Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skosy na poddaszu żelbetowe - kto robił podobnie ?

Recommended Posts

Witam

Zamieściłem moją wizję wykonania (ogólny przekrój) takich skosów i mam pytanie do tych którzy właśnie robili z żelbetu.

1. Jaką grubość ma taki skos włączając w krokwie łaty i dachówki ?

2. Jakie zastosowaliście pokrycie dachowe i jaką grubość krokwi ?

3. Ile daliście ocieplenia ?

Do wszystkich , którzy zaraz napiszą: dlaczego , po co , czy nie lepiej lekkie poddasze ? To jest mój indywidualny wybór , będę miał solidne poddasze , natomiast każdy może robić jak chce - to wolny kraj :)

Pozdrawiam

Tomek

http://img26.imageshack.us/img26/5599/skosyxxx.th.jpg

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Do wszystkich , którzy zaraz napiszą: dlaczego , po co , czy nie lepiej lekkie poddasze ? To jest mój indywidualny wybór , będę miał solidne poddasze , natomiast każdy może robić jak chce - to wolny kraj :)

Pozdrawiam

Tomek

to po co te pytania?

...to po co te pytania?
a żeby wymienić sie doświadczeniami z tymi co takie rozwiązanie zastosowali - to wolny kraj :)

W Warszawie budowali kościół. Duży.. by nie powiedzieć ogromny - miałem wtedy chyba z 20-30 lat Jakim zaskoczeniem dla mnie było jak dach był wykonany z betonu ale jak pamiętam troszkę inaczej działali później. Na strop poszły klejone i zapewne kotwione płyty styropianowe, i tylko nie pamiętam czy były krokwie czy nie, nie doglądałem budowy cały czas a później ujrzałem już położona blachę. Kilka razy spotkałem się tez z tym rozwiązaniem w budownictwie jednorodzinnym i niezaprzeczalne zalety ma

(...) Kilka razy spotkałem się tez z tym rozwiązaniem w budownictwie jednorodzinnym i niezaprzeczalne zalety ma

Niezaprzeczalnie ja tam żadnych zalet takiego grobowca nie widzę ...

W mojej okolicy spotykam się dosyć często właśnie z takimi betonowanymi skosami poddasza ... - ale jak widać co kraj to obyczaj ...

możesz pójść krok dalej, krokwie wraz z łatami też wylać z betonu :D (będzie jeszcze solidniej)
i co się nabijasz ?

Zapraszam do Warszawy, Saska Kępa, ul. Lipska, dach z betonowymi podciągami pełniącymi funkcje krokwi, i wylana płyta betonowa

Autor nie chce byś wciskał mu na sile ze bunkier buduje tylko chce wiedzieć co powiedzą na to ci co to wykonali

Takie rozwiązanie ma wiele zalet choćby takie ze realnie nic mu się nie stanie, przetrwa tyle samo co cały dom - ciekawe ile wytrzyma twa konstrukcja drewniana

ale nie ważne - nie o tym było pytanie

Dla mnie podstawowa zaleta - to możliwość zbudowania SZCZELNEGO domu.

Rzadka sprawa!

Zimą usiłujemy bąbelek ciepłego powietrza utrzymać na miejscu przy pomocy karton-gipsów i waty (mineralnej).

Dla mnie to kompletne nieporozumienie.

TA konstrukcja pozwala na to, aby powietrze w warstwie docieplenia było rzeczywiście w bezruchu!

A to oznacza ocieplenie skuteczne!

O wentylacji (że idealne warunki dla mechanicznej z odzyskiem) to już nawet nie wspominam....

Dla mnie - to mądra decyzja.

Adam M.

...Jeśli chcę mieć poddasze użytkowe - to robię więźbę
wlasnie po to by nie robić więźby. Tak tez można poddasze użytkowe zbudować i może trudno to pojąć - ale ma więcej zalet niż drewniane - tylko jedna wadę - jest cięższe

Jareko, tylko z ciekawości, powiedz mi po co to wszystko?

Chcesz mieć żelbetowy strop - to zrób go prosto. Prosty szalunek, proste zbrojenie, pomieszczenia na pełną wysokość, atrakcyjny wygląd itd.

W życiu należy iść po najmniejszej linii oporu.

pzdr

budulec - nie chce polemizować. Czasy Gomułkowskich klocków dawno minęły :lol:

Trzeba mieć świadomość ze nie tylko drewniana więźba przy spadzistym dachu jest jedynym rozwiązaniem. I sa tacy co wola mieć z betonu a drewna. Hmmm... jak będę kiedys budował (odwleka sie niestety) to tez w planach mam stropodach betonowy w konstrukcji takiej jak opisana na Lipskiej. Mieszkałem tam 13 lat i dokładnie się jej przyjrzałem - cudo :) a nie jakieś tam drewno ;) co za 20-50 lat jakże często jest do wymiany. Za 50 lat to mnie nie będzie na świecie i jak już mam coś robić dla syna to raz a dobrze :)

szalunek tez prosty tylko ze pod kątem ;)

zbrojenie tez proste - tyle ze także pod kątem ;)

i tak czasem się zastanawiam czy per saldo nie wyjdzie w tej samej cenie lub nawet taniej niż więźba

Jareko, sorry, ale ciągle nie odpowiedziałeś mi na pytanie po co?

Żeby mieć skosy?? Bardzo dziwne rozumowanie.

Jeśli wyjdzie Ci taniej, to tym bardziej zadziwiające.

budulec - nie chce polemizować. Czasy Gomułkowskich klocków dawno minęły :lol:

Trzeba mieć świadomość ze nie tylko drewniana więźba przy spadzistym dachu jest jedynym rozwiązaniem. I sa tacy co wola mieć z betonu a drewna. Hmmm... jak będę kiedys budował (odwleka sie niestety) to tez w planach mam stropodach betonowy w konstrukcji takiej jak opisana na Lipskiej. Mieszkałem tam 13 lat i dokładnie się jej przyjrzałem - cudo :) a nie jakieś tam drewno ;) co za 20-50 lat jakże często jest do wymiany. Za 50 lat to mnie nie będzie na świecie i jak już mam coś robić dla syna to raz a dobrze :)

Sorry, nie zauważyłem, że odpowiedziałeś 2 x.

Oczywiście dalej nie jestem przekonany. Ja nie lubię utrudniać sobie życia. Nie wyobrażam sobie robienia stropu, który miałby udawać więźbę :D Zero logiki.