Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka moc kominka?

Recommended Posts

by to mialo rece i nogi to powiedz gdzie zmagazynujesz do sezonowania 18-25 metrow szesciennych drewna?.

16

16 kw wystarczy :wink: 18 też może być, co do ilości opału :lol: ciekawe skąd te dane :-? mi na sezon (jedyne ogrzewanie) wystarcza z zapasem 5mp drewna (dom dobrze ocieplony :wink: )

mi na sezon (jedyne ogrzewanie) wystarcza z zapasem 5mp drewna (dom dobrze ocieplony :wink: )

an-bud, jak to robisz?

Do podtrzymania żaru 24h nie ma prawa starczyć ta ilość na sezon grzewczy. Chyba, że rozpalasz on nowa codziennie, czy kilka razy dziennie?

Ja palę suchym grabem, 8 prawdziwych m3 poszło w tym sezonie, a kominek to tylko większość grzania, reszta gaz.

mi na sezon (jedyne ogrzewanie) wystarcza z zapasem 5mp drewna (dom dobrze ocieplony :wink: )

an-bud, jak to robisz?

Do podtrzymania żaru 24h nie ma prawa starczyć ta ilość na sezon grzewczy. Chyba, że rozpalasz on nowa codziennie, czy kilka razy dziennie?

Ja palę suchym grabem, 8 prawdziwych m3 poszło w tym sezonie, a kominek to tylko większość grzania, reszta gaz.

:lol:

Przy obecnych temperaturach rozpalam troszkę (pełny dopływ powietrza zewnętrznego) rano i wieczorem, jak jest żar zamykam całkowicie dopływ powietrza. Po jaką ... podtrzymywać żar 24h, podtrzymywać to trzeba odpowiednią temperaturę w domu :wink:

Przy obecnych temperaturach rozpalam troszkę (pełny dopływ powietrza zewnętrznego) rano i wieczorem, jak jest żar zamykam całkowicie dopływ powietrza. Po jaką ... podtrzymywać żar 24h, podtrzymywać to trzeba odpowiednią temperaturę w domu :wink:

Przy obecnych owszem, przy konkretnych mrozach żeby utrzymać w domu 21 stopni drewno musiało spalać się całą dobę.

Fakt, że nie lubię rozpalać, wolę dołożyć więcej drewna, żeby żar się utrzymał.

Kup 16 kW takiej mocy powinien Ci w zupełności wystarczyć. A jeżeli wkładem chcesz palić okazjonalnie i nie rozprowadzasz ciepła z kominka do innych pomieszczeń to ja bym kupił nawet mniejszej mocy.

Jak kupisz za dużej mocy będziesz miał za ciepło w pomieszczeniu w którym jest kominek drewno będzie się szybciej wypalało. Żeby ograniczyć ilość spalanego drewna będziesz zmuszony przymykać dopływ powietrza do kominka co spowoduje że szybę będziesz miał wiecznie czarną.

...... mi na sezon (jedyne ogrzewanie) wystarcza z zapasem 5mp drewna (dom dobrze ocieplony :wink: )

hmmm, tylko 5 mp? ....niezły wynik

a jak myślicie do domku 120m2, palenie tylko okazjonalne, grawitacyjne DGP to jaka moc, mi kominkarz proponuje 14kW

Ja mam 16kW przy podobnej powierzchni i na mniejszy bym nie zamienił

Moc (czyli tak naprawdę szybkość spalania jednostkowej masy drewna) to przy kominkach mało precyzyjny parametr. W praktyce uzyskana moc zależy od rodzaju spalanego drewna, wytworzonego ciągu i zdolności odprowadzania ciepła (radiatory). Bardziej zwróciłbym uwagę na wielkość komory spalania, żeby dało się jednorazowo dużo załadować. Przy małej komorze nie ma szans na to by żar dotrwał do rana i trzeba od nowa rozpalać. Mam Tarnawę 14kW na domek około 100m2, kubatura 270m3 i moc jest ok, ale komora przydałaby się większa.

Jeżeli uważasz że przy dużej komorze żar będzie utrzymywał się do rana to się mylisz. Wielkość komory nie ma tu aż tak wielkiego znaczenia. W większej komorze trzeba więcej spalić żeby uzyskać taka samą moc co w mniejszej. Ja mam w swoim wkładzie mam dość dużą komorę i jak załaduje go mała ilości drewna, to nie uzyskam z tego wystarczającej mocy. Drewno się pali ale nie daje wystarczającej ilości ciepła. Tą samą ilość jak bym załadowała do mniejszego kominka to by kominek pracował z odpowiednia mocą i dawał tym samym więcej ciepła.

Tą samą ilość jak bym załadowała do mniejszego kominka to by kominek pracował z odpowiednia mocą i dawał tym samym więcej ciepła.

Chyba nie zrozumiałaś mojego wywwodu, spalenie takiej samej ilości drewna daje dokładnie tyle samo energii czyli ciepła (ciepło = ciepło własciwe drewna razy jego masa). Moc to jest tylko tyle ile można spalić w jednostce czasu. Chciałem tylko uświadomić autorowi, że mając kominek o mocy teoretycznej 16kW, przy bezwietrznej pogodzie (słaby ciąg) i mając mokre drewno nie uda mu się go spalić dostatecznie szybko i jego kominek będzie pracował z mocą kilku kW, a jak mu przy tym wygaśnie to moc będzie równa zero. I odwrotnie gdy podłoży dobrze wysuszone drewno, a jeszcze lepiej węgiel i zapewni dobry ciąg umożliwiający jego szybkie spalanie to kominek o teoretycznej mocy 16kW będzie pracował z mocą większą o ile radiatory nadążą z odprowadzaniem ciepła i nie pęknie.

Słuchaj do mojego kominka wchodzi prawie 3 wiaderka (takie po tynkach one są większe od zwykłych wiader maja chyba 20l a może i więcej. )pociętych na kawałki desek , pale odpadami pobudowanymi jak na razie. Wcześniej przed kominkiem miałem w tym miejscu taki piecyk na wszystko nazywał się bratek do niego wchodziło jedno wiaderko takich odpadów i hulał aż miło rura 3 metry rozgrzewała się do czerwoności. Ten piecyk chyba był o mocy 7kW. A wkład który posiadam jest mocy 25kW jak do niego załaduje jedno wiaderko to nie uzyskam z niego praktycznie żadnej mocy. Żeby rozruszać tą bestię potrzebuje załadować drewna na ful dopiero on pracuje jak należy. To samo dotyczy później podtrzymania temp. Jak w trakcie palenia będę podkładał do niego zbyt małe ilości drewna drewna to zauważyłem że kominek się powoli wygasza i pomimo ze drewno się spala nie uzyskuje z niego praktycznie żadnego ciepła.