Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna drewniane czy plastikowe?

Recommended Posts

Witam, mam pytanie o to czy lepsze są okna drewniane czy plastikowe? Rodzice budują dom i nie wiedzą jakie zamontować bo słyszeli kilka opinii -że od plastików robi się grzyb na ścianach natomiast okna drewniane trzeba wymieniać co kilka lat. Sami są troszeczkę zieloni w tym temacie a wiadomo co firma to poleca swoje produkty nie wspominając o jego wadach.. Z góry dziękuję za odpowiedź:)

jedne i drugie okna są wykonywane na wysokiej klasy obrabiarkach, a co za tym idzie są szczelne. wynika z tego, że przy braku wentylacji zarówno posiadając okna drewniane jak i plastikowe można nabawić dom grzyba. ja na okna patrzę z praktycznego punktu widzenia i uważam że pvc wymagają mniej czynności konserwujących i właśnie dlatego kupiłem do siebie pvc.

pozdrawiam

Witam, mam pytanie o to czy lepsze są okna drewniane czy plastikowe? Rodzice budują dom i nie wiedzą jakie zamontować bo słyszeli kilka opinii -że od plastików robi się grzyb na ścianach natomiast okna drewniane trzeba wymieniać co kilka lat. Sami są troszeczkę zieloni w tym temacie a wiadomo co firma to poleca swoje produkty nie wspominając o jego wadach.. Z góry dziękuję za odpowiedź:)

Decyzję podjąć będzie ciężko, ale to co rodzice słyszeli to raczej nieprawda. Grzyb na ścianach może się robić przez brak wentylacji. Nowe okna (czy to plastikowe, czy drewniane) z reguły są dużo szczelniejsze niż stare.

Drewnianych też raczej nie trzeba wymieniać co kilka lat, ale prawdą jest, że co kilka lat grozi im delikatna renowacja, ale i to nie zawsze.

Generalnie dla mnie jest aktualna zasada, że jak chce się mieć ładniejsze okna to drewniane, jak mniej obsługowe to pcv. Od obu tych określeń jest sporo wyjątków.

u mnie są takie wiatry że deszcz pada nieraz prawie poziomo. Ostatnio przyglądałem się jak leje się po oknie... - ciekawe jak znosiłyby takie warunki okna drewniane - ale mam na szczęście plastiki

Z tego co zauważyłem na kilku przykładach to bardziej szkodzi im intensywne słońce niż deszcz, ale to może powiązane.

u mnie są takie wiatry że deszcz pada nieraz prawie poziomo. Ostatnio przyglądałem się jak leje się po oknie... - ciekawe jak znosiłyby takie warunki okna drewniane - ale mam na szczęście plastiki

Znoszą znakomicie - u mnie od zachodu w domu mam wykusz / 3 okna 2x1m / a na poddaszu nad wykuszem dwuskrzydłowe drzwi balkonowe - z zachodniej strony wieje najczęściej , a że mieszkam na wsi na górce i od zachodu nie mam żadnych sąsiadów - jestem na pierwszej linii ognia wiatru i deszczu - takoż deszcz padający poziomo - to dla mnie żadna nowość .

Cała stolarka u mnie drewniana - i nigdy nie było żadnej opcji na plastik - dlaczego ?? - bo plastik to plastik - a drewno - to drewno ... - nie zamieniłbym nigdy moich okien na plastiki ...

A jaki kolor ładniejszy niebieski czy zielony :wink:

oczywiście, ze czarny :D

a okna drewniane lub jeszcze lepiej drewniano - aluminiowe.

Nigdy nie rozważałem: betonowego płotu, podbitki plastikowej, paneli podłogowych z pcv, okien z pcv i wielu innych "ułatwiających życie" i "niezniszczalnych" wynalazków.

pzdr

Z mojego doswiadczenia na takie warunki sa lepsze drewniane niz plastikowe. Dlatego w nowym domu bede mial okna drewniane.