Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie. Jestem nowym uzytkownikiem forum chociaz decyzja o budowie domu zapadla juz pare miesiecy temu. Na chwile obecna jestem na etapie kupowania dzialki. Niestety na samym poczatku pojawily sie problemy. Jak pewnie kazdy inwestor mialem swoj wymazony projekt domu. Niestety w wrunkach zabudowy dla dzialki ktory chce kupic istnieje zapis ktory pokrzyzowal moje plany bardzo mocno: Dach dwuspadowy z mozliowscia rozrzezbienia. Znacznie redukuje to liczbe projektow ktore moge brac pod uwage. czy ktos z uzytkownikow mial podobny problem i moze okreslic co dokladnie oznacza to sformulowanie i jakie dach mozna pod nie podciagnac. Czy np ten domek mozna do takich zaliczyc:

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=144&a=347&sid=85&powierzchnia_uzytkowa_max=900&wymiar_dzialki_x_max=100&powierzchnia_uzytkowa_min=150&wymiar_dzialki_x_min=0&sort_is=Nr&typ_budynku_in=PU,PAPU

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
Ja również mam taki problem. Mam piękną działkę, którą dostałam od rodziców. Po przejrzeniu setek projektów, znalazłam swój wymarzony dom. Problem pojawił się, gdy przeczytałam miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego. Plan dopuszcza tylko dach symetryczny dwuspadowy, a projekt mojego wymarzonego domu ma dach kopertowy. Na dodatek obowiązująca linia zabudowy jest przy samej drodze, więc posiadając działkę 30 arów, jestem zmuszona postawić dom przy samej drodze. Obawiam się, że wystąpienie do gminy z wnioskiem o zmianę warunków zabudowy nic nie da i otrzymam decyzje odmowną. Może ktoś miał podobny problem i wie jak go rozwiązać.

Witam serdecznie. Widze ze jest ktos z kim moge podzielic sie moim problemem. Niestety w moim przypadku sytuacja jest beznadziejna. Jak sie dowiedzialem, takie warunki zabudowy podyktowane sa ogolnym dopasowanie do okolicznej architektury. ale najsmieszniejsze jest to ze mieszkam niedaleko granicy powiatu i przez mocniejsza lornetke moge zobaczy jak ludzie buduja swoje domki w sasiednim powiecie. Tam juz nikt ich tak bardzo nie naciska. Buduja dachy jakie chca, oaby tylko zachowac odpowiedni kat, bo to jest rejon karkonoszy. Myslalem, zeby naglosnic ta sprawe, ale wiem ze wtedy bylbym przegrany w moim powiecie, jesi chodzi o budowe domu. Mam poprostu zbyt piekna dzialke zeby to zaprzepscic. Nie pozostalo mi nic innego jak znalezc odpowiedni projekt z dachem dwuspadowym. pozdrawiam

• 1 year później...

mam nadzieje że nikt się nie pogniewa że odświeżę trochę temat, ale mam pytanie:

w warunkach zabudowy mam wpisany że dach ma być dwuspadowy od 35 do 45 stopni.

pytanie czy mogę brać pod uwagę projekt domu z dachem dwuspadowym, w którego bryle znajduje się garaż o dachu także dwuspadowym lecz odwróconym o 90 stopni?

takie coś: http://www.dobredomy.pl/projekt/dioklesI