Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FARBA SZARA, szare farby do wnętrz, na ściany: odcienie, producenci, opinie

dominika161

Recommended Posts

• Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tikurilla ma ogromny wybór szarości. Oznaczone są numerkami, mnie najbardziej podobają się te z "przedziału" 500-tek -zimne szarosci. Mam je w korytarzu i na części kuchni.

Co do pytania z "innej beczki" to wiele zależy od wielkości powierzchni jaką chcesz tymi płytkami wyłożyć. Mnie bardzo podoba się zestawienie dużego kwadrata, prostokąta i małego kwadrata, ale to zestawienie najlepiej nadaje się do dużych powierzchni. Miałam kiedyś zapisaną strone z układami płytek, niestety po "porządkach" w komputerze zapis zniknął więc tu nie mogę Ci pomóc. Zdaje się jednak, że jakbyś poszukała tutaj - w Muratorze, poza forum, to coś byś znalazła.

Powodzenia życzę i pozdrawiam!

Tikurilla ma ogromny wybór szarości. Oznaczone są numerkami, mnie najbardziej podobają się te z "przedziału" 500-tek -zimne szarosci. Mam je w korytarzu i na części kuchni.

Powiedz proszę, czy te szarości to są rzeczywiście czyste odcienie szarego czy jakieś niebieskawe? Mnie interesuje naprawdę czysty odcień szarego - niezbyt ciemnego. Wiadomo, że na rynku jest dużo tych farb - a na próbnikach nie zawsze wyglądają jak na ścianie. Dlatego szukam rad kogoś kto ma juz szary na ścianie :)

Pozdrowionka

Te szarości, ktore mam u siebie, mają delikatnie niebieskawy odblask, jednak w kolorniku Tikurilli znajdziesz też szarości bez tego odblasku. Co więcej, kolor z kolornika jest rzeczywistym kolorem jaki uzyskujesz na ścianie więc możesz śmiało próbować z Tikurillą. Można kupić odrobinkę tej farby i zrobić próbę na ścianie w mało widocznym miejscu, by być pewną czy jest to właśnie kolor, którego szukasz. Metoda prób i błędów jest dobrą metodą 8) A nie zawsze kolor, który zobaczysz na ścianie u kogoś będzie wyglądał identycznie u Ciebie bo duże znaczenie ma doświetlenie pomieszczenia, a te mogą się różnic u w różnych miejscach. Nawet światło jakie daje żarówka przekłamuje barwy...

Pozdrawiam!!

Te szarości, ktore mam u siebie, mają delikatnie niebieskawy odblask, jednak w kolorniku Tikurilli znajdziesz też szarości bez tego odblasku. Co więcej, kolor z kolornika jest rzeczywistym kolorem jaki uzyskujesz na ścianie więc możesz śmiało próbować z Tikurillą. Można kupić odrobinkę tej farby i zrobić próbę na ścianie w mało widocznym miejscu, by być pewną czy jest to właśnie kolor, którego szukasz. Metoda prób i błędów jest dobrą metodą 8) A nie zawsze kolor, który zobaczysz na ścianie u kogoś będzie wyglądał identycznie u Ciebie bo duże znaczenie ma doświetlenie pomieszczenia, a te mogą się różnic u w różnych miejscach. Nawet światło jakie daje żarówka przekłamuje barwy...

Pozdrawiam!!

Niestety najmniejsza ilość czyli ta odrobinka to 1 litr..

Juz jedna puszkę takiej "szarości" mam i dalej nie wiem który szary w kolorniku Tikurilli jest czystym szarym bez domieszki niebieskiego.

Dodam że potrzebuje tej farby ok 0,5 litra :D

Zopafisa mam fragment łazienki pomalowany inną szarością z Tikurilli (488) i na moje oko nie daje ona poświaty niebieskiej. Może podpasowałaby Ci? Tylko że to ciemnawy kolor..

Rosanna74tak, to są farby z mieszalnika. A trochę to niestety niecały litr - 0,9 litra. Na pocieszenie powiem, że taką farbę zawsze można wykorzystać np. malując w schowanku czy innym niereprezentacyjnym miejscu, które tak czy tak musi być pomalowane.. Więc tak do końca to ta puszka farby nie idzie na zmarnowanie.

Pozdrawiam!

aka-jonek powiedz a gdzie mozna kupic ta farbe Magnat??

a jakie planujesz meble do kuchni oraz podłoge moze masz jakies zdjecia.

Farby magnat są też w marketach budowlanych, jeśli chodzi o moje kolorki to meble będą w przyszłym tygodniu więc wtedy wrzucę fotki, narazie jest szaro tzn. szare ściany i beżowo - szary gres na podłodze, okno orzech i podobne będą meble (tatra 2), blat ... szary.

aka