Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FARBA SZARA, szare farby do wnętrz, na ściany: odcienie, producenci, opinie

dominika161

Recommended Posts

• Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Te szarości, ktore mam u siebie, mają delikatnie niebieskawy odblask, jednak w kolorniku Tikurilli znajdziesz też szarości bez tego odblasku. Co więcej, kolor z kolornika jest rzeczywistym kolorem jaki uzyskujesz na ścianie więc możesz śmiało próbować z Tikurillą. Można kupić odrobinkę tej farby i zrobić próbę na ścianie w mało widocznym miejscu, by być pewną czy jest to właśnie kolor, którego szukasz. Metoda prób i błędów jest dobrą metodą 8) A nie zawsze kolor, który zobaczysz na ścianie u kogoś będzie wyglądał identycznie u Ciebie bo duże znaczenie ma doświetlenie pomieszczenia, a te mogą się różnic u w różnych miejscach. Nawet światło jakie daje żarówka przekłamuje barwy...

Pozdrawiam!!

Ja chce wlasnie szarosc z delikatnym niebieskawym odblaskiem!!Jaki numer tej farby masz co polozyliscie!!!!

Piękna ta Twoja szarość :D

Tikurilla ma ogromny wybór szarości. Oznaczone są numerkami, mnie najbardziej podobają się te z "przedziału" 500-tek -zimne szarosci. Mam je w korytarzu i na części kuchni.

Powiedz proszę, czy te szarości to są rzeczywiście czyste odcienie szarego czy jakieś niebieskawe? Mnie interesuje naprawdę czysty odcień szarego - niezbyt ciemnego. Wiadomo, że na rynku jest dużo tych farb - a na próbnikach nie zawsze wyglądają jak na ścianie. Dlatego szukam rad kogoś kto ma juz szary na ścianie :)

Pozdrowionka

właśnie przeszłam koszmar z tymi farbami. Zamiast szarości jak był na próbniku, wyszedł majtkowy fiolet, ja sprane gacie. Brrrrrrrr pan na moją prośbę kombinował z mieszalnika coś co mi się spodoba. 3 razy dobierał barwę, ale się udało.

• 2 months później...
Dziewczyny pomóżcie proszę.Potrzebna na gwałt jasna szara farba na ściany w kuchni najlepiej z gotowców bo nie mam możliwości wybrania się w miasto w poszukiwaniu koloru z mieszalnika(jestem po świeżo przebytej operacji) a swojego chłopa samego nie wyślę bo wróci nie wiadomo z czym a wtedy mogą mi puścić szwy z nerwów i nie tylko.Doradzcie coś bo pojutrze przyjeżdża kuchnia a ściany dalej białe

witam

jeśli szukacie czystej szarości to polecam z palety NCS s 1500 n (1500 - natężenie koloru, a n oznacza że odcien naturalny nie uciekający w odcienie). My taki braliśmy w Tikkurili.

co do odcieni to jeśli w mieszalniku dodają barwnika (cos typu) czerwonego to zawsze wyjdzie szary wpadający we fiolet. dlatego po kupnie 7 czy 10 próbnych ilości farb :) skorzystałem z palety ncs.

pozdro

• 2 weeks później...

co do gotowych ciemnych szarości - szarość granitu duluxa ewidentnie wpada w niebieski (pokój południowy), po otwarciu puszki pływały w niej nawet niebieskie farfocle.. bałam się o efekt końcowy, ale na szczęście całość troszkę cieplej się prezentuje z drewnem podłóg i drzwi wewnętrznych..

przed malowaniem drugiej warstwy bawiłam się mieszaniem tej farby z inną, która mam w przedpokoju - brazowawym księżycowym pyłem duluxa - efekt świetny - szarośc wpadała w bardziej betonowy odcień..niemneij jednak brakło odwagi by malować własnoręcznie mieszanym wyrobem.;)

Mnie udało się niedawno własnoręcznie wymieszać ładna szarość. Chciałam coś nieco ciemniejszego niż H486 na jedną małą ściankę, ale nie chciałam znów szukać we wzorniku i kupować litr farby, bo byłoby za dużo. Skorzystałam z nietrafionej próbki Tikkurili (jakiś ciepły beż), która została mi po wakacyjnym remoncie. Miałam też pigment w 3 podstawowych kolorach - żółtym, czerwonym i niebieskim. Przyznam nieskromnie, że w kilka minut piękna szarość mi wyszła :) Więc "na czuja" też się da. Ale tez trzeba mieć trochę wiedzy o mieszaniu barw (kiedyś w szkole średniej i na studiach sporo malowałam) i wyczucia, bo pigmenty są intensywne i nawet parę kropel moze bardzo zmienić odcień i wtedy można tak mieszać i mieszać i mieszać i w końcu albo coś wyjdzie, albo kogoś szlag trafi... ;) Edytowane przez asizo

• 2 months później...
  • 3 months później...