zin2 24.03.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Witam.W warunkach przyłącza jest napisane sieć typu TNC,PEN należy rozdzielić na N i PE i uziemić, z czego powstanie sieć TNC-S. Moje pytanie jest takie czy prawidłowo działa mi różnicówka przy załączonej żarówce mam taki efekt w czasie zwarcia N i PE leci różnicówkaL i PE lecą EsyL i N lecą Esy Beż żarówki N i PE nicN i L lecą esy i różnicówkaL i PE lecą esy i różnicówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 24.03.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 L i PN lecą Esy L i N lecą Esy Moim zdaniem powinna polecieć różnicówka. Więc wydaje mi się, ze albo masz coś źle podłączone, albo masz za wolną różnicówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 24.03.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Moim zdaniem powinna polecieć różnicówka. Więc wydaje mi się, ze albo masz coś źle podłączone, albo masz za wolną różnicówkę. Tak jest. Musisz zmienić przerzutkę na szybszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 24.03.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 zin2 a jakie masz dokładnie te bezpieczniki? Podaj typy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zin2 25.03.2009 05:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 zabezpieczenie przed licznikowe 25A różnicówka 63A 30mA esy C 20 A gniaztka B16 a oświetlenie B10A i B6A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 25.03.2009 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Nie jest dla mnie jasne gdzie dokładnie jest ta różnicówka i gdzie są pozostałe zabezpieczenia. Nie podałeś też jakiej klasy jest różnicówka (A, B czy C). Ale jeśli różnicówka jest przed licznikiem i jest A a za licznikiem masz nadprądowe B, to nie dziw się, że wywalają szybciej niż różnicówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 27.03.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Nie jest dla mnie jasne gdzie dokładnie jest ta różnicówka i gdzie są pozostałe zabezpieczenia. Nie podałeś też jakiej klasy jest różnicówka (A, B czy C). Ale jeśli różnicówka jest przed licznikiem i jest A a za licznikiem masz nadprądowe B, to nie dziw się, że wywalają szybciej niż różnicówka. Pomyliły ci się urządzenia, różnicówka nie ma podziału na klasy takie jak esy, typ A, AC, B mówi tylko o tym na jakie prądy jest czuła dana różnicówka (sinusoida, pulsujący, czy ze składową stałą) a nie o czasach zadziałania. Co do tego co powinno zadziałać, to trochę loteria. Różnicówka ma czasy zadziałania od kilkunastu do kilkudziesięciu milisekund a działanie esów jest silnie uzależnione od prądu zwarcia i tu czas może się wahać od kilku do kilkudziesięciu milisekund. Więc można sobie zgadywać jak dane ch-ki się nałożą i które urządzenie zadziała szybciej. Często jest tak że działają oba ale nie zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 27.03.2009 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Pomyliły ci się urządzenia, różnicówka nie ma podziału na klasy takie jak esy, typ A, AC, B mówi tylko o tym na jakie prądy jest czuła dana różnicówka (sinusoida, pulsujący, czy ze składową stałą) a nie o czasach zadziałania. No niby racja, ale co powiesz o róznicówkach zblokowanych z członem nadprądowym? Nawet niektóry elektrycy nie potrafią rozszyfrować róznicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts