Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze wodociągowe

Recommended Posts

Mam pytanko - wybudowaliśmy z żoną wymarzony domek ale na nasze nieszczęście wodociąg biegnie po drugiej stronie drogi wojewódzkiej ,czy Gmina w ramach ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę ma obowiązek wykonania przecisku i doprowadzenia nam wody?W chwili obecnej posiadam już projekt i wszelkie mapki odnośnie przecisku,zostało tylko uzyskanie zgody od policji na "utrudnienia" w ruchu.Okazało się też że za umieszczenie miedim pod drogą będę musiał płacić dzierżawę roczną ok 200zł,może to i nie wielkie pieniądze ale umowę z drogami wojewódzkimi podpisuje się na 50 lat i tak naprawdę nie wiadomo ile opłata wynosiła będzie za kilka lat.Czy ktoś mi podpowie jak ogarnąć ten temat, i jeżeli jest taka możliwośc to jak nakłonić Gminę do rozwiązania mojej sprawy.Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję - pozdrawiam!!!

Nie wiem jak to jest u Ciebie w gminie ale w mojej jest tak że każdy musi wszystko robić sobie sam.

Mam główny wodociąg po drugiej stronie drogi powiatowej i dostałem warunki od ZGK na rozbudowę sieci. Tzn nie robiłem sobie tylko przyłącza ale na swój koszt musiałem rozbudować sieć (łącznie np z hydrantem na końcu). Oczywiście ta część wodociągu biegnie w mojej działce i ja jestem jej właścicielem. Mogłem (nieodpłatnie oczywiście) przekazać ten wodociąg na rzecz gminy aby uniknąć corocznych opłat drogowych ale tego nie zrobiłem. Do tej pory (4 lata) do rozbudowanej prze zemnie sieci podłączyło się już 2 nowych sąsiadów i zwróciła mi się już większość poniesionych kosztów.

Moja gmina nie ma kasy na inwestycje i całość zagadnienia zrzuca na mieszkańców. Ale pieniążki za wodę pobiera ochoczo :D

Pozdrawiam.;)

ustawowy obowiązek gmina spełniła prowadząc wodociąg w drodze, i do niego możesz się podłączyć, na swój koszt oczywiście, i ustawowo oni Ci na to zezwolą

a odn. opłat to jakoś dużo wychodzi, u mnie (co prawda droga gminna a nie wojewódzka ale przecie wciąż publiczna i pewnie spod tego samego paragrafu opodatkowana) opłata roczna za zajęcie pasa drogowego za przyłącza wodne i kanalizacyjne to kwota 4,12zł, dla świętego spokoju za radą urzędnika olaciłem ten podatek za sześć lat z góry ponosząc koszt 14zł

a moze te 200zł to opłata za cały okres umowy (50lat)?

jest jeszcze jedna opłata związana z przyłączami, mianowicie opłata za zajęcie pasa drogowego: ona u mnie to tylko 36,25zł, natomiast przy drodze powiatowej czy wojewódzkiej może być większa, zależy też od rodzaju organizacji ruchu, powierzchni zajętego pasa, czasu zajęcia itp. i to może ta opłata u Ciebie jest w granicach 200zł?

200zł to ja płace rocznie podatku za całą działkę (dokładnie 208zl za 948m2) a nie za kilka metrów, no kwota wydaje się być strasznie wysoka...

Gość zabawiking

Witam,

Czy mozecie mi powiedziec jakie dokumenty bede potrzebwoal do podlaczenia sie do wodociagau, ktory mam na dzialce? Mam projekt domu (z warunkami przylaczenia wodu i pozwoleniem na budowe). Projekt domu zawiera tez projekt przylacza, ktory jest uzgodniony w gminie. Slyszalem ze to nie wystarczy, ze bede musial dodatkowo wykonac projekt przylacza i dodatkowo uzgodnic go w wodociagach. Ponoc wykonawca tez musi miec jakies specjalne uprawnienia do jefo wykonania.

Mozecie napisac jak to wyglada krok po kroku? (Budowa bedzie we wsi Raciborsko).

Pozdrawiam

Ja mam taką samą sytuację - mam nitkę wodociągu przedłużoną do mojej działki. Musiałem wykonać na własny koszt projekt przyłącza i uzgodnić go w ZUDP. Z wodociągami nic ponad warunki przyłączeniowe nie uzgadniałem.

Wykonanie projektu zleciłem człowiekowi poleconemu w wodociągach.

Pierwszy z brzegu hydraulik raczej tego nie zrobi, bo oczywiście musi mieć jakieś tam zezwolenia na wykonywanie prac na obiektach sanitarnych pod ciśnieniem, cy cuś tam ;)

Gość zabawiking
No wlasnie tez juz uzgodnilem w ZUDP i dolaczylem to do projektu. Czyli rozumiem ze teraz musze sie udac do wodociagow w celu "polecenia" :) czlowieka ktory to wykona :). Mozesz mi dac namiary na tego zawodnika co Tobie robil?

Skoro wątek o wodociągach to też mam pytanie z kategorii niemiły sąsiad. Co można zrobić z sąsiadem zgodnie z prawem :wink: , który nie chce dać zgody na przyłącze wodociągowe. Niestety gdy kupywałem działkę było nas dwóch, teraz jest ten trzeci, który się nie zgadza, uargumentował to tak - "nie bo nie". W akcie brak zapisów o mediach. Jeśli mam zgodę jednego sąsiada to razem mamy 66,66% głosów czyli większość. Znalazłem też wyrok sądu z lat osiemdziesiątych, który stwierdza że niepotrzebna jest zgoda 100% współwłaścicieli, ale wodociągi tego nie uznają, wymagaja 100% aby zabezpieczyć się przed ewentualnymi pozwami. Bardzo proszę o radę :D

Pozdrawiam,

chef: a może by ominąć jego działkę i poprowadzić wodociąg inną trasą? Zapewne wyjdzie drożej, ale czasami dla świętego spokoju warto zainwestować, żeby później móc pokazać temu sąsiadowi paluszka serdecznego, gdy to on będzie potrzebował Waszego zezwolenia :>

zabawiking: a Ty skąd jesteś? Ja buduję w Serokach k. Teresina, woj. mazowieckie. Jeśli robisz w tej okolicy i Twój dystrybutor wody jest z Teresina, to mogę podsunąć kogoś :> W innym przypadku niestety nie pomogę.

Jakich spodziewacie sie kosztów za przyącze wody?

Ja juz mam plan i wszsytkie pozwolenia, w tym roku zmieniły się przepisy i przed rozpoczęciem robót trzeba podpisać z wodociągami umowe na dostawe wody, no i zgłosić te roboty.

Czy prace koparki wycenia sie na metry czy na godziny?

Firma robiaca przyłącze podała mi cene na metr, koparkowy od godziny.

Mi wykonawca powiedział, że ok. 2000 zł netto z jego koparką.

Generalnie koparkę bierze się na godziny, ale często wykonawcy mają swoje dojścia i biorą zryczałtowaną opłatę za koparkę. Np. mój wykonawca POŚ-a chce 500 za koparkę. Wodociąg nie wiem ile za co - rzucił mi tylko cenę wstępną.

Co do długości przyłącza, to w projekcie wyliczyli mi ok. 12 m.

Jeśli to przyłącze, to maks. fi 63, aczkolwiek standard dla domku jednorodzinnego, to fi 40.

Większe to już jest przesyłowa rura fi 100, lub 110, ale na to trzeba robić cały projekt techniczny.

To co mówisz zgadza mi się z programem Wavin do liczenia rurociągów, natomiast w rozmowie z projektantem usłyszałem że fi 40 będzie dobre. Więc komu wierzyć? Nie chcę mieć spadku ciśnienia w 90%.

Przy fi 40/130m strata jednostkowa 44.65%, strata cisnienia na odcinku 5.81 [m SW]

Przy fi 50/130m, strata jednostkowa 15.11%, strata cisnienia na odcinku 1.97 [m SW]

Przy fi 63/130m, strata jednostkowa 5.03%, strata cisnienia na odcinku 0.65 [m SW]

Czy ktos mógłby to przetłumaczyć na polski?

aga1401 - ja też na obczyźnie :lol:

Pozdrawiam

Ja z sąsiadem przeprowadzaliśmy przez bardzo trudny teren (wąwóz-różnica terenu 20m i nachylenie 45st.) 150m wodociągu. Miejscowy wodociąg zaproponował nam że go od nas odkupi jak damy większą średnicę. Suma sumarum zapłaciliśmy za wodociąg 18000zł, z wodociągu mamy zwrot prawie 12000zł. Dzieląc na dwóch wychodzi po 3000zł. Jak się robi przyłącze to wodociągi nie mają interesu odkupu, jak się stara w kilku o sieć to warto negocjować i na pewno zwrócą. Trzeba się tylko dogadać z sąsiadem.