RafalGo 24.03.2009 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 WitamMam pytanie odnosnie zasilania awaryjnego pompy Grundfos UPS 25-60,czy mozna zastosowac zasilanie awaryjne bez czystej sinusoidy (taniej)czy lepiej doplacic i zastosowac taki zeby zapewnil czysta sinusoide (drogo)Prosze o pomoc i jesli to mozliwe to prosze podac dobra tania opcje ktora utrzyma 2 takie pompy (max 140watt na obie na czas wypalenia sie drewna w typowym kominku z plaszczem wodnym).Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.03.2009 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Poszukaj u Tatarka.Coś takiego gdzieś czytałem, ze to oferuje...Adam M. (nie "czysty" sinus bardziej brzęczy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 25.03.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Witam Podobne zagadnienie u mnie. Utrzymanie zasilania na kilku pompach, kotle na pellety i sterowniku kominka z płaszczem wodnym. Zastanawiałem się nad rozwiązaniem TATARKA lub innej przetwornicy większej mocy, ale problem z czystym sinusem i dodatkowy koszt akumulatorów. Problem rozwiązałem następująco. Kupiłem UPS używany na allegro za 700zł. (UPS APC SMART 2200VA/1600WAT+BARDZO DOBRE BATERIE). Testowałem czas podtrzymania na lampie 500W i UPS trzymał zasilanie przez 76 minut. Czas pewnie uda mi się wydłużyć, bo przy testach okazało się, że jeden z czterech zawartych w UPS-ie akumulatorów nie trzyma za dobrze napięcia i zdycha dużo szybciej niż pozostałe 3. Sądzę, że czas ok 2 godzin w zupełności wystarczy do wypalenia się kominka. Badania prowadziłem z obciążeniem 500W, a faktyczne obciążenie jest dużo mniejsze. Po wymianie jednego akumulatora (koszt 100zł) sądzę, że układ spokojnie wytrzyma 3-4 godziny lub dłużej . Jak dla mnie w zupełności wystarczająco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 25.03.2009 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Witam Podobne zagadnienie u mnie. Utrzymanie zasilania na kilku pompach, kotle na pellety i sterowniku kominka z płaszczem wodnym. Zastanawiałem się nad rozwiązaniem TATARKA lub innej przetwornicy większej mocy, ale problem z czystym sinusem i dodatkowy koszt akumulatorów. Problem rozwiązałem następująco. Kupiłem UPS używany na allegro za 700zł. (UPS APC SMART 2200VA/1600WAT+BARDZO DOBRE BATERIE). Testowałem czas podtrzymania na lampie 500W i UPS trzymał zasilanie przez 76 minut. Czas pewnie uda mi się wydłużyć, bo przy testach okazało się, że jeden z czterech zawartych w UPS-ie akumulatorów nie trzyma za dobrze napięcia i zdycha dużo szybciej niż pozostałe 3. Sądzę, że czas ok 2 godzin w zupełności wystarczy do wypalenia się kominka. Badania prowadziłem z obciążeniem 500W, a faktyczne obciążenie jest dużo mniejsze. Po wymianie jednego akumulatora (koszt 100zł) sądzę, że układ spokojnie wytrzyma 3-4 godziny lub dłużej . Jak dla mnie w zupełności wystarczająco. A wiele osób pisze, że im kominki trzymają żar przez całą noc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 25.03.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 A wiele osób pisze, że im kominki trzymają żar przez całą noc Sam jestem ciekaw co to oznacza. Może jak się wrzuci kłodę fi 300 to ona będzie miała żar (nie mylić z płomieniem) przez całą noc??? Ja jak na razie palę mniejszymi kawałkami i one po ok 40 minutach się wypalają i zostaje mało żaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts