Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FARBA SZARA, szare farby do wnętrz, na ściany: odcienie, producenci, opinie

dominika161

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

jeśli ktoś szuka szarości na ściany to chętnie odstąpię (Warszawa i okolice) testery farb Tikkurila Optiva Mat (5). Mam 3 małe puszki 0,45 l w następujących kolorach:

G499 (jasny szary)

H499 (trochę ciemniejszy szary, ale i tak dość jasny)

NCS S 1500N (też szary)

Testery kupowałam 3 tygodnie temu i zużyłam dosłownie na kilka maźnięć wałeczkiem na białej płycie do testowania.

Witam,

jeśli ktoś szuka szarości na ściany to chętnie odstąpię (Warszawa i okolice) testery farb Tikkurila Optiva Mat (5). Mam 3 małe puszki 0,45 l w następujących kolorach:

G499 (jasny szary)

H499 (trochę ciemniejszy szary, ale i tak dość jasny)

NCS S 1500N (też szary)

Testery kupowałam 3 tygodnie temu i zużyłam dosłownie na kilka maźnięć wałeczkiem na białej płycie do testowania.

A masz może jakieś foto z tych testów ?

• 5 months później...
[ATTACH=CONFIG]214341[/ATTACH]Długo szukałam idealnej szarości do salonu, wiec podziele się z Wami moimi doświadczeniami:) Poszukiwałam szarości, która będzie ciepła i jasna, koniecznie nie wpadająca w niebieski. Niestety wiekszość szarości (nawet neutralnych, czyli z literką N) wpada w niebieski jeśli do pomieszczenia wpada mało światła, np. dzień jest pochmurny. Wymalowałam chyba z 15 różnych próbników, wydając na to fortunę i tym samym doprowadzając mojego chłopaka do szału:) no i w końcu, po ponad miesiącu znaleźliśmy: NCS 1502Y50R. Wcześniej inna forumowiczka pisała o tym kolorze, jednak na jej zdjeciu kolor jest dużo ciemniejszy niż w rzeczywistości. Malowałam farbę KABE Aquatex i kolor jest naprawdę piękny, jasny i ciepły bo delikatnie wpada w beż.

Dzięki dayanka mamy cały dom pomalowany NCS 1502Y50R. Na początku była próbka na aquatexie KABE. Test wyszedł bardzo pozytywnie :yes:(wcześniejsze próby z gotowcami beckersa wychodziły niebieskawo:sick:). Mogę powiedzieć, że kolor jest bardzo zbliżony do egipskiej bawełny duluxa, która mi się bardzo podobała, ale jeszcze nieco jaśniejszy. Taka lniana, ciepła szarość.

kalafiorek

• 2 weeks później...
Dzięki dayanka mamy cały dom pomalowany NCS 1502Y50R. Na początku była próbka na aquatexie KABE. Test wyszedł bardzo pozytywnie :yes:(wcześniejsze próby z gotowcami beckersa wychodziły niebieskawo:sick:). Mogę powiedzieć, że kolor jest bardzo zbliżony do egipskiej bawełny duluxa, która mi się bardzo podobała, ale jeszcze nieco jaśniejszy. Taka lniana, ciepła szarość.

kalafiorek

Czy mogłabym prosić zdjęcie? Na forum znalazłam tylko jedno tego koloru. Zastanawiam się właśnie nad pomalowaniem sypialni na ncs 1502y50r lub egipska bawełnę

Ja mam szarosc CAPAROL JURA 30. Dla mnie oprocz koloru liczyla sie mozliwosc porzadnego szorowania. Na stanie w domu dzieci i pies :)

I prawdę mówiąc, mając do porównania w innych pomieszczeniach farby dekoral, beckers i śnieżka satynowa, to nie umywają się one nawet do Caparolu.

Malowało się świetnie, farba ma intensywny, żywy kolor i wytrzyma nawet ciśnienie karchera :p

Jak dla mnie idealna i gorąco polecam.

IMG_20150202_133544.jpg

Dziękuję kalafiorku, niestety widzę tylko miniaturki, zdjęcia się nie otwierają. Powiedz mi jeszcze czy ma znaczenie na jakiej farbie miesza się kolor? Czy odcień może się różnić uzywając innej farby?

Dziękuję kalafiorku, niestety widzę tylko miniaturki, zdjęcia się nie otwierają. Powiedz mi jeszcze czy ma znaczenie na jakiej farbie miesza się kolor? Czy odcień może się różnić uzywając innej farby?

NCS to oznaczenie schematu koloru. Myślę, że powinien wychodzić identyczny kolor, niezależnie od producenta farby. kalafiorek

• 3 weeks później...

Potrzebuję pomocy. Poszukuję gotowej farby w kolorze takim jak na zdjęciu. Niestety nie mogę trafić, a to wpada za bardzo w róż, a to w fiolet. Pomocy !!!

salon.jpg

Zdjęcie pochodzi ze strony www.homebook.pl

Poszukuję beżu, ale wpadającego w szary

Edytowane przez joliska

Poszukuję beżu, ale wpadającego w szary

Mieszalnik Tikurilli - mają bardzo obszerną gamę kolorystyczną. Tikurillę mam w aneksie połączonym z pokojem dziennym i w przedpokoju. Nie dość, że świetny kolor, taki jak sobie zażyczyliśmy, to idealnie zmywa się z niego zabrudzenia i nie ma plam, ani odbarwień.

Pozdrawiam

• 1 month później...