asizo 16.09.2011 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Który kolor szarości z lekkim odcieniem błękitu będzie najlepszy?? Tikkurila H486 czy J499 a moze H499?? W H486 błękitu nie ma (na żywo, bo na zdjęciach może faktycznie trochę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kornet 16.09.2011 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Te szarości, ktore mam u siebie, mają delikatnie niebieskawy odblask, jednak w kolorniku Tikurilli znajdziesz też szarości bez tego odblasku. Co więcej, kolor z kolornika jest rzeczywistym kolorem jaki uzyskujesz na ścianie więc możesz śmiało próbować z Tikurillą. Można kupić odrobinkę tej farby i zrobić próbę na ścianie w mało widocznym miejscu, by być pewną czy jest to właśnie kolor, którego szukasz. Metoda prób i błędów jest dobrą metodą A nie zawsze kolor, który zobaczysz na ścianie u kogoś będzie wyglądał identycznie u Ciebie bo duże znaczenie ma doświetlenie pomieszczenia, a te mogą się różnic u w różnych miejscach. Nawet światło jakie daje żarówka przekłamuje barwy... Pozdrawiam!! Ja chce wlasnie szarosc z delikatnym niebieskawym odblaskiem!!Jaki numer tej farby masz co polozyliscie!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 16.09.2011 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 nemi, jak masz jeszcze siłę i chęć to koniecznie wypróbuj Tikkurilę H486. http://img195.imageshack.us/img195/7194/dsc1206o.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img846.imageshack.us/img846/6744/dsc1212.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img546.imageshack.us/img546/7189/dsc1211.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img842.imageshack.us/img842/3811/dsc1210t.jpg Uploaded with ImageShack.us Piękna ta Twoja szarość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 16.09.2011 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Tikurilla ma ogromny wybór szarości. Oznaczone są numerkami, mnie najbardziej podobają się te z "przedziału" 500-tek -zimne szarosci. Mam je w korytarzu i na części kuchni. Powiedz proszę, czy te szarości to są rzeczywiście czyste odcienie szarego czy jakieś niebieskawe? Mnie interesuje naprawdę czysty odcień szarego - niezbyt ciemnego. Wiadomo, że na rynku jest dużo tych farb - a na próbnikach nie zawsze wyglądają jak na ścianie. Dlatego szukam rad kogoś kto ma juz szary na ścianie Pozdrowionka właśnie przeszłam koszmar z tymi farbami. Zamiast szarości jak był na próbniku, wyszedł majtkowy fiolet, ja sprane gacie. Brrrrrrrr pan na moją prośbę kombinował z mieszalnika coś co mi się spodoba. 3 razy dobierał barwę, ale się udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszak 17.09.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 W Tikurili H499 tez nie ma żadnego błękitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 18.09.2011 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 No to która firma ma najładniejsze szarości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nemi 18.09.2011 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Nie da się na to pytanie odpowiedzieć. W szarościach bardzo duże znaczenie ma oświetlenie wnętrza - to co na jednej ścianie będzie szare, na innej wyjdzie niebieskie albo fioletowe. Moim zdaniem, najlepiej kupić parę próbek z mieszalnika i malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit7791 21.11.2011 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Dziewczyny pomóżcie proszę.Potrzebna na gwałt jasna szara farba na ściany w kuchni najlepiej z gotowców bo nie mam możliwości wybrania się w miasto w poszukiwaniu koloru z mieszalnika(jestem po świeżo przebytej operacji) a swojego chłopa samego nie wyślę bo wróci nie wiadomo z czym a wtedy mogą mi puścić szwy z nerwów i nie tylko.Doradzcie coś bo pojutrze przyjeżdża kuchnia a ściany dalej białe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nielot2 21.11.2011 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Mineral Haze 3 od Duluxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit7791 21.11.2011 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Ale to farba z mieszalnika a z tego co wiem nie ma go w moim mieście... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TT16 22.11.2011 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 witam jeśli szukacie czystej szarości to polecam z palety NCS s 1500 n (1500 - natężenie koloru, a n oznacza że odcien naturalny nie uciekający w odcienie). My taki braliśmy w Tikkurili. co do odcieni to jeśli w mieszalniku dodają barwnika (cos typu) czerwonego to zawsze wyjdzie szary wpadający we fiolet. dlatego po kupnie 7 czy 10 próbnych ilości farb skorzystałem z palety ncs. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lykke 05.12.2011 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 co do gotowych ciemnych szarości - szarość granitu duluxa ewidentnie wpada w niebieski (pokój południowy), po otwarciu puszki pływały w niej nawet niebieskie farfocle.. bałam się o efekt końcowy, ale na szczęście całość troszkę cieplej się prezentuje z drewnem podłóg i drzwi wewnętrznych.. przed malowaniem drugiej warstwy bawiłam się mieszaniem tej farby z inną, która mam w przedpokoju - brazowawym księżycowym pyłem duluxa - efekt świetny - szarośc wpadała w bardziej betonowy odcień..niemneij jednak brakło odwagi by malować własnoręcznie mieszanym wyrobem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 06.12.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 (edytowane) Mnie udało się niedawno własnoręcznie wymieszać ładna szarość. Chciałam coś nieco ciemniejszego niż H486 na jedną małą ściankę, ale nie chciałam znów szukać we wzorniku i kupować litr farby, bo byłoby za dużo. Skorzystałam z nietrafionej próbki Tikkurili (jakiś ciepły beż), która została mi po wakacyjnym remoncie. Miałam też pigment w 3 podstawowych kolorach - żółtym, czerwonym i niebieskim. Przyznam nieskromnie, że w kilka minut piękna szarość mi wyszła Więc "na czuja" też się da. Ale tez trzeba mieć trochę wiedzy o mieszaniu barw (kiedyś w szkole średniej i na studiach sporo malowałam) i wyczucia, bo pigmenty są intensywne i nawet parę kropel moze bardzo zmienić odcień i wtedy można tak mieszać i mieszać i mieszać i w końcu albo coś wyjdzie, albo kogoś szlag trafi... Edytowane 6 Grudnia 2011 przez asizo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia228 06.12.2011 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Ja polecam star dust beckersa. Ładna, delikatna szarosć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpiotrowski 09.02.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 A ja poszukuję jasnej szarej z odcieniem beżu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milady 29.05.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 a co sądzicie o Beckers Light Grey? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 30.05.2012 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 a co sądzicie o Beckers Light Grey? świetnie się nią malowało, kolor moim zdaniem szary bez żadnych domieszek, zmywałam tylko w 1 miejscu i też było ok. wychodzi taniej niż nowy dulux a przy malowaniu wydajniejsza i nie śmierdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milady 30.05.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 pampaluna, czy możesz się podzielić jakimś zdjęciem:)??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 30.05.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 wyślę Ci na prive takie z czasów malowania (nie jestem zwolenniczką upubliczniania wnętrz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkokkos 01.06.2012 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Dzień dobry:) Chciałabym uzuskać na ścianch kolor brudnej szarawej bieli lub jasny popielaty. Myślałam o farbie decoral szary platynowy, ale boję się, że będzie za ciemny. Może macie jakieś doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts