2009 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 wyłącznik na takiej wysokosci by łatwo sie go wyłączało gdy sie ma zajete rece np. niesiesz 3 piwa i 3 szklanki do piwa i co wtedy zostaje? kolano albo łokieć u mnie są na takiej wysokosci by dało sie wyłączyc i kolanem i łokciem ile cm od podłogi? - nie wiem, trzeba to dopasowac "do ciebie" bo wysokosc zalezy od wzrostu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viszna 24.03.2009 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Gdzieś wyczytałem , Ktoś tak radził odnośnie przełączników:Stajesz PRZED pomieszczeniem, następnie wchodzisz do pomieszczenia i bez zastanowienia wyciągasz rękę aby włączyć światło i tam gdzie dotkniesz ręką ściany -na takiej wysokości powinieneś umieścić przełącznik -wynika to z TWOICH przyzwyczajeń, a budujesz dom dla Siebie więc po co się od nowa przestawiać/przyzwyczajać do przełączników na innych wysokościach?My zrobiliśmy 2 podejścia (tzn. Żona + ja) wychodziło 110 i 130 więc dałem na pośredniej wysokości czyli 120cm (oboje jesteśmy raczej wysocy, blat w kuchni też daliśmy 10cm wyżej niż standard i jest o NIEBO wygodniej niż przy standardowym blacie przy którym się męczyliśmy przez tyle lat) pozdrawiamPiotr W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 24.03.2009 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 ja ma 90 cm , głównie ze wzgledu na dzieci trochę byłem mało przekonany do tej wysokości , ale dziś w praktyce zupełnie mi to nie przeszkadza czasmi jak mam zajęte rece np w kuchni mogę sobie kolankiem puknąć i zgasić swiatło Szczególnie zachwycone są dzieci jak do nas przychodzą jak mogą sobie w łazience same swiatło zapalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts