lukasz_warszawa 24.03.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Witam, sprawa w skrocie wyglada tak. Byla sobie sciana z cegly a na niej stara tapeta. Tapete usunalem. sciane wyrowalem i umylem. Polozylem unigrunt - atlas. po tygodniu polozylem na to Cekol C-45 - cienka warstwa. Mozna powiedziec ze w miare rowna. po 4 dniach pomalowalem sniezka grunt walkiem i czesc sciany jest ok ale z czesci schodzi sniezka wraz z cekolem platami. Walek byl czysty, sciana po cekolu wyczyszczona z kurzu... co robic - zeskrobac farbe i od nowa? poczeka az przyschnie, zeszpachlowac nierownosci i jeszcze raz pomalowac sniezka?? ps. druga sciana jest zrobiona tak samo tyle ze jej nie malowalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysza223 24.03.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 I to jest właśnie cekol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 24.03.2009 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 mozliwe, ze czesc sciany gruntowanej byla jeszcze mokra.inna rzecz to grubosc warstwy szpachli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 24.03.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 a czy przypadkiem, między kolejnymi warstwami, nie była szlifowana ta wcześniejsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mrozny 24.03.2009 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 A może kolega zarabiając nową porcję gipsu, nie usuwał zasychających pozostałości lub sporych części ilości z poprzedniej, której nie udało się zdążyć "wyrobić". Przy takim sposobie - cała położona w ten sposób gładź jest skaszaniona i nadaje się w zasadzie tylko do całkowitego usunięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 25.03.2009 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 a czy przypadkiem, między kolejnymi warstwami, nie była szlifowana ta wcześniejsza? lub ta wczesniejsza byla rownie cienka warstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_warszawa 25.03.2009 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Nie wartsty nie byly szlifowane, wszystko bylo usuniete, mozna powiedziec ze sciana byla gladka. Wydaje mi sie ze po prostu za wczesnie zaczalem malowac. Odczekam jeszcze 2-3 dni. Usune to co schodzi i sprobuje jeszcze raz pomalowac. Dzieki serdeczne za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 25.03.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Witam, sprawa w skrocie wyglada tak. Byla sobie sciana z cegly a na niej stara tapeta. Tapete usunalem. sciane wyrowalem i umylem. Polozylem unigrunt - atlas. po tygodniu polozylem na to Cekol C-45 - cienka warstwa. Mozna powiedziec ze w miare rowna. po 4 dniach pomalowalem sniezka grunt walkiem i czesc sciany jest ok ale z czesci schodzi sniezka wraz z cekolem platami. Walek byl czysty, sciana po cekolu wyczyszczona z kurzu... co robic - zeskrobac farbe i od nowa? poczeka az przyschnie, zeszpachlowac nierownosci i jeszcze raz pomalowac sniezka?? ps. druga sciana jest zrobiona tak samo tyle ze jej nie malowalem. Ja tak miałem jak nie gruntowałem gładzi położonej na starych tynkach. Pod gładzią ściany nigdy nie gruntowałem i nigdy nie miałem z tym problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 25.03.2009 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 kiepski grunt atlasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradJot 25.03.2009 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 kiepski grunt atlasa znaczy że co ? Atlas kiepski, czy akurat seria gruntu jest do bani? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 25.03.2009 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 kiepski grunt atlasa znaczy że co ? Atlas kiepski, czy akurat seria gruntu jest do bani? generalnie grunt kiepski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
resor 26.03.2009 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 kiepski grunt atlasa znaczy że co ? Atlas kiepski, czy akurat seria gruntu jest do bani? generalnie grunt kiepski nie taki grunt sie daje pod gladzie.juz lepiej wcale nie dawac bo pózniej takie kwiatki wychodza ten grunt sniezki to jakis bezbarwny czy cos białego ?? ja bym sprubował jakims najzwyklejszym bezbarwnym gruntem i zagruntował pedzlem a nie wałkiem i może bedzie sie trzymalo ale musisz teraz że tak powiem improwizowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 27.03.2009 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 ja się podepnę do pytania... jaką masę zastosować (firma,nazwa produktu) żeby uzupełnić drobne ubytki jakie są widowczne po przeszlifowaniu 1 warstwy gładzi Megaron finisz. Na worku (tego Megaronu) napisali że należy kłaść warstwę około 3mm a ja mam ubytki takie 0,5mm - wolałbym kłaść jakąś masę cienkowarstwową żeby nie okazało się, że nałożę coś co potem przy malowaniu będzie mi się odspajać... mam też jakiś gipsar (napisali na nim że można kłaść 1mm warstwę) ale jakoś mu nie ufam... wolałbym chyba to tej roboty jakąś masę już rozrobioną z wiadra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 27.03.2009 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 gotowa masa gipsowo-akrylowa w wiaderku np akrylputz śnieżki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 27.03.2009 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 dzięki Rezi. A czy przed malowaniem farbą emulsyjną powinienem taką powierzchnię (gładź) zagruntować jakimś specjalnym gruntem? Czy przelecieć tylko rozrzedzoną białą śnieżką? Szczególnie obawiam się odspajania farby (razem z warstewką gładzi). Miałem kiedyś taki problem przy malowaniu ściany Duluxem że zawijał mi się na wałku jak 3x pociągnąłem w tym samym miejscu wałkiem - po prostu masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 27.03.2009 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 dzięki Rezi. A czy przed malowaniem farbą emulsyjną powinienem taką powierzchnię (gładź) zagruntować jakimś specjalnym gruntem? Czy przelecieć tylko rozrzedzoną białą śnieżką? Szczególnie obawiam się odspajania farby (razem z warstewką gładzi). Miałem kiedyś taki problem przy malowaniu ściany Duluxem że zawijał mi się na wałku jak 3x pociągnąłem w tym samym miejscu wałkiem - po prostu masakra. farba akrylowa + dobry grunt np ceresit CT17 później pomalować snieżka grunt, śnieżka jest farbą gęsta ( ok 1,6kg/l) wiięc sprawdź jaka fakturę zostawia wałek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpkg 27.03.2009 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Rezi w czym grunt Atlasa jest taki kiepski? Akurat w tym przypadku jakość idzie wprost proporcjonalnie z ceną na tym samym poziomie - cenowo jak i jakościowo średni... Łukasz_Warszawa:Grunt rozprowadzamy pędzlem.W jakich proporcjach rozrobiłeś grunt przed położeniem gładzi? Pierwek: Na małe ubytki polecam gładź gotową Master Masa - produkt podobny do akryl putza śnieżki. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 27.03.2009 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 farba akrylowa + dobry grunt np ceresit CT17 później pomalować snieżka grunt, śnieżka jest farbą gęsta ( ok 1,6kg/l) wiięc sprawdź jaka fakturę zostawia wałek Przepraszam ale chyba nie rozumiem. W jakiej kolejności to powinno być? 1. grunt ceresit ct17 2. na to pomalować śnieżka grunt 3. na to farba końcowa - planowałem taką zmywalną śnieżkę za 70zł/wiadro Chodzi mi o wykończenie sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 27.03.2009 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Pierwek: Na małe ubytki polecam gładź gotową Master Masa - produkt podobny do akryl putza śnieżki. Dzięki. Niestety byłem już w marketach - generalnie jest z tymi masami bieda. wszędzie jest jakiś Cekol w wiadrach. (ale piszą na nim że warstwa ma być 1-3mm) Wybór był w LM i tam trafiłem akryl putz Śnieżki - były jeszcze jakieś inne (być może i MasterMasa) ale nic o nich nie słyszałem i zakupiłem Śnieżkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 28.03.2009 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 farba akrylowa + dobry grunt np ceresit CT17 później pomalować snieżka grunt, śnieżka jest farbą gęsta ( ok 1,6kg/l) wiięc sprawdź jaka fakturę zostawia wałek Przepraszam ale chyba nie rozumiem. W jakiej kolejności to powinno być? 1. grunt ceresit ct17 2. na to pomalować śnieżka grunt 3. na to farba końcowa - planowałem taką zmywalną śnieżkę za 70zł/wiadro Chodzi mi o wykończenie sufitu. zagruntować i wzmocnić podłoże grunt Ct17+farba akrylowa przemalować farba podkładową śnieżki - wyrówna strukturę podłoża, zniweluje drobne niedoskonałości, farba ta słuzy przede wszystkim do pierwszego malowania płyt GK farba końcowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts