majchal 24.03.2009 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 WitamSprawa ma się tak, że od głównej drogi, w której jest rura z wodą "zasilająca", sąsiad pociągnął "odnogę" do swojej działki na swój koszt, która jest jeszcze dalej niż moja ( patrząc od strony rury zasilającej ). Z tego co się dowiedziałem ponoć średnica odnogi sąsiada to 63, tak więc istenieje techniczna możliwość przyłaczenia się do jego odnogi. W ten sposób nie musiałbym ciągnąć kolejnej nitki od rury zasilającej do mojej działki. Teraz pytanie? Kto jest właścicielem odnogi: gmina, czy sąsiad? Do kogo muszę się udać aby zapytać czy wyrazi zgodę na przyłacze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 24.03.2009 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Właścicielem jest sąsiad .My też mamy taką sytuację.Musisz mieć zgodę sąsiada na piśmie,że pozwoli Ci się włączyć,to pismo później oddaje się razem z projektem Wod-Kan.(Jak chcesz to mam wzór takiego pisma mogę posłać na priv).Sąsiad oczywiście może się zgodzić z dobrego serca za darmo lub żądać połowy kosztów które poniósł .U nas niestety tak jest,że musieliśmy połowę sąsiadom zapłacić .Jak już wykonasz swoje przyłącze możecie się zwrócić razem do wodociągów aby to odkupili od Was (jeżeli są podłączone dwie osoby wodociąg tarktują to jako uzbrojenie terenu i odkupują),chyba że sąsiad nie zażąda pieniędzy wtedy tylko on zwraca się o zwrot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.03.2009 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Nie do pominięcia jest właściciel gruntu, w którym ta "rura" jest zakopana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majchal 24.03.2009 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 No to już wiem coś więcej. Wodociąg zakopany jest w drodze gminnej, biegnącej wzdłuż działek ( mojej i sąsiada ) Już załatwiłem numer do tego mojego sąsiada, zadzwoniłem i powaliła mnie kwota - ponoć sasiad wydał ok 12 000 za położenie rury i plany i jeśli chcę się dołaczyć to mam mu zapłacić ok 5000zł Zaznaczam, że od rury zasilającej do działki sąsiada jest około 75-85m. Do mojej działki od rury zasilającej to jakieś 30-40m ( piszę około, bo "wizja lokalna" była jakiś czas temu i nie pamiętam dokładnie odległości ). Czy sąsiad nie szuka jelenia na lato? Czy to są rzeczywiste koszty przyłacza? Jakie są koszty położenia 1m rury w gruncie i inne opłaty, bo nie wiem czy nie będzie taniej zrobić przyłącza samemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 24.03.2009 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Nasi sąsiedzi robili przyłącze ok.2 miesięcy temu,od drogi mieli jakieś 60 metrów i koszt tego wyniósł ich 7300zł(mam nawet ksero faktury na to),my musieliśmy zapłacić im połowę .Także taniej niż te 5000zł co on chce to chyba nie zrobisz.Musisz oczywiście zrobić sobie też projekt przyłącza(nas wyszło 800zł woda i oczyszczalnia). Najlepie spytaj czy ma fakturę na to przyłącze i wtedy zobaczysz.Bo powinnieneś zapłacić połowę za same przyłącze a nie z planami .Przecież mapy i projekt był tylko na jego przyłącze a Ty swój musisz zrobić osobno,i przecież on Ci nie zapłaci połowy za to nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majchal 25.03.2009 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Hmmm. Ja myślałem, że zmieszczę sie w kwocie dużo niższej niż 5tys. Tymbardziej że lukasz123 pisze tutaj http://forum.muratordom.pl/ile-kosztuje-papierologia,t154999.htm że woda to 1500zł za około 50m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majchal 25.03.2009 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 No dobraLicząc "po chłopsku" 50zł/mb przy około 40m daje 2000zł. Zgoda z gminy to 500zł + odbiór = chyba wyjdzie mniej niż 5000zł??? Czy cos pominąłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majchal 25.03.2009 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 No dobra Licząc "po chłopsku" 50zł/mb przy około 40m daje 2000zł. Zgoda z gminy to 500zł + odbiór = chyba wyjdzie mniej niż 5000zł??? Czy cos pominąłem? tak, pominąłeś - te 5000 to sąsiad chce za te zrobione przez niego 80m. A to co ty liczysz, to jest od sąsiada do ciebie czyli 40m Oj oj z czytaniem to u Ciebie "nie teges". Te 40m to nie od sąsiada odnogi, ale od głównej rury "zasilającej" w przypadku gdybym połozył nitkę róznoległą do nitki sąsiada i nie przyłaczał się jego odnogi, lecz bezpośrednio do rury zasiającej w drodze. Jestem teoretykiem dlatego nie wiem czego się spodziewać i jakie koszty należy ponieć/przewidzieć, stąd moja prośba o pomoc. Dla mnie "każda złotówka" ma znaczenie, bo kasy nie mam, ale chatkę chcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakk 25.03.2009 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 2 lata temu robiliśmy przyłącze 160m w 3 sąsiadów. Hydraulik powiedział nam coś około 20 000. Zacząłem za tym tuptać sam, kupując materiały i mimo zdzierstwa za wpięcie ( rura 300), podpięcie, odbiór - przy własnej pracy i samodzielnym wynajęciu koparki, zmieściliśmy się - łącznie z mapkami, projektami, organizacją ruchu (droga powiatowa, ale wpięcie w chodniku po naszej stronie) w kwocie ok 8000. A zrobiliśmy tak, że jeszcze kilka domów może się podpiąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 27.03.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Już załatwiłem numer do tego mojego sąsiada, zadzwoniłem i powaliła mnie kwota - ponoć sasiad wydał ok 12 000 za położenie rury i plany i jeśli chcę się dołaczyć to mam mu zapłacić ok 5000zł Zaznaczam, że od rury zasilającej do działki sąsiada jest około 75-85m. Do mojej działki od rury zasilającej to jakieś 30-40m ( piszę około, bo "wizja lokalna" była jakiś czas temu i nie pamiętam dokładnie odległości ). Czy sąsiad nie szuka jelenia na lato? Czy to są rzeczywiste koszty przyłacza? Jakie są koszty położenia 1m rury w gruncie i inne opłaty, bo nie wiem czy nie będzie taniej zrobić przyłącza samemu? Nie wiem czy dobrze zrozumiałam - z tego co piszesz masz wybór położyć drugą równoległą rurę lub przyłączyć się do sąsiada, ale czy na pewno? (gminy raczej nie zezwalają na położenie drugiej rury - bardziej prawdopodobne, że każa Ci sie przyłączyć do sąsiada) Poza tym sąsiad nie musi Ci się z niczego tłumaczyć a już na pewno nie ma obowiązku przedstawiania faktury, skoro jest to jego własność ma prawo żądac tyle ile mu sie podoba. Ja akurat kładłam sieć wodociagową i w moim przypadku opłata za metr rury to był najmniejszy koszt. Bez względu na długość przyłącza musisz ponieść stałe koszty (mapa, projekt, geodeta, wcinka, nie wiem czy przy przyłączu jest potrzebny kierownik budowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majchal 31.03.2009 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Nie wiem czy dobrze zrozumiałam - z tego co piszesz masz wybór położyć drugą równoległą rurę lub przyłączyć się do sąsiada, ale czy na pewno? (gminy raczej nie zezwalają na położenie drugiej rury - bardziej prawdopodobne, że każa Ci sie przyłączyć do sąsiada) Cały myk polega na tym, że byłem w gminie i powiedzieli, że albo się dogadam, albo czeka mnie położenie własnej równoległej nitki. Mając wybór, to logicznym jest że chcę wybrać tańsze rozwiązanie, dlatego tak bardzo dociekam kosztów przyłacza? Kto jeszcze się pochwali kosztami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 01.04.2009 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Nie wiem czy dobrze zrozumiałam - z tego co piszesz masz wybór położyć drugą równoległą rurę lub przyłączyć się do sąsiada, ale czy na pewno? (gminy raczej nie zezwalają na położenie drugiej rury - bardziej prawdopodobne, że każa Ci sie przyłączyć do sąsiada) Cały myk polega na tym, że byłem w gminie i powiedzieli, że albo się dogadam, albo czeka mnie położenie własnej równoległej nitki. Mając wybór, to logicznym jest że chcę wybrać tańsze rozwiązanie, dlatego tak bardzo dociekam kosztów przyłacza? Kto jeszcze się pochwali kosztami? To będzie pierwsza gmina, o której słyszę, że pozwala na położenie nitki równoległej i chwała jej za to. Tylko po co w takim razie sąsiad wybudował nitkę o przekroju fi 60, skoro dla siebie mógł zrobić 32, są to mniejsze koszty. Powiem szczerze, jakoś nie chce mi się wierzyć w tą dobroć gminy. Lepiej wystap o warunki techniczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majchal 01.04.2009 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 To będzie pierwsza gmina, o której słyszę, że pozwala na położenie nitki równoległej i chwała jej za to. Tylko po co w takim razie sąsiad wybudował nitkę o przekroju fi 60, skoro dla siebie mógł zrobić 32, są to mniejsze koszty. Powiem szczerze, jakoś nie chce mi się wierzyć w tą dobroć gminy. Lepiej wystap o warunki techniczne. Ta gmina jest wogóle super. Nikt w urzędzie nie potrafił mi powiedzieć kto jest właścicielem rury. Ja mogę się nie znać, ale oni powinni to wiedzieć. Poza tym w papierach jest 32, ale w ziemi jest 63, bo tak "doradzi"ł właścicielowi rury Pan, który ją kładł, "bo w przyszłości ktoś będzie mógł się dołączyć" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 03.04.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Nie chcę się za bardzo rozpisywać, ale zgodnie z ustawą przyłącze jest własnością inwestora. Wystarczyło w gminie ustalić jaką rolę pełni rura. Gdyby to była sieć wodociągowa, to z reguły sieci należą już do gminy. (chyba, że mieszkasz w gminie tej co ja, to wtedy jest wolna amerykanka ) Z tego co piszesz sąsiad pociągnąl przyłącze, a to, że rura ma większy przekrój wynika tylko z tego, że zrobił to "na zapas" i i nie ma śladu w dokumentacji, że rura ma większy przekrój. Skoro tak, to raczej nie powinni pozwolić Ci sie podłaczyć do tej rury (chyba, że wyprostujecie dokumentację) Tak poza tym prawidłowo powinieneś otrzymac warunki techniczne podłaczenia do sieci (nie do przyłacza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts