arturromarr 24.03.2009 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Wymurowałem już praktycznie cały dom, ale dopiero teraz stanąłem przed nie lada zadaniem.Muszę zrobić wylot komina ponad dachem z cegły klinkierowej. W ścianach spoiny mogły byś niechlujne i nierówne, bo wszystko tynk przykryje, ale teraz muszę wykazać się kunsztem i mam obawy.Proszę o jakieś praktyczne porady osób które murowały z klinkieru, albo jakieś linki do porad w necie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 24.03.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 są takie plastikowe listewki do murowania u mnie majster do murowania tej części komina używał jakiegoś innego cementu - nie portlandzkiego, ale nie pamiętam jakiego dokładnie + barwnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 24.03.2009 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 te listewki widziałem, ciekawe czy z nimi tak łatwo się muruje.Widziałem też takie specjalnie cieniutkie szpachelki do formowania spoin, chyba pionowych.Jaki to cement, może zaprawy są gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 24.03.2009 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 może są i gotowe. możliwe że lepsze - nie neguję przy czym wierzę w majstra - nie jedno zbudował cement był formy górażdze i był w zielonym worku. Uniwersalny czy jakiś, ale nie pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 26.03.2009 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 gotowe zaprawy do komina czarne np. sa kur..........ewsko drogie lepiej specjalny cement i barwnik i te listewki mam ich jeszcze jakies 50 jak chcesz to podjedz dam ci wszystkie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 26.03.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Na listewkach oczywiście możesz murować i przy zachowaniu staranności to się daje zrobić nawet jak się robi pierwszy raz. O jednym jednak musisz pamiętać. Te fugi koniecznie trzeba wypełnić po usunięciu listewek, a cegła musi być pełna (koniecznie). Zastanów się jeszcze na wymurowaniu komina ze zwykłej pełnej cegły i obłożeniu go płytkami. Wbrew pozorom to lepsze rozwiązanie, chyba, że w kominie masz jakiś wkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 27.03.2009 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Na pewno te spoiny trzeba wypełniać? Widziałem jak u sąsiada robili komin to zostawili cofnięte spoiny, czy mogą być problemy z taką techniką? Wolę, zrobić komin z cegły klinkierowej, bo płytki widziałem jak odpadają po latach, a pewnie najlepszym fachowcem w ich kładzeniu bym nie był. Zastanawiam się czy zaczernić zaprawę (klinkier żółty), żeby było trwałe i brudziło komina. Są jakieś gotowe zaprawy, barwniki, polecacie coś? PS: Dzięki za zainteresowanie tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 27.03.2009 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Na pewno te spoiny trzeba wypełniać? Widziałem jak u sąsiada robili komin to zostawili cofnięte spoiny, czy mogą być problemy z taką techniką? Mogą. Woda deszczowa w kominie Wolę, zrobić komin z cegły klinkierowej, bo płytki widziałem jak odpadają po latach, a pewnie najlepszym fachowcem w ich kładzeniu bym nie był. Jeśłi w kominie masz jakiś wkład to pewno będzie OK, ale jeśli nie to musisz wiedzieć, ze spaliny ochładzają się na końcu dość gwałtownie i wytrąca się z nich sporo wody. Przy zwykłej cegle ta woda w nią wsiąka i powoli odparowuje i wszystko jest OK. Klinkier ma inne własności jeśli chodzi o wsiąkanie wody i woda spływa do wnętrza komina. Może to powodować różne problemy z kominem z pojawianiem się brunatnych plam w mieszkaniu, włącznie. To tak w dużym uproszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SZUMI 27.03.2009 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 jest taka specjalna zaprawa do klinkieru która jednoczesnie jest fugą. Są rózne kolory. Im ciemniejsza tym droższa. Zużycie średnio 1 kg na 1 cegłę. Mi polecono dwie firmy: Quik mix i z firmy Wienerberger (nie pamietam nazwy). Koszt ok 22 zł za 30 kg.Zwykłego cementu do klinkieru nie polecają, bo mogą być wykwity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 29.03.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 joshi zapewniam cie ze to samo dzieje sie z kominem z cegly zwyklej bo takowy maja moi znajomi i cala sciana na pietrze jest czarna od komina zostal zerwany tynk polozony nowy i jais czas spokoj zobaczymy ile pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinec 29.03.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 do klinkieru listewki oraz cement bez dodatków i (expert) się zwał tą małą kielnią gładzisz pionowe fugi, poziome też; jeżeli dobry klinkier podobno nie smaruje się już żadnym olejem, tylko gąbka z wodą celem usunięcia pozostałości po zaprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 31.03.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 no właśnie - cement bez dodatków - o tym myślałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 01.04.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 joshi zapewniam cie ze to samo dzieje sie z kominem z cegly zwyklej bo takowy maja moi znajomi Tak, to się zdarza rónież przy cegle zwykłej jek komin jest źle pomurowany, ale ze zwykłej cegły łatwiej jest go zrobić prawidłowo . Muszę Cię zmarwić (a właściwie Twoich znajomych) Położenie nowego tynku nic nie pomoże. Jest jakiś problem z samym kominem, może z zaprawą (najprawdopodobniej), albo cegła jakaś lipna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 06.04.2009 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 ale nastepny problem beda mieli dopiero za kilkanascie lat a to im odpowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 07.04.2009 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 ale nastepny problem beda mieli dopiero za kilkanascie lat a to im odpowiada Dlaczego za kilkanaście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demol 08.04.2009 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Przy okazji remontu poszycia dachu wymieniłem część zewnętrzną komina, w hurtowni dostałem cement do klinkieru specjalny jest w dwóch kolorach nieco brązowy i szary (jasno szary). Murowałem podkładając listewkę drewnianą przez 3 dni, czyli przerywając po kilku warstwach by nacisk nie był zbyt duży i by spoiny się dostatecznie utrwaliły. komin ma jakiś metr na metr przekroju po zewnętrznej bo to stare budownictwo. Fugi za poradą fachowca wykonałem palcem tym samym cementem. Wydaje mi się, że jeśli nie wchodzi w grę budowanie całego komina od podstaw to bez problemu może to wykonać złota rączka. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 10.04.2009 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 bo tak jakos ostatnio jak pytalem zajelo kominowi zabrudzenie sciany wiec moze teraz bedzie ze dwa trzy lata krucej ale to im obojetne kiedys to pozadnie zrobia ale to raczej wnuki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 23.04.2009 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Proponuję jednak posmarować cegły olejem. U moich rodziców latem stawiali komin i pomimo szczerych chęci go upaćkali zaprawą i woda nie pomogła. Poza tym nie wyobrażam sobie na dachu faceta z miską z wodą, żeby co i raz czyścić cegły. U mnie były smarowane olejem i nie ma nawet kropki zaprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 23.04.2009 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 olejem nie wiem czym umnie smarowali ale robili to zaraz po rozpakowaniu palet i na drogi dzien dopiero murowali kiminy dwa i dwa slupy wszystko z klinkieru od dolu do gory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 27.04.2009 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 To już nie wiem, wypełniać te spoiny czy nie, sąsiad ma cofnięte, czy to źle? Może by tak murować zwykłą zaprawą a na koniec po wyjęciu listewek wypełnić spoiny tą zaprawą do klinkieru (czarna)? klinkieru jak widać na avatarze będzie poro (prawie z każdej strony domu) więc przydałby się jakiś ekonomiczny ale dobry sposób bo kieszenie już cieniutkie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts