malfi 24.06.2010 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Nie, działka nie jest z tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malfi 24.06.2010 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Malfi zobacz na to : http://www.z500.pl/projekt/z16.html Co sądzicie o kosztach realizacji tego projektu? Czy taki dach jest drogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 24.06.2010 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Powtarzam malfi: za te pieniadze nie dasz rady. Pisze to, zebys nie przezyla pozniej dramatu z rozgrzebana inwestycja... szczerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malfi 24.06.2010 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Być może, ale decyzję już podjęłam i spróbować muszę. Za 2 dni na działkę wjeżdża koparka, więc odwrotu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 24.06.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 zobacz to:https://docs.google.com/viewer?url=http://www.domy-gotowe.bls.pl/dok/kompaktowe.pdfhttp://www.domy-gotowe.bls.pl/ moze to sie zakreci w okolicach 150 tys., ja bym zadzwonil z ciekawosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 24.06.2010 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 (edytowane) http://www.z500.pl/projekt/z16.html Co sądzicie o kosztach realizacji tego projektu? Czy taki dach jest drogi? Już ci pisałem, dom bez krytych ganków czy tarasów. Dach którym chcesz przykryć taras jest równie drogi jak ten nad częścią mieszkalną. Po co? Taras możesz przykryć jakąś tania markizą, postawić pawilon, zrobić jakiś tani daszek i to wszystko później jak już będziesz mieszkać. Druga rzecz to w tym projekcie są 2 kominy. Każdy to ok 4 tyś. Stać cię na to? Dom ma 3 bardzo małe sypialnie. Na pewno potrzebujesz aż 3? Edytowane 25 Czerwca 2010 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 24.06.2010 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 (edytowane) Dużo gąsiorów w dachu kopertowym, więc drogo. pozdr adam Edytowane 24 Czerwca 2010 przez aadamuss24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hieronim12 24.06.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 (edytowane) 60m2 to strasznie mało, 90 tysięcy też mało, wiem napewno że ja będę oscylował tak ok 120m2 ( np taki projekt domu malutki, przytulny domek w sam raz na nie za dużą kieszeń) też nie za dużo, ale to 60m2 x 2, czyli pater+poddasze, można znaleść fajne projekty na taką powierzchnię. Edytowane 25 Czerwca 2010 przez Hieronim12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
temi5 25.06.2010 02:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 (edytowane) Malfi, przeczytaj ten dziennik: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?89845-mały-domek-amonite. Moze to jest Twoj dom. Edytowane 25 Czerwca 2010 przez temi5 zjadlam literke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sammi 25.06.2010 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 (edytowane) malfi daliśmy ten projekt do wyceny. Jeśli chcesz tani dach pomyśl o blachodachówce. Do środy powinniśmy mieć wycenę tego dachu oraz dachu Eweliny http://www.tooba.pl/projekt-domu-Ewelina/a,s_pd,idp,4956.html W Grupie Oświęcimskiej można wiele skorzystać jeśli chodzi o ceny materiałów i robocizny Jak już ktoś wyżej Ci pisał jeśli powoli, dokładnie poszukasz znajdziesz materiały i wykonawców i dasz rady Edytowane 25 Czerwca 2010 przez sammi Literówki :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sammi 25.06.2010 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Super ten dziennik:) Małe jest piękne:) Malfi, przeczytaj ten dziennik: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?89845-mały-domek-amonite. Moze to jest Twoj dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 27.06.2010 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 Znam troszkę budowę ze strony inwestora i wykonawcy godzina pray człowika firmy wyniesie około 30zł (zusy, podatki,zysk itd.)+ praca sprzętu, transport. Znajomy może zrobić za parę zł. wyżywienie, browar Przedstawię telegraficznie moje podejście do małego taniego domku. 1. fundamenty - kilka możliwości ... w zależnoci od warunków gruntowych... tańsze będą lane w grunt - beton z gruzem (materiał tańszy ale więcej roboty) 2. ściany - szkielet (po "mojemu") koszt materiału konstrukcja ścian około 2tyś zł + płyta OSB zewnętrzna strona około tyś zł i wewnątrz następny tyś. Dzięki temu jest możliwość wykorzystania "dziwnego" ocieplenia kosztującego tylko transport i robociznę a ocieplenie jest = pasywnemu (cały domek) oczywiście + koszty transportu i robocizny 3. dach ze stropem inaczej stropodach wentylowany. Wiązary deskowe (deski 25mm) -koszt materiału to około 2tyś zł. + robocizna, transport. Koszt pokrycia dachu zależy od rodzaju, wyglądu, na moje może być pełne deskowanie około 1,5 do 2 tyś i papa kolorowa termozgrzewalna. 4. wentylacja tylko z odzyskiem ciepła, koszt materiałów około 2tyś + robocizna - oszczędność ....miejsca na kominy:rolleyes: 5.ogrzewanie to kilka grzejników elektrycznych + rezerwowo kominek z postawionym na kominku kominem systemowym stalowym ( w porywach 2 do 3mb komina) Taki domek przeżyje każdego, ważna jest jeszcze funkcjonalność, wygoda, mażna "przykleić" garaż blaszany za 2 tyś z robocizną "ucywilizować" wygląd zewnętrzny deskami, lub postawić "normalny" za kilkanaście albo dziesiąt tysiecy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 27.06.2010 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 4. ? za 2.000 to mi jakos nie pasuje, za same rury za duzo a z reku za mało. ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 27.06.2010 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 an-budTa twoja wizja to jak dobrze zrozumiałem wizja małego ale garażu.Bo w tych kwotach które podajesz to nic większego się nie zbuduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malfi 27.06.2010 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 Kilka dni temu znalazłam informacje o tej wentylacji z odzyskiem ciepła i wydaje mi się, że to jest dobra rzecz. Czy ktoś mógłby mi jeszcze dokładnie wyjaśnić, jak się za to zabrać. Rozumiem, że zestawy są gotowe, ale co dalej? Czy projektant adaptujący projekt zajmie się również tym? No i o co chodzi z tym kominem? Czy montując taką wentylację nie trzeba robić kominów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 27.06.2010 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 Projekt WM z reku (czyli Wentylacji Mechanicznej z urządzeniem odzyskującym ciepło czyli rekuperatorem) przygotuje ci firma ktora będzie ci to sprzedawała i montowała. Wystarczy że dasz im projekt domu. Przy takiej wentylacji nie musisz mieć kominów. I o WM i o rekuperatorach jest tu na forum sporo tematów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malfi 27.06.2010 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 A kiedy powinnam im to zlecić. Od razu jak rozpocznę budowę czy można później? Chodzi mi o to, jak skomplikowany jest montaż. Czy trzeba go planować na poziomie rozpoczynania budowy czy można to potem wmontować do gotowego domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malfi 27.06.2010 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 I jeszcze jedno pytanie. Chciałabym mieć kozę. Czy do niej potrzebny jest jakiś typowy komin czy może wystarczy jakaś lżejsza konstrukcja? Zdaję sobie sprawę, że te pytania są mało fachowe, ale nie mam pojęcia jak to wszystko nazwać. Mam nadzieję, że forumowicze dobrze odczytają mój potoczny język i domyśla się, o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 27.06.2010 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 Przebieg i montaż kanałów wentylacji lepiej zaplanować wcześniej, uniknie się później kucia. Do kozy wystarczyłaby sama rura ale musiałaby być ocieplona i to jest problemowe, więc chyba lepiej zrobić jeden komin murowany. pozdr adamtypowe zlecanie wykonania wentylacji wyjdzie Cię bardzo drogo, firmy kasują jak za zboże, lepiej poszukaj takich wykonawców którzy wiedzą o co chodzi i pociągną te kanały, może to być bystry instalator lub jakiś inny magik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 28.06.2010 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 an-bud Ta twoja wizja to jak dobrze zrozumiałem wizja małego ale garażu. Bo w tych kwotach które podajesz to nic większego się nie zbuduje. konkretnie na domek malfi ps. aby myśleć trzeba wiedzieć, znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts