JoShi 24.03.2009 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Ze dwadzieścia lat minęło odkąd ostatnio miałam w ręku szydełko. Maszyną dziewiarską (ale bardzo kiepską) bawiłam się nieco tylko dłużej. Babcia zdążyła nauczyć mnie lewych i prawych oczek na drutach a na szydełku słupków i półsłupków. Na tym moja edukacja się skończyła, bo zabrakło nauczyciela . Nie wyszłam więc właściwie poza dzierganie na szydełku ubranek dla misiów no i potem spłodziłam ze dwa swetry na maszynie dziewiarskiej. Potem szkoła studia i ten notoryczny brak czasu. Ostatnio mnie naszło i postanowiłam sobie przypomnieć o co chodziło z tym szydełkiem. Nie jest tragicznie i choć nauczyciela dalej nie ma to przynajmniej jest internet. Nie mam pewności, czy mi nie przejdzie po miesiącu (i tak może być), ale na razie mam zapał i dużo wiary w siebie. Przypuszczam, że miłośników robótek dziewiarskich jest na tym forum trochę. Odezwijcie się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 24.03.2009 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Dziergacie? Dziergamy! Ja głównie na drutach. Na szydełku potrafię "teoretycznie" - jakoś mnie nigdy nie wciągnęło. Na drutach głównie swetry i bluzki różniste. Najchętniej we wrabiane wzory różne A jeśli chodzi o ochotę, to np. przez parę m-cy mogę nic innego nie robić i popełniam parę sztuk, a później mi przechodzi... i leży sobie zrobiony do połowy sweterek już rok, i czeka aż mnie znów najdzie Ale na pewno najdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.03.2009 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Ja to raczej haft niż dzierganie, ale tak jak OK. Czasem długo, długo nic, a potem, jak mnie najdzie, to non-stop. Lubię ten sport, no. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 24.03.2009 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 ooo, haft, to szacuneczek Dla mnie to za drobne i za dużej dokładności wymaga Wiem, co mówię - próbowałam, efekty - szkoda gadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaba_gonia 24.03.2009 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 dziergamy D miesiąc temu zrobiłam sobie kamizelke z szarej włóczki i do tego czapke do kompletu.. Wczesniej robiłam sobie swetry. Pomimo upływu lat wciąż je chetnie zakladam, bo sa takie do pół uda i świetnie ukłądaja się na figurze No i mam pewnosc, ze nikt takich nie ma I jeszcze jedno Dzierganie wspaniale relaksuje i uspokaja oraz.... odchudza ( ręce sa zajete i nie ma jak podjadać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 24.03.2009 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Dzierganie wspaniale relaksuje i uspokaja oraz.... Aaa to na pewno. Pod warunkiem, że się dziergający nie frustruje, że mu nie wychodzi ...odchudza ( ręce sa zajete i nie ma jak podjadać) Coś mi sugerujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaba_gonia 24.03.2009 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Dzierganie wspaniale relaksuje i uspokaja oraz.... Aaa to na pewno. Pod warunkiem, że się dziergający nie frustruje, że mu nie wychodzi ...odchudza ( ręce sa zajete i nie ma jak podjadać) Coś mi sugerujesz? ja? w życiu!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 24.03.2009 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 oj, dziergałam i ja, kiedyś... na drutach, na szydełku, i wyszywałam ba, nawet skarpetki na 5-ciu drutach robiłam nie było to moje ulubione zajęcie, ale jak się wciągnęłam, to sweter w 3 dni zrobiłam teraz brak czasu, i pewnie pozapominałam wiele może jak babcią zostanę i w długie, zimowe wieczory, siedząc w bujanym fotelu, przy ciepłym kominku, z gromadką wnuków u stóp, dziergać będę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 24.03.2009 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Ja też kiedyś dziergałam i szyłam. Urodziłam się w takich czasach,że jak w latach młodości chciałam być ładnie ubrana, to musiałam sobie to ubranie zrobić. Ostatnio mnie nachodzi od czasu do czasu i np. robie córce wymyślne czapki. Zrobiłam też sweterek psowi, ale nie chce chodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 24.03.2009 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Zrobiłam też sweterek psowi, ale nie chce chodzić To jest myśl. Może ja zacznę od sweterka dla psa. Jak się nie za bardzo uda to trudno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 24.03.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Oto najprostszy psi sweterek <a href=http://x.screeny.pl/ga9095/bd234c8de6ba264af9956111/99561.jpg' alt='99561.jpg'> golfik można wywinąć albo nosić rozwinięty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 24.03.2009 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 ale na pewno wydziergam sobie firanki-zazdrostki do kuchni Też mi się marzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 24.03.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 ja dziergalam 100 lat temu na drutach ...moja tesciowa i moja bratowa robią cuda na drutach i szydełkiem obie maja w kuchni firanki wydziergane na szydełku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 24.03.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 ja dziergalam 100 lat temu na drutach ...moja tesciowa i moja bratowa robią cuda na drutach i szydełkiem obie maja w kuchni firanki wydziergane na szydełku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorfi 25.03.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Dobry wątek No to ja się przyznam, że u mnie to już nałóg. Jestem uzależniona i nie mam zamiaru iść na odwyk. Druty, szydełko, haft, szycie, frywolitka. Uwielbiam to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 25.03.2009 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Dobry wątek No to ja się przyznam, że u mnie to już nałóg. Jestem uzależniona i nie mam zamiaru iść na odwyk. Druty, szydełko, haft, szycie, frywolitka. Uwielbiam to Co to jest frywolitka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorfi 25.03.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Co to jest frywolitka? Koronka robiona na czółenkach. Wygląda tak: http://widget.slide.com/rdr/1/1/3/W/28000000119aee12/1/128/ELLAZj9YtD99T11rh6E2nZ_3Wbswaap7.jpg http://widget.slide.com/rdr/1/1/3/W/28000000119aeef8/1/108/IHHwqQJ5lT8YFjhcLKzwQvt_M_X203j2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 25.03.2009 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Co to jest frywolitka? Koronka robiona na czółenkach. a co to są /jak wyglądają/ czółenka? i bardzo skomplikowana jest taka praca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorfi 25.03.2009 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 a co to są /jak wyglądają/ czółenka? i bardzo skomplikowana jest taka praca? Czólenka są bardzo różne - małe, duże, z szydełkiem lub bez. Na dysku znalazłam takie zdjęcie (ten czubek zastępuje szydełko) ale jak chcesz, to mogę zrobić aktualne zdjęcie różnych czólenek, bo trochę mi się ich nazbierało przez te lata http://widget.slide.com/rdr/1/1/3/W/28000000119b5652/1/256/yLYIJH4Xwz-ytzWkU2FHW397WNjQzWmG.jpg Koronka czółenkowa, czyli frywolitka jest dosyć żmudna w robieniu. Szydełkiem robi się 10 razy a może i jeszcze szybciej, ale za to frywolitka jest subtelniejsza i delikatniejsza od koronki szydełkowej, szczególnie jeśli robi się z nici cienkich jak pajęczynka. Dlatego wyroby wykonane tą techniką w porównaniu z szydełkowymi mają bardzo wysokie ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 25.03.2009 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Piękna ta koronka, ale to chyba nie na moje nerwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts