Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FARBA SZARA, szare farby do wnętrz, na ściany: odcienie, producenci, opinie

dominika161

Recommended Posts

• Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Behati dla mnie to jasna szarość nie wpadająca w jakiś konkretny odcień. Dla mnie jest ona czystą jasną a wręcz jaśniutką szarością, zobacz w moich postach tutaj stronę wcześniej mam pomalowane pasy różnymi odcieniami szarego 499 w tym G499.

Teraz mam pomalowany pokój G499 i orzechowe meble, ciemnoszarą sofę, dodatki w przygaszonym turkusie, akcent czerwieni w postaci obrazu i dla mnie jest ślicznie.

Ten malutki pokój ze zdjęć stronkę wcześniej pomalowany G499 będzie sypialnią i planuję jasne meble, dodatki to każde mogą być do takiej jasnej szarości i też będzie na pewno fajnie. Już to widzę.

Ale nie wolno zapominać że kolory jasne , w tym na pewno też G499 " pochłaniają" kolory sąsiadujące czy światło padające z różnych stron świata :). Trzeba to także brać pod uwagę.

U mnie wygląda to w dwóch różnych mieszkaniach z dwóch różnych stron świata na jasną czystą szarość.

Ale może warto kupić malutką "puszkę" chyba jest o,4 litra i pomalować kawał ściany i zobaczyć u siebie :). pozdrawiam.

my właśnie malujemy dom, znowu na szaro ;) Tym razem wybraliśmy Fluggera. U nich na stronie można dosłownie za kilka złotych zamówić po 3 próbki wybranej farby. Przychodzi w sporych saszetkach, z pędzlem i małą miseczką. Dzięki temu uniknęliśmy wpadki. Pierwsze zamówione kolory nam nie pasowały.

• 3 months później...
Z przetestowanych przeze mnie, polecam Magnat Ceramic, w odcieniu "Srebrzysty Granit" (C30). Bardzo ładny, jasny szary, dobrze się trzyma i bez trudu czyści. Tutaj masz link do karty kolorów - http://www.magnatfarby.pl/download/gfx/magnat-cms/pl/magnatprodukty/113/7//magnat_ceramic_karta_kolorow.jpg, z tego co widzę jest jeszcze jeden jaśniejszy odcień, jeśli taki bardziej by Ci pasował.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 2 months później...
Jestem w trakcie wybierania kolorów do mojego domku. Podobają mi się szarości a szczególnie takie lekko wpadające w beż (mam też nadzieję ze taką szarość zaakceptuje mąż). Wpadła mi w oko egipska bawełna z duluxa i zastanawiam się czy to jeszcze szarość czy już beż. Niestety nigdzie próbek nie spotkałam. Czy ma ktoś i może powiedzieć jak to wygląda na ścianie. Czy można by zrobić ten kolor na innej bazie bo słyszałam wiele negatywnych opinii o duluxach poza tym ten kolor jest tylko w łazienkowych a ja wolałabym zwykłą akrylową. A najlepiej jakbym znalazła ciepły, jaśniutki odcień szarości w gotowcach ale na to pewnie nie ma szans.

• 1 month później...
Doriko, warto poszukać testerów Duluxa, nie ma ich w marketach budowlanych, ale w mniejszych sklepach z farbami i owszem. Ja trochę nadziałam się na szarość z Duluxa, bo wyszła ona u mnie lekko wpadająca w niebieski :-I Jeśli nie znajdzesz odezwij się, mam taki skład budowlany gdzie jestem częstym gościem, ostatnio kupuję tam testery i farby - na okrągło, mogę sprawdzić czy mają, kupić i wysłać. Light grey Beckersa też polecam, mam w pokoju syna tą farbę, kolor wg mnie super. No i Beckers ma testery za grosze, można wybróbować całą paletę :-). A czym różni się farba akrylowa od lateksowej?

• 3 weeks później...
Sama się naszukałam farb, więc może komuś ułatwię:

greige (szary z beżem) NCS: 1502Y-50R

http://img833.imageshack.us/img833/1660/dscf4809n.jpg

ciemnoszary NCS 6500N

http://images49.fotosik.pl/1565/4ff00759179153fbmed.jpg

Witam

Kupiłam farbę o numerze 1502Y-50R i wyszedł kolor lekki beż......