Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skosy na poddaszu żelbetowe - kto robił podobnie ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jareko, Ty jako fachowiec od okien chcesz mieć u siebie PCV ? niewierzę...
Właśnie dlatego ze w pierwszym swoim domu mam okna PVC od 1991, w czasach kiedy drewniane były dwa-trzy razy tańsze, wiem ze już nigdy nie pomyślę nawet o drewnianych a co dopiero taki kłopot brać na swoje stare już barki :lol:

Właśnie dlatego ze wycinałem już w zeszłym roku trzyletnie okna drewniane ponoć z najwyższej półki - nigdy więcej drewna

Właśnie dlatego że PVC w okleinie coraz częściej wygląda jak prawdziwe drewno zaś drewniane upodabniają się nie wiadomo do czego - nigdy więcej drewna

A żem leń to tym bardziej only PVC :lol:

chyba młody jesteś (co jest zaleta a nie wada :) ) gdyż nie pamiętasz końca lat 80-tych i początku 90 i relacji cenowych jakie wtedy były miedzy najlepszym dostępnym drewnem a PVC

(okna wykonane z Meranti przez Velet były dwa razy tańsze od KBE jakie mam u siebie w domu - i nie mów mi ze Velet robił złe okna :) )

Ale jeśli dla ciebie nobilitacja jest wydana kasa na okna a nie walory użytkowe jednych czy drugich - cóż mogę powiedzieć

Miej drewniane - ja właśnie jako ten gorszy bo mający z oknami od 13 lat do czynienia wiem ze dla siebie nigdy drewna nie wstawię

witam!

sądzę że nie o to chodziło autorowi wątku o czym szanowne grono rozprawia, a już na pewno o to które okna lepsze...- jareko zgadzam się , tylko pcv z powodów które podałeś.

co do stropu betonowego nad poddaszem użytkowym: ja mam tak :

nad poddaszem płyta zbrojona grubości 12cm. na to docieplenie styropian 12cm (2x6 na zakładkę) na to klej, siatka, klej, unigrunt. murłata i płatew drewniana. płatew na drewnianym stolcu. krokwie oczywiście drewniane. na wierzchu blachodachówka.

jeśli chodzi o koszt to porównywalny z leką zabudową. technologia trudniejsza w wykonaniu, ale solidniejsza, trwalsza. jak trąba powietrzna- przywołana tu przez kogoś przejdzie to pokrycie zerwie ale zostanie coś nad głową pomiędzy głową a niebem :D

... 1. Jaką grubość ma taki skos włączając w krokwie łaty i dachówki ?

płyta zelbetowa ~ 6 cm, dystans ok. 10 cm, krokwie 14 cm, łaty 3 cm, blacha gr 0.55 mm - miejsca na ocieplenie ~ 25 cm

... 2. Jakie zastosowaliście pokrycie dachowe i jaką grubość krokwi ?

blacha, krokwie grubośc j.w.

Ja żałuję, że przy dachu dwuspadowym nie zrobiłem tzw trumny, moim zdaniem jest to rozwiązainie o wiele solidniejsze od tradycyjnej więźby, nie ma potem problemu z ciągle pękającą zbudową gk. Pod względem wytrzymałości, obciążeń bije na głowę tradycyjną więźbę. Jak zauważyłem jest to wykonywane raczej w dachach dwuspadowych..

Był kiedyś wątek http://forum.muratordom.pl/robia-mi-trumne,t66992-120.htm

Moim zdaniem super sprawa do użytkowego poddasza ale czy się zdecyduję? i kto mi przerobi projekt?

Należy pamiętać, że niektórzy nie mogą wykonać dachu płaskiego bo np. WZ mówi o kącie dachu powyżej np 30st.

Z tego co pamiętam odpada sprawa badziewnych płyt GK, folii a zamiast wełny stosuje się styropian. Kosztowo też nie powinno być drożej a dach na lata co nie można powiedzieć o dachu drewnianym z wełną i tymi foliami :-) pod którym jest użytkowe poddasze.

Przyzwyczajenie do więźby nie potrafimy spojrzeć na dach inaczej no i górale nie mieliby co robić :lol:

Standardem w projektach są folie pod dachem a przecież o wiele lepsze (droższe również) jest pełne deskowanie z papą ale wtedy producenci i dystrybutorzy tych folii nie mieliby zarobku na tym.

Według życzenia.... :lol:

Naprawdę myślisz o "tradycyjnym" stropie?

Nie pomyliłeś czegoś?

Tradycyjny strop drewniany układany jest tak, ze na ślepej podłodze wewnątrz leży polepa. Pełni kilka ważnych funkcji.

Magazyn wilgoci, stabilizacja mechaniczna, wyciszenie i jeszcze kilka...

Jednego tylko nie umie... Nie jest szczelna tak, jak konstrukcja murowana (wylewana).

Powietrze przepływa przez taki strop z dołu do góry zabierając ciepełko ze sobą.

Nowsze konstrukcje zamiast polepy mają watę...

To jeszcze gorzej!!!

Jak uważasz, że się mylę, to zatkaj sobie wentyl w kole samochodu watą zamiast zaworka. Możesz też mineralną...

A potem zobacz co się stanie. Przedmucha czy nie?

Ciśnienia nieznacznie inne ale zasada ta sama...

Adam M.

zdaje się, że rozumiem ideę. Folia paroszczelna, jeżeli jest, to jest, od srodka licząc, pod watą. Ona ciepła nie zatrzyma, najwyżej parę wodną. Nad nią jest wata, która ma być w dodatku wentylowana (dachówki wentylacyjne, otwory w szczytach, wentylacja w podbitce), więc w tej wacie wiatr może nie hula, ale bezruchu to nie ma. I ciepełko wywiewa...

Też się zastanawiałam nad trumną. Ale zrezygnowałam z powodu.. murarza. Mój by w życiu tego nie postawił dobrze. Coż, pomyślimy przy ewentualnym remoncie dachu, ławy mam solidne, dom z maxa, mogę sobie pozwolić na obciążenia :lol: Mam nadzieję, że można na taki żelbeton dać też dachówkę?

... więc w tej wacie wiatr może nie hula, ale bezruchu to nie ma. I ciepełko wywiewa...

chyba ze ktoś nakrył wełne papa izolacyjną - wtedy nie wywiewa

ja nakryłem

... Też się zastanawiałam nad trumną. Ale zrezygnowałam z powodu.. murarza. Mój by w życiu tego nie postawił dobrze....

do zbrojenia skosów wynająłem byłego policjanta i kolejarza

radzili sobie b. dobrze - ale to chyba specyfika podkarpacia ... :-?

... Mam nadzieję, że można na taki żelbeton dać też dachówkę?

dachówke kładzie sie nie na strop - a na więźbe ...

generalnie mozna /o ile więźba jest przewidziana pod dachówke/

... więc w tej wacie wiatr może nie hula, ale bezruchu to nie ma. I ciepełko wywiewa...

chyba ze ktoś nakrył wełne papa izolacyjną - wtedy nie wywiewa

ja nakryłem

co nakryłeś?

bo chyba dach od góry

a wszelkie szczeliny izolacyjne w podbitce, a wentylacja szczytów dachu... Jak to pozakrywasz, to będzie źle.... i dla wełny i dla więźby. Tak mniemam. Ale ja nie fachowiec, tylko tak na zdrowy rozum :wink: