Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy zaufalibyście młodemu architektowi?

Recommended Posts

Planujemy budowę prostego domu parterowego z dwspadowym dachem. Nowoczesnego, nie stylowego. Znaleźliśmy biuro projektowe, estetyka ich projektów nam odpowiada, tyle tylko, że architekci są kilka lat po studiach, pracowali w wiekszych biurach, teraz założyli swoje i ich doświadczenie jest niewielkie. Zaufać, czy szukać dalej?

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja osobiście wolę współpracować z młodymi ludźmi. Większość tych, którzy pracowali przy naszej budowie, z kierbudem włącznie, to ludzie przed trzydziestką. Jak napisał przedmówca, młodzi mają motywację, żeby się starać, rozkręcają własny biznes, etc. Poza tym zazwyczaj nie są konserwami i posiadają zdolność słuchania tego, co się do nich mówi. :lol:

Zaufać, czy szukać dalej?

Nam adaptowała gotowca taka pani po 60-tce. Z perspektywy czasu nie jestem zadowolony. Mogła się wykazać większą inwencją. Później podpytywałem ją o pewne zmiany....i z perspektywy czasu wiem jakie straszne głupoty mi opowiadała.

Zdecydowanie wolę młodych.

A ile mam lat? też jestem młoda, chociaż nie wiem - te zmarszczki w kącikach oczu...:)

no wiec tak - człowieka nie ocenia sie po tym czy jest młodym czy starym /architektem/

tylko po urodzie i znakach zodiaku ... :wink:

Wszystko zależy jak młody i jakie doświadczenie. Bo jeżeli projektant zaraz po studiach to takiemu bym nie dał nic do projektowania, ale jak już z kilkuletnia praktyka to jak najbardziej. Staremu projektantowi raczej też bym nic nie dał do projektowania, znam starszych ludzi którym się wydaje ze z racji wieku wiedzą wszystko najlepiej. I dlatego trudna jest z nimi współpraca, bo przecież oni projektują już od dawna i są nieomylni.

Witam

Architektowi czy konstruktorowi 8) .

Architekt - podoba sie domek, układ, elewacje - to gdzie tu pole "na zaufanie".

Konstruktor - i tak w 90% przypadków zrobi tak jak zawsze - czyli dobrze (standardowo dla przekrojów/zbrojenia/rozpiętości, czyli z zapasem i co najmniej z podwójnym marginesem bezpieczeństwa - co z tego że bez obliczeń :lol:).

Osobiscie wolałbym młodszego architekta - bo naniesie i skonsultuje co sobie wymyslę a nie upierał się bedzie przy zeszłowiecznych rozwiazaniach.

Pozdrawiam

U mnie było podobnie niestety, młody człowiek, z którym się dogadałem i mnie słuchał zrobił projekt, ktoś z papierami przybił pieczątki i po sprawie. Byłem wcześniej w dwóch pracowniach; owszem miło, ładnie i profesjonalnie, ale ceny i brak zrozumienia zdyskwalifikował. A projekt był indywidualny... jakoś nie chce mi się wierzyć, że dzisiaj można źle zrobić projekt domku. No chyba że klient sobie zażyczy jakieś bzdury niegroźne czy niefunkcjonalne, ale zawalić to się nie zawali. Od czego kierbud ? A najważniejszy i tak majster...

A czy architekci mogą zaufać młodym inwestorom?! A czy można zaufać młodej żonie albo młodemu mężowi? Młodość jest napędem postępu i innowacji. Błędy mogą zdarzyć się każdemu a w moim przekonaniu bardziej starszym bo popadają w rutynę. Koniecznie należy zaufać młodym! Pozdrawiam.