Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

parterowy czy piętrowy

Gość ewa wegb

Recommended Posts

Nachylenie dachu 40 st wymusza postawienie domku z poddaszem tyle że wg mnie jeżeli działka jest wystarczająco duża to jest kompletny bezsens. Taki dom do droższy dach, drogi strop, schody które poza tym że kosztują to jeszcze zabierają miejsce. Będziesz budowała drożej mniej wygodny dom. Te 40 st to bardzo dużo, upewnij się że to napewno tyle.

• Odpowiedzi 209
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jest na to lekarstwo - jak najszybciej się wybudować :). Ja się męczę już od roku tj od momentu gdy podjąłem decyzję o zakupie działki i budowie. Musiałem czekać na formalne uregulowania (wydzielenie działki) a przez ten czas myślałem, czytałem, kombinowałem, mimo to mam wrażenie że jestem jeszcze głupszy :) Traktuję to jak przygodę i może dlatego jeszcze nie dostałem kota.

pisai w dyskusji, że zmiana kąta dachu to koszt ok 2000 zł. Ale akurat ten projkt z Z500 jest w wersji z poddaszem, tak mi si.e wydaje. Alebo szukaj innego :)

Tyle, że, jak pisałam, poddasze to znacznie wyższy koszt domu.

Lepiej powalczyć w gminie. Jeżeli jest WZ a nie plan, to powinny być jakieś szanse

Malfi z tego co zrozumiałam o warunki zabudowy występował ktoś inny??? Często tak jest, że ludzie występując o warunki dają zarys projektu bądź piszą jak dom będą chcieli, że na przykład z poddaszem i takie warunki im wydają. Ja też miałam WZ z poddaszem, tzn. 35-45 st. dach. Nic prostszego jak wystąpić o zmianę warunków w tym zakresie. U mnie trwało to tydzień i miałam zmienione. Zobacz czy w okolicy są inne domy, parterowe, czy same z poddaszem. U mnie było dużo parterówek. W każdym razie spróbować można.

malfi, zlituj się, ty chcesz tanio i do tego szybko!

Poczytaj sobie mój dziennik. Tanio to znaczy wolno, bo trzeba szukać okazji i ekip. Szybko znaczy drogo, bo czasem trzeba wziąć koparkę zamiast człowieka ze szpadlem, bo trzeba wziąć drogą ekipę bo terminy. Wybudowałam w pół roku, uwierz, wiem, co mówię.

Ze wszystkim się zgadzam, tyle, że moja sytuacja jest dosyć nietypowa. Rok temu przeprowadziłam się i sprzedałam mieszkanie. Chciałam za to kupić domek do remontu. No i szukałam go przez cały rok. Kiedy się okazało, że to jest niewykonalne, uznałam że pozostaje mi tylko budowa. No i tu jest problem, bo został mi na to tylko rok. W przeciwnym razie urząd skarbowy zabierze mi podatek za mieszkanie, a wtedy będę mogła pomyśleć co najwyżej o budowie altanki działkowej. Dlatego też nie mogłam sobie pozwolić na czekanie na warunki zabudowy.

Ja już też słyszałam kilka "argumentów", żebym nie budowała takiego domku, bo ludzie się będą śmiali.

Oj tam, oj tam;:rolleyes:

My to codziennie słyszymy.

"a moze większy salon, a może sypialnia 20 m ?"

A po co?

gonić się tam nie będziemy tylko :sleep:

Także mieszkamy w bloku 38 m i zabieramy się za budowę domku ok 70 m2.

Małe pomieszczenia, a dużo i do przodu :)

Myśl że będziemy mieli 2 x tyle co w bloku wystarcza , a to co inni mówią....

DOBRA rada zawsze w cenie:wiggle:

Dasz sobie radę:)

O ile wiem, w ciągu 2 lat musisz zacząć budowę, a nie skończyć. Czyli czas masz :)

Z garażem mają rację. Ja też oszczędzałam (choć może po cenie domu tego nie widać, ale starałam się) i garaż był pierwszym, co wywaliłam z budzetu. mam wiatę i też się cieszę.

Najpierw się o ten dach dowiedz. Wydaje mi się, ze muszą być widełki, choćby dlatego, że dopuszczają parterowy a te zwykle buduje się z mniej stromym dachem. Najlepiej weź w garść projekt najbardziej odpowiedni (choć niekoniecznie docelowy) i idź do gminy pogadać od serca.