Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skosy na poddaszu żelbetowe - kto robił podobnie ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Według życzenia.... :lol:

Naprawdę myślisz o "tradycyjnym" stropie?

Nie pomyliłeś czegoś?

Tradycyjny strop drewniany układany jest tak, ze na ślepej podłodze wewnątrz leży polepa. Pełni kilka ważnych funkcji.

Magazyn wilgoci, stabilizacja mechaniczna, wyciszenie i jeszcze kilka...

Jednego tylko nie umie... Nie jest szczelna tak, jak konstrukcja murowana (wylewana).

Powietrze przepływa przez taki strop z dołu do góry zabierając ciepełko ze sobą.

Nowsze konstrukcje zamiast polepy mają watę...

To jeszcze gorzej!!!

Jak uważasz, że się mylę, to zatkaj sobie wentyl w kole samochodu watą zamiast zaworka. Możesz też mineralną...

A potem zobacz co się stanie. Przedmucha czy nie?

Ciśnienia nieznacznie inne ale zasada ta sama...

Adam M.

Jeśli to wytłumaczenie dla mnie to przypominam, że pisałem nie o stropie, ale o dachu. Przy użytkowych poddaszach w zasadzie inaczej nie robiono (wcześniej ich nie było), więc jak dla mnie to już tradycja.

Jeśli chodzi o stropy to się zgadzam.

Nie chcę wypowiadać się na temat wad,czy zalet skosów betonowych.Faktem jest,że prawie 30-40% osób na Podkarpaciu stosuje tą technologię.Aktualnie za skosy biorą podobnie jak za strop,czyli 30zł/m.kw.

(robocizna).Jest to stara technologia ,ale która coraz częściej jest stosowana.

Jeżeli ktoś chce to jego sprawa.Osobiscie go nie robiłem,ale.....

(znajomy po 10 latach odwiedził strych.Dotknął membramy i posypał się pył).Nie każdy dom pod skosy betonowe się nadaje.

Proste.

MÓWIĄ, że to robią...

Liczą sobie współczynniki w warunkach "stołu laboratoryjnego".

Potem, zajęci budową, olewają problem...

Przy sporej staranności wykonania i tak im wychodzi lepiej jak reszcie świata...

Tak myślę...

Adam M.

Proste.

MÓWIĄ, że to robią...

Liczą sobie współczynniki w warunkach "stołu laboratoryjnego".

Potem, zajęci budową, olewają problem...

Przy sporej staranności wykonania i tak im wychodzi lepiej jak reszcie świata...

Tak myślę...

Adam M.

A to może dobrą szczelność poddasza uzyskują poprzez zastosowanie styropianu na dach (na krokwie, pomiędzy i pod krokwie) zamiast wełny?

• 4 months później...

Ja mam wylewany strop pod dachem - jakie beda jego +/- napisze za jakis czas jak zaczne mieszkać.

Najwięcej problemów (dylematow) było z ociepleniem stropów na skosach - ostatecznie folia, styropian 2-5 cm pod krokwie, 15 cm pomiedzy krokwie, folia dachowa, dachówka.

Murłaty lezą na scianach kolankowych oraz na skosach (w sumie są potrzebne głownie poza scianami domu, bo na stropie mam też wylane belki).

Piotr_M

Ja mam wylewany strop pod dachem - jakie beda jego +/- napisze za jakis czas jak zaczne mieszkać.

Najwięcej problemów (dylematow) było z ociepleniem stropów na skosach - ostatecznie folia, styropian 2-5 cm pod krokwie, 15 cm pomiedzy krokwie, folia dachowa, dachówka.

Murłaty lezą na scianach kolankowych oraz na skosach (w sumie są potrzebne głownie poza scianami domu, bo na stropie mam też wylane belki).

Piotr_M

Miałeś taki projekt czy robiłeś adaptację ??

Jeśli adaptacja to ile sobie liczą za takie coś ??

Jaka grubość tego stropodachu, jak zbrojone ??

Nie było problemów z zalewaniem ?

Można jakieś fotki ??

• 2 months później...

U mnie dopłata w stosunku do ceny projektu z tradycyjnym rozwiązaniem poddasza wynosiła 800 zł (2007 r.)

Budynek od początku był jednak zaprojektowany pod takie rozwiązanie. Stropodach o przekroju trapezu (bo tak to chyba należałoby nazywać) ma się opierać przy podstawie na wieńcach wysuniętych 25 cm w górę ponad strop dolnej kondygnacji (te 25 cm to cała "ścianka kolankowa" - wyższej nie będzie), a na górze na dwóch podciągach biegnących wzdłuż całego domu. Podciągi te na końcach oparte są na rdzeniach żelbetowych w ścianach szczytowych, które przenoszą obciążenie na wieniec poniżej, a po środku na 4 słupach, które biegną pod dach od samego fundamentu, po drodze podpierając podciągi pierwszego stropu.

Płyta stropodachu ma mieć grubość 8 cm, zbrojona drutem #8 mm dołem i częściowo górą przy podporach. Projektant stwierdził, że wystarczyłoby spokojnie 6 cm, ale że buduję samodzielnie, więc łatwiej mi będzie wylać trochę grubszą płytę, zachowując niezbędne otulenie prętów dolnego i górnego zbrojenia.

Na wieńcach u podstawy oraz na podciągach u góry stropodachu murłaty 12 x 12 cm, na tym krokwie chyba 18 cm wysokie. Izolacja w dwóch warstwach. krzyżowo (pod krokwiami i pomiędzy krokwiami) - prawdopodobnie wełna lub rozwiązanie mieszane: dolna warstwa styropian, górna wełna (nie mam jeszcze ostatecznie wyrobionego zdania na ten temat).

Aktualnie jestem po zalaniu pierwszego stropu - własnoręcznym, z pomocą 3 członków rodziny - więc wiem już co oznacza lanie i gładzenie betonu. Nie jest to łatwe, nawet na płaskiej powierzchni. Budowy szalunków pod stropodach i jego zbrojenia już się nie boję, sporo mi się wyjaśniło po pierwszym stropie. Jednak zalewanie i gładzenie płyty nachylonej pod kątem 45 stopni, napawa mnie - jak by to powiedzieć... - "lekkim niepokojem" - szczególnie, że to będzie już dość wysoko nad ziemią...

co do stropu betonowego nad poddaszem użytkowym: ja mam tak :

nad poddaszem płyta zbrojona grubości 12cm. na to docieplenie styropian 12cm (2x6 na zakładkę) na to klej, siatka, klej, unigrunt. murłata i płatew drewniana. płatew na drewnianym stolcu. krokwie oczywiście drewniane. na wierzchu blachodachówka.

Widziałem coś takiego. Strop żelbetowy, skośny oczywiście. Na to przyklejony styropian z papą, na to gonty i już. Jest w tym logika i prostota. Ale budowanie skośnego, żelbetowego stropu, żeby na nim budować konstrukcję drewnianą, żeby na niej położyć cokolwiek jest dla mnie nielogiczne. Po co dwie konstrukcje, dla jednego pokrycia? No, chyba, że to kościół. :lol: