Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komin klinkierowy

arturromarr

Recommended Posts

Wymurowałem już praktycznie cały dom, ale dopiero teraz stanąłem przed nie lada zadaniem.

Muszę zrobić wylot komina ponad dachem z cegły klinkierowej. W ścianach spoiny mogły byś niechlujne i nierówne, bo wszystko tynk przykryje, ale teraz muszę wykazać się kunsztem i mam obawy.

Proszę o jakieś praktyczne porady osób które murowały z klinkieru, albo jakieś linki do porad w necie.

Pozdrawiam

Na listewkach oczywiście możesz murować i przy zachowaniu staranności to się daje zrobić nawet jak się robi pierwszy raz. O jednym jednak musisz pamiętać. Te fugi koniecznie trzeba wypełnić po usunięciu listewek, a cegła musi być pełna (koniecznie). Zastanów się jeszcze na wymurowaniu komina ze zwykłej pełnej cegły i obłożeniu go płytkami. Wbrew pozorom to lepsze rozwiązanie, chyba, że w kominie masz jakiś wkład.

Na pewno te spoiny trzeba wypełniać? Widziałem jak u sąsiada robili komin to zostawili cofnięte spoiny, czy mogą być problemy z taką techniką?

Wolę, zrobić komin z cegły klinkierowej, bo płytki widziałem jak odpadają po latach, a pewnie najlepszym fachowcem w ich kładzeniu bym nie był. :)

Zastanawiam się czy zaczernić zaprawę (klinkier żółty), żeby było trwałe i brudziło komina. Są jakieś gotowe zaprawy, barwniki, polecacie coś?

PS:

Dzięki za zainteresowanie tematem.

Na pewno te spoiny trzeba wypełniać? Widziałem jak u sąsiada robili komin to zostawili cofnięte spoiny, czy mogą być problemy z taką techniką?

Mogą. Woda deszczowa w kominie :)

Wolę, zrobić komin z cegły klinkierowej, bo płytki widziałem jak odpadają po latach, a pewnie najlepszym fachowcem w ich kładzeniu bym nie był. :)

Jeśłi w kominie masz jakiś wkład to pewno będzie OK, ale jeśli nie to musisz wiedzieć, ze spaliny ochładzają się na końcu dość gwałtownie i wytrąca się z nich sporo wody. Przy zwykłej cegle ta woda w nią wsiąka i powoli odparowuje i wszystko jest OK. Klinkier ma inne własności jeśli chodzi o wsiąkanie wody i woda spływa do wnętrza komina. Może to powodować różne problemy z kominem z pojawianiem się brunatnych plam w mieszkaniu, włącznie. To tak w dużym uproszczeniu.

jest taka specjalna zaprawa do klinkieru która jednoczesnie jest fugą. Są rózne kolory. Im ciemniejsza tym droższa. Zużycie średnio 1 kg na 1 cegłę. Mi polecono dwie firmy: Quik mix i z firmy Wienerberger (nie pamietam nazwy). Koszt ok 22 zł za 30 kg.

Zwykłego cementu do klinkieru nie polecają, bo mogą być wykwity.

do klinkieru listewki oraz cement bez dodatków i (expert) się zwał tą małą kielnią gładzisz pionowe fugi, poziome też; jeżeli dobry klinkier podobno nie smaruje się już żadnym olejem, tylko gąbka z wodą celem usunięcia pozostałości po zaprawie

joshi zapewniam cie ze to samo dzieje sie z kominem z cegly zwyklej bo takowy maja moi znajomi

Tak, to się zdarza rónież przy cegle zwykłej jek komin jest źle pomurowany, ale ze zwykłej cegły łatwiej jest go zrobić prawidłowo :). Muszę Cię zmarwić (a właściwie Twoich znajomych) Położenie nowego tynku nic nie pomoże. Jest jakiś problem z samym kominem, może z zaprawą (najprawdopodobniej), albo cegła jakaś lipna.

Przy okazji remontu poszycia dachu wymieniłem część zewnętrzną komina, w hurtowni dostałem cement do klinkieru specjalny jest w dwóch kolorach nieco brązowy i szary (jasno szary). Murowałem podkładając listewkę drewnianą przez 3 dni, czyli przerywając po kilku warstwach by nacisk nie był zbyt duży i by spoiny się dostatecznie utrwaliły. komin ma jakiś metr na metr przekroju po zewnętrznej bo to stare budownictwo. Fugi za poradą fachowca wykonałem palcem :) tym samym cementem.

Wydaje mi się, że jeśli nie wchodzi w grę budowanie całego komina od podstaw to bez problemu może to wykonać złota rączka.

pozdrawiam

• 2 weeks później...
Proponuję jednak posmarować cegły olejem. U moich rodziców latem stawiali komin i pomimo szczerych chęci go upaćkali zaprawą i woda nie pomogła. Poza tym nie wyobrażam sobie na dachu faceta z miską z wodą, żeby co i raz czyścić cegły. U mnie były smarowane olejem i nie ma nawet kropki zaprawy.

To już nie wiem, wypełniać te spoiny czy nie, sąsiad ma cofnięte, czy to źle?

Może by tak murować zwykłą zaprawą a na koniec po wyjęciu listewek wypełnić spoiny tą zaprawą do klinkieru (czarna)? klinkieru jak widać na avatarze będzie poro (prawie z każdej strony domu) więc przydałby się jakiś ekonomiczny ale dobry sposób bo kieszenie już cieniutkie . :)