Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciemne meble i ciemna podłoga

jaksie

Recommended Posts

czy ktoś tak ma?

Prześladuje mnie przekonanie, że do mebli w ciemniejszym drewnie i do wypoczynku np. z ciemnej, brązowej skóry pasuje tylko jasna podłoga ... a tak chciałabym mieć ciemne drewno na podłodze, a dokładnie płytki imitujące ciemny odcien drewna.

Nawet podoba mi sie jasna kanapa albo naroznik, ale przy dwójce dzieci mam spore obawy.

Jak sądzicie?

Akurat tak nie mam ale się wypowiem, a co ;-)

Jasne meble - "wypoczynek" - przy dzieciach sprawdzą się albo skórzane (łatwo wyczyścić) albo takie ze zdejmowanymi do prania obiciami-pokrowcami.

Ciemne meble + ciemna podłoga - jeśli pomieszczenie jest bardzo dobrze doświetlone (światłem naturalnym oraz dobre, silne lampy na wieczór) to takie zestawienie nie powinno wyglądac ponuro/zbyt ciemno. Nasz salon ma duże okna od południowego wschodu i od południowego zachodu i nawet w pochmurne dni jest w nim jasno i wesoło. No ale my mamy jasna jesionową podłogę i "wypoczynek" kremowy i ciezko mi powiedziec na ile odczucia odnosnie wnetrza by sie zmieniły gdyby był zestaw ciemne meble i podłoga.

u mnie funkcjonuje zestaw w postaci podłogi jatoba plus meble w odcieniu mokka plus kanapa w kolorze ciemnej czekolady.

Salon mam duzy, przestronny, z dwoma duzymi oknami, a raczej drzwiami tarasowymi, dodatki mam kremowe i jasno zielone - nie jest ciemno :lol: , a nie stresuje sie jak młody wyleje soczek na kanape.

U nas w salonie położyliśmy panele ciemny orzech, na nich stoją meble w kolorze ciemny orzech 8), a tłem do mebli jest ciemnobłękitna ściana! I wygląda to wcale nie przytłaczająco, z tym, że jak moi poprzednicy zauważyli, nie bez znaczenia jest dobre doswietlenie pomieszczenia, a my się o to martwić nie musimy ponieważ słońce nam tam zagląda niemal od świtu do zmroku. Wypoczynek jednak mamy w jasnym kolorze. Bez zdejmowanych pokrowców.. I nie wygląda już najpiękniej :evil: ale kiedy zacznie mi to przeszkadzać to kupię piękne narzuty i przykryję te wszystkie plamki, które nie sposób wywabić.

Jeśli masz dość przestronny i dobrze doświetlony salon to możesz spełnić swoje marzenie co do ciemnej podłogi, nawet przy ciemnym wypoczynku. Zawsze możesz dać jakieś jasne, rozświetlające wnętrze, dodatki. Np. kwiaty w jasnych doniczkach...

Powodzenia!!

Ja też jakiś czas temu miałam podobny problem. Zdecydowaliśmy się na parkiet wenge (chyba ciemniejszego drewna już nie ma? :roll:) z zamysłem wstawienia jasnych sof. Gdy przyszło jednak do zakupu sof, każdy mi szczerze odradzał (że będzie się brudzić, że to kolejny problem...) no i kupiliśmy czarne :o Mimo że mamy dość dobrze oświetlony salon i od początku wiedziałam że ściany będą białe, to jakoś nie widziałam tam jeszcze ciemnych mebli.. Meble mamy więc białe na wysoki połysk i zamierzam niedługo dodać jakieś "plamy koloru" dla "rozweselenia" :lol: Mam nadzieje że efekt finalny nie będzie zły ;)

Załączam kilka "ciemnych" zestawień

http://www.thefurniture.com/store/images%5CHLI%5CLivingRooms%5CG550%5CG550S-set.jpg

http://www.furniturestoreblog.com/image/living%20room%20with%20black%20furniture.jpg

http://img222.imageshack.us/img222/6355/jghjhg.jpg

http://img216.imageshack.us/img216/6056/collage25900x800q.jpg

• 3 weeks później...