Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna piwniczne - studzienki

Recommended Posts

witam,

stoi sobie domek w stanie surowym i czeka na pogodę do wykańczania.

mam pytanko odnośnie okien piwnicznych - będę ich miał w sumie koło tuzina sztuk.

w projekcie okna są całkowicie schowane w ziemi, a od zewnątrz są studzienki okienne, ale nigdzie na necie nie mogę znaleźć gotowych elementów.

czy te studzienki trzeba wykonać samemu z betonu? zbrojonego?

w projekcie mam napisane element prefabrykowany, ale jak tego poszukać?

co u Was w podobnej sytuacji się działo?

rozumiem, że od każdej studzienki musi być odpływ, prawda?

są dostępne tzw. doświetlacze piwniczne, poszukaj w sieci, z tym że to już praktycznie nie jest okno

ja studzienki sobie sam wylałem z betonu, odpływ zrobiłem, ale go narazie zatkałem, przeżyły zimę i coś mi się wydaje że ten odpływ odetkany nie będzie, mam szerokie okapy i przeważnie sucho w studzienkach a jak uż coś jest to tyle że samo odparuje czy wyschnie

Można sobie wyobrazić też taką konstrukcję, gdzie zamiast kratki są luksfery.

Raz coś takiego widziałem.

Wtedy nie ma problemu wody opadowej i piachu/śmieci...

nie ma też wentylacji, którą w piwnicy chciał bym mieć :),

warsztacik, garaż - rozpuszczalniki, farby itp - wiater musi móc wiać.

te studzienki ACO wyglądają sensownie, choć prawdę mówiąc, to nie mam intuicji, jak by miały wyglądać takie lane...

grube toto musi być? jak ten beton przytwierdzić do folii kubełkowej, którą osłonięty jest fundament (a między folią jest jeszcze 8cm styroduru)?

... czy te studzienki trzeba wykonać samemu z betonu? zbrojonego?

w projekcie mam napisane element prefabrykowany, ale jak tego poszukać?...

sam betonujesz dna /dobrze jak jest gdzie wode opadową odprowadzić/ i szukasz tzw. łupin kanałowych tj. elementów prefabrykowanych w kształcie litery C

Ja zakupiłem Aco na zamówienie w Atticu. Cholernie drogie ustrojstwo, ale naprawdę polecam jakość. Współczuję Ci tych 12 szt. , ja miałem .....3.

Co ważne te doświetlacze o wiele łatwiej mocować gdy dom jest jeszcze nie obsypany. Od zachodniej strony lepiej poprowadzić od nich prawdziwe odpływy, a od stron mniej narażonych na deszcz wystarczy wpuścić peszel w głąb na kjakiś metr. Osobiście mamtakie ułożenie doświetlaczy, że niepotrzebnie robiłem odpływy bo przez cały rok nie wpada tam ani trochę wody, a śniegu tyle co kot napłakał.

• 8 years później...

odkopuje temat, okna piwniczne bede mial schowane w gruncie, mam zamiar wymurowac studzienki pod okna z bloczkow betonowych, niewiem czy pod ten murek robic fundament czy wylac plyte grubosci ok 10cm i na tym postawic murek? niewiem co jeszcze z ew odprowadzeniem wody ze studzienki, myslalem odprowadzic rura drenazowa ok 3m od budynku i wkopac ja na grebokosc ok 2 metrow, ew zamiast kraty stalowej na studzienke dac jakies szklo, plekse zeby woda opadowa splywala po niej i niedostawala sie do srodka studzienki, tylko jakie szklo czy pleksi zastosowac?

pozdrawiam

nikt nic niewie na ten temat?

Hej. Nie wylewałbym tego na mokro. za dużo z tym roboty. Musisz zrobić fundamet pod nim zagęścić odpowiednio, jakoś przytwierdzić do ściny żeby było bez zamarzania.

Tak jak kiedyś pisali tylko doświetlacze tworzywowe. Mam u siebie i w sumie sobie chwalę.

Zalety to: ciężar, łatwość montażu, estetyka.

Wady: brudzą się dosyć szybko, plastik po latach troszkę żółknieje (ale z drugiej strony patrząc kto tam zagląda)

Montaż do ocieplonej ściany na długich kołkach i dodatkowo na uszczelniaczu jakimś bitumicznym.

Ważne żeby montować z założoną kratą żeby go nie przekosiło.

Odwodnienie u siebie zrobiłem odprowadzając wodę rurą PVC w ziemi do wykopu wypełnionego żwirem w membranie drogowej.

Zresztą okazuje się że przydaje się ty tylko w duży śnieg i przy myciu doświetlaczy.

Z firm to ACO, MEA, WOLFA, itp. ja mam u siebie MEA ale dwuczęściowe i nie polecam takiego rozwiązania. Lepsze są jednolite.

• 2 weeks później...