out 01.07.2010 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 sammi tak z ciekawości ile kosztował was kierownik budowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 01.07.2010 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 po pierwsze kierownik budowy zaczyna pracę jak jest budowa. Czyli od momentu uzyskania pozwolenia i podpisania dziennika budowypo urzędach zwykle jeździ architekt adaptujący bądź robiący projekt, choć to zależy od umowy i od ceny, jak ktoś oszczędza, to jeździ samemu.Kierbud nie jest od jeżdżenia po składach, tylko od dbania , żeby się dom nie zawalił. Zwykle bywa na budowie raptem kilka razy. Taki, co załatwia materiały, to się nazywa inwestor zastępczy i bierze za usługę sporo kasy, bardzo sporo. Czy to rzeczywiście budujesz dom, czy nas podpuszczasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdawo 01.07.2010 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Malfi, pozwól, że wrócę do kwestii kąta nachylenia dachu - czy udało Ci się czegoś dowiedzieć w tej sprawie? Będziesz starać się o zmianę WZ w tym zakresie?(dziękuję za odpowiedź w tym temacie, bo i mnie on dotyczy...)POWODZENIA, nie umiem Ci pomóc, bo sama dopiero zaczynam, ale mocno trzymam kciuki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malfi 01.07.2010 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 EZS - buduję, tzn. przymierzam się. Dzisiaj byłam u projektanta i z jego pomocą wybrałam projekt. O kierowniku budowy nic nie mówiłam, to ktoś zaczął ten temat. Na razie jestem na etapie robienia drogi, kupowania projektu i zbierania potrzebnych świstków do pozwolenia na budowę. Wszystko dzieje się szybko, ponieważ zmarnowałam czas na szukanie domu do remontu i został mi tylko rok na rozliczenie się z urzędem skarbowym. Z dnia na dzień coraz bardziej się boję, że się nie uda, ale odwrotu nie ma. Po prostu muszę spróbować. Magdawo - w urzędzie gminy powiedziano mi, że można zmienić zapis o dachu w warunkach zabudowy, ale trochę to potrwa. Nie pytałam nawet ile, bo zależy mi na czasie i dałam sobie z tym spokój. Z kolei od projektanta dowiedziałam się, że adaptacja projektu pod kątem zmiany nachylenia, to bardzo dużo pracy (trzeba od nowa wyrysować wszystkie elewacje itp.). A to są koszty, więc też zrezygnowałam. Poza tym okazało się, że w WZ mam kąt nachylenia dachu 30 - 45 stopni. Miałam na oku domek z kątem 25, ale zrezygnowałam z niego i znalazłam projekt, w którym nie trzeba nic zmieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 01.07.2010 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 ...Miałam na oku domek z kątem 25, ale zrezygnowałam z niego i znalazłam projekt, w którym nie trzeba nic zmieniać. Pochwal się jaki to domek. Coś mi się wydaje że to jednak nie będzie dom za 90 tyś . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malfi 01.07.2010 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Też się tego boję, ale więcej nie mam. Zobaczę ile mi się uda zrobić, a potem... sama nie wiem. Najczarniejszy scenariusz zakłada, że z braku środków sprzedam to, co już wybuduję. Ale to jest tylko wizja katastroficzna i zrobię wszystko, żeby mi się jednak udało zamieszkać. A teraz projekt. Odrobinę większy niż zakładałam, ale za to nie wymaga żadnych zmian. Projektant powiedział, że prosty i w miarę tani w realizacji. Zobaczymy...http://www.archeton.pl/projekt-domu-modrzyk-677-498-opisogolny-1b4208207a40e972c14a782a2c197bba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malfi 01.07.2010 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Zapomniałam dodać, że kosztorys jest przerażający, ale powiedziano mi, że mam w niego nie wierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 01.07.2010 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Zgadzam się z Arturo, kosztorys na stronie jest bardzo realny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malfi 01.07.2010 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Nie wiem, gdzie reszta. Przeraża mnie to wszystko, ale klamka zapadła. Dozbierać nie mam z czego. Albo się jakimś cudem uda, albo nie. Poza tym mam taką dziwną naturę, że muszę się o wszystkim przekonać na własnej skórze. Jak nie zobaczę i nie poczuję, to nie uwierzę. Zaczynam się coraz bardziej obawiać, że zetknięcie z rzeczywistością będzie bardzo brutalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malfi 01.07.2010 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 A, jeszcze jedna sprawa. Pisząc o tym, że nie będzie żadnych zmian miałam na myśli zmiany istotne, które wpłynęły by na cenę adaptacji. Projektant powiedział, że bez problemu można zmienić materiał. Tak więc dom będzie budowany z suporeksu, zamiast dachówki - blacha, no i wszystkie materiały do budowy tez raczej z niższej półki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 01.07.2010 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Jednak wygoda zwyciężyła 2 kominy, pomieszczenie gospodarcze, osobna kotłownia, kryty ganek... Szanse na budowę za 90 tyś maleją prawie do zera. Ja jednak jestem optymistą, większość polaków wydaje więcej niż zarabia Tobie pewmie jakoś też się uda. Trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malfi 01.07.2010 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 A po co mi dwa kominy? Nie zauważyłam, że tyle ich tam jest. Potrzeba aż tyle czy można zredukować? Na kotłowni mi zależało, bo projektant powiedział, że ogrzewanie na prąd jest strasznie drogie w eksploatacji i trzeba zrobić piec. A to co jest kryte, to tylko wejście do domu - tak mi się przynajmniej wydaje. Weranda jest z tyłu, ale nie jest kryta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malfi 01.07.2010 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Mówiłam, że chcę tanio. Ale też wiem, że nie będzie mnie stać na utrzymanie drogiego domu. Wiem, że wszystko, co piszę może brzmieć niepoważnie. Sama mam taki mętlik w głowie i poczucie, że porywam się z motyką na słońce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 01.07.2010 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Projekt już masz tyle że to nie jest tani domek. Ganek jest fajny tyle że jest w bryle domu i zadaszenie go będzie kosztowało tyle samo co zadaszenie sypialni, salonu, kuchni itp. Po co, jak ma być tanio? Zrobisz sobie ganek później z resztek które zostaną po budowie . Masz pomieszczenie gospodarcze a obok kotłownię. Wystarczy jedno pomieszczenie o obu tych funkcjach. Komin do pieca CO jest potrzebny ale kominek i komin do niego to luksus i wydatek jakichś 8 - 10 tyś. Wtem że ci się spieszy ale to nie tędy droga! Arturo72 już to napisał, powiedz architektowi że ma być tanio! Ten dom tani nie będzie. Jak już to archeton ma tanie i fajne domki no ale kotłownia w nich już się nie zmieści . W moim pierwszym poscie napisałem czego masz unikać. Zajrzyj tam jeszcze raz. Nie upieram się przy płycie fundamentowej bo w projektach gotowych raczej jej nie spotkasz ale reszta jest jak najbardziej aktualna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malfi 01.07.2010 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Pomieszczenie gospodarcze i kotłownię chciałam połączyć. A kominka nie będę robić. Jedynie kozę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 01.07.2010 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Zobacz ten: http://www.tooba.pl/projekt-domu-WB-0061/a,s_pd,idp,9892,idx,3.htmlma 2 naprawdę spore sypialnie, duży salon, pomieszczenie gospodarcze a nawet spiżarkę. Nie jest taki mały ale na pewno tani w wykonaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 01.07.2010 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Pomieszczenie gospodarcze i kotłownię chciałam połączyć. A kominka nie będę robić. Jedynie kozę. Och malfi! Koza też musi mieć swój komin. Nie ma różnicy czy zrobisz kominek czy postawisz tam kozę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 01.07.2010 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 http://www.agrobisp.pl/cgi-bin/store?action=display&item=564&usid=1 link do strony biura. Tam są koszty tylko trzeba się zarejestrować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 01.07.2010 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Też się tego boję, ale więcej nie mam. Zobaczę ile mi się uda zrobić, a potem... sama nie wiem. Najczarniejszy scenariusz zakłada, że z braku środków sprzedam to, co już wybuduję. Ale to jest tylko wizja katastroficzna i zrobię wszystko, żeby mi się jednak udało zamieszkać. A teraz projekt. Odrobinę większy niż zakładałam, ale za to nie wymaga żadnych zmian. Projektant powiedział, że prosty i w miarę tani w realizacji. Zobaczymy... http://www.archeton.pl/projekt-domu-modrzyk-677-498-opisogolny-1b4208207a40e972c14a782a2c197bba na początku był domek 60m2 jakie mieszkanie (m2) byś kupiła ? ps.cimno to widzę, nawet siebie nie słuchasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sammi 01.07.2010 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 sammi tak z ciekawości ile kosztował was kierownik budowy ? Witam:) Odpowiedź wraz ze szegółami ceny za pracę kier. bud. posyłam na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts