adrian228 25.03.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Witam ! Chcę kupić piec na ekogroszek mi niewiem jakiej mocy kocioł kupić .Dom ma 170 m2 powierzchni uzytkowej,3 podłogówki,200 litrowy boiler na wodę wszystko zasilane z pieca,nowa instalacja na miedzi,dom ocieplony dzwoniłem do różnych przedstawicieli i napisze jak mi powiedzieli. 1.Defro Duo 15 Kw moc wystarczy2. SAS 17 KW wystarczający3. Zębiec 20KW wystarczający4.Galmet 25KW (musi być mniejszy mało)5.SECO 25 KW (musi być mniejszy mało) Normalnie zbaraniałem i niewiem jaki kupić proszę o fachowe doradzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 25.03.2009 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Witam ! Chcę kupić piec na ekogroszek mi niewiem jakiej mocy kocioł kupić . Dom ma 170 m2 powierzchni uzytkowej,3 podłogówki,200 litrowy boiler na wodę wszystko zasilane z pieca,nowa instalacja na miedzi,dom ocieplony dzwoniłem do różnych przedstawicieli i napisze jak mi powiedzieli. 1.Defro Duo 15 Kw moc wystarczy 2. SAS 17 KW wystarczający 3. Zębiec 20KW wystarczający 4.Galmet 25KW (musi być mniejszy mało) 5.SECO 25 KW (musi być mniejszy mało) Normalnie zbaraniałem i niewiem jaki kupić proszę o fachowe doradzenie Jak dla mnie jedną sprawą jest zapotrzebowanie mocy cieplnej dla budynku, a inną moc kotła do ogrzania tego budynku. Należy brać pod uwagę parametry przy jakich dany kocioł uzyskuje moc nominalną oraz jakosć paliwa, którą można kupić na rynku. Skutkuje to tym, że moc kotła na paliwo stałe jak dla mnie powinna być przewymiarowana w stosunku do mocy obliczeniowej. DSodatkową ważną sprawą jest kwestia podwyższania temperatury w domu. Jeśli rozpoczynamy ogrzewanie wychłodzonego domu to może minąć sporo czasu do momentu osiągnięcia założonej temp. Nadmiar mocy ma również zapewnić podgrzanie wody użytkowej. Często większy kocioł oznacza większą stałopalność. Nie jest to niestety rozwiązanie bez wad. Moje zdanie jest jednak takie, że lepiej przewymiarować kocioł niż kupić na styk. Zapotrzebowanie obliczeniowe na moc cieplną też nie zawsze się zgadza z rzeczywistym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokowal2 25.03.2009 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Mam podobny dom i kocioł 17kW. W zupełności wystarcza, przy największych mrozach pracuje na 50% swojej mocy.Tu masz bardzo prosty kalkulator:http://www.seko.pl/seko-kotly-piece-co/dobor_kotla.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian228 25.03.2009 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 wszyscy podają ze mozna to obliczyć na stronie ale jakoś nie wiem jak to obliczyć wpisuje dane i nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 26.03.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Jeżeli mogę... 15 czy 17kw moim zdaniem (ponad 10lat doświadczenia) do max.150m2 nowego budownictwa z większością ogrzewania podłogowego. Normalnie taka moc raczej do 130m2. 20-25kw jest to przedział mocy dla powierzchni od ok.120 do max.200m2 nowego budownictwa (w połączeniu ze znaczną częścia podłogówki max. do 220m2) Kotły z podajnikiem nie powinny chodzic na swoich max.parametrach - szybszemu zniszczeniu ulegnie ślimak i szybciej zużyje się sam wymiennik ciepła. Dodatkowa sprawa, moce max. w kotłach z podajnikiem podawane sa dla max. nastawy (okolice 90st.C) oraz max. dmuchania, moc max. ma byc uzyta tylko w najmroźniejsze dni. Kocioł na paliwa stałe ma pracować głównie na swojej mocy tzw. średniej eksploatacyjnej, która dla wersji 25kw wynosi w granicach 15-17kW. Dorzucam do propozycji jeszcze model Skam-P firmy SEKOM w wersjach: Skam-P 25kW z klasycznym na ekogroszek lub opcjonalnym obrotowym z możliwością spalania miału. Skam-P Reto-Crown 25kW z obrotowym palnikiem miałowo-groszkowym z systemem półautomatycznego czyszczenia. Skam-P Premium 25kW z całkowicie żeliwnym palnikiem IIej generacji BRUCER na miał i groszek 0-31,5mm. W palniku Brucer jest żeliwny ślimak, żeliwny korpus, żeliwne palenisko. Jeżeli upierasz się na moc 17kW, to ze swojej strony doradzam tylko z palnikiem obrotowym (ma większą moc a dodatkowy atut to opcja spalania miału) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian228 26.03.2009 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Czylo z atego wychodzi ze lepiej wziąść 25 KW ja mam 170 mb podłogówki być może ze boiler kupie 300 liter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 26.03.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Czylo z atego wychodzi ze lepiej wziąść 25 KW ja mam 170 mb podłogówki być może ze boiler kupie 300 liter Z tego co słyszałem od sąsiadów to chwalą piece (z 2-ma rusztami) z Pleszewa ( 20kw). I tak chodzą przeważnie na 30-40% mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anzys 26.03.2009 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 wszyscy podają ze mozna to obliczyć na stronie ale jakoś nie wiem jak to obliczyć wpisuje dane i nic przełącz się na IE bo na firefox faktycznie nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 26.03.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Czylo z atego wychodzi ze lepiej wziąść 25 KW ja mam 170 mb podłogówki być może ze boiler kupie 300 liter nie pakuj się w 25, moim zdaniem wystarczy 20. Już coś wiem na temat przewymiarowania kotła. Chyba, że masz słabo zaizolowany dom, okna i itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysno 26.03.2009 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 No to wynika z waszych wpisów że będę niedługo płakał Mam dom 215m2 z tego nieogrzewane jakieś 50(garaż + kotłownia) czyli zostaje jakieś 165 m do ogrzania z tego jakieś 90m2 to ogrzewanie podłogowe, do tego bojler 280l I kupiłem kocioł 12KW Na paliwo stałe, bez podajnika Buderus Logano 111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokowal2 26.03.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Jeżeli masz dobrze ocieplony dom to nie będziesz płakał. Ja mam podobny dom kocioł 17kW i w okresie największych mrozów chodził na 50% mocy nominalnej. Kocioł o mocy 12 kW potrafi spalić na dobę ponad 50 kg węgla. Chyba nie chcesz spalać więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysno 26.03.2009 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 ocieplenie mam takie sobie sciany bk24 + 15 styropianu podłoga na gruncie tylko 9cm (nie dałem rady wiecej poddasze 30 wełny Też wydaje mi się że te obliczenia powyżej to trochę duzo zamierzam spalać sporo mniej niż 50 kg węgla dziennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
splinka 27.03.2009 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 jak szukalam kotla tez kierowalam sie informacjami ze stron internetowych, robilam wyliczenia na prostych internetowych kalkulatorach i wychodzilo mi, ze malutki kociolek kolo 12 wystarczy. Przegadalam to ze swoim instalatorem i twierdzil ze kolo 20 bedzie u nas najlepsza moca. Taki tez kociolek kupilam dokladnie 23 KW na ekogroszek z rosztem do spalania "wzystkiego". dom 120m2 zniornik wody 300 l . spalanie to okolo 18 kg na dobe. kociolek ma temperature kolo 65 stopni, czyli optymalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokowal2 27.03.2009 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 jak szukalam kotla tez kierowalam sie informacjami ze stron internetowych, robilam wyliczenia na prostych internetowych kalkulatorach i wychodzilo mi, ze malutki kociolek kolo 12 wystarczy. Przegadalam to ze swoim instalatorem i twierdzil ze kolo 20 bedzie u nas najlepsza moca. Taki tez kociolek kupilam dokladnie 23 KW na ekogroszek z rosztem do spalania "wzystkiego". dom 120m2 zniornik wody 300 l . spalanie to okolo 18 kg na dobe. kociolek ma temperature kolo 65 stopni, czyli optymalna. No i wychodzi na to że nie trzeba było słuchać instalatora. Skoro spala 18 kg na dobę to pracuje ze średnią mocą około 4kW. Tak duży kocioł pracując z taką mocą ma małą sprawność i produkuje dużą ilość sadzy, częściej jest w stanie nadzoru niż pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
splinka 27.03.2009 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 jak szukalam kotla tez kierowalam sie informacjami ze stron internetowych, robilam wyliczenia na prostych internetowych kalkulatorach i wychodzilo mi, ze malutki kociolek kolo 12 wystarczy. Przegadalam to ze swoim instalatorem i twierdzil ze kolo 20 bedzie u nas najlepsza moca. Taki tez kociolek kupilam dokladnie 23 KW na ekogroszek z rosztem do spalania "wzystkiego". dom 120m2 zniornik wody 300 l . spalanie to okolo 18 kg na dobe. kociolek ma temperature kolo 65 stopni, czyli optymalna. No i wychodzi na to że nie trzeba było słuchać instalatora. Skoro spala 18 kg na dobę to pracuje ze średnią mocą około 4kW. Tak duży kocioł pracując z taką mocą ma małą sprawność i produkuje dużą ilość sadzy, częściej jest w stanie nadzoru niż pracy. a to ciekawe piec ma optymalna temperature, spala wegiel na szaro bialy proszek, bez spiekow i niedopalania, z komina wylatuje jasny dymek ktorego prawie nie widac w zadnym miejscu nie ma sladow "duzej ilosci sadzy" skoro tak sie zachowuje zle dobrany kociol to nie zaluje ze kupilam zle dobrany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 27.03.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 a to ciekawe piec ma optymalna temperature, spala wegiel na szaro bialy proszek, bez spiekow i niedopalania, z komina wylatuje jasny dymek ktorego prawie nie widac w zadnym miejscu nie ma sladow "duzej ilosci sadzy" skoro tak sie zachowuje zle dobrany kociol to nie zaluje ze kupilam zle dobrany To nie jest tak, że jak piec jest nawet dwukrotnie za duży to sprawność spada o połowę i robi się sadza i spieki (prędzej jej źle dobierzemy komin). Nie zmienia to faktu, że przewymiarowany piec ma większe straty, więcej pali na "jałowo" i po latach generuje to koszty, do tego droższy jest sam piec. Jeżeli kogoś na to stać to OK, ja jednak wolę zakupić optymalny. Do pracy też jeżdżę osobówką a nie podstawczakiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
splinka 27.03.2009 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 a to ciekawe piec ma optymalna temperature, spala wegiel na szaro bialy proszek, bez spiekow i niedopalania, z komina wylatuje jasny dymek ktorego prawie nie widac w zadnym miejscu nie ma sladow "duzej ilosci sadzy" skoro tak sie zachowuje zle dobrany kociol to nie zaluje ze kupilam zle dobrany To nie jest tak, że jak piec jest nawet dwukrotnie za duży to sprawność spada o połowę i robi się sadza i spieki (prędzej jej źle dobierzemy komin). Nie zmienia to faktu, że przewymiarowany piec ma większe straty, więcej pali na "jałowo" i po latach generuje to koszty, do tego droższy jest sam piec. Jeżeli kogoś na to stać to OK, ja jednak wolę zakupić optymalny. Do pracy też jeżdżę osobówką a nie podstawczakiem Nie jestem specjalistą i nie zamierzam sie spierac. wiem tylko ze nie ma zadnych efektów ubocznych "przewymiarowanego" pieca, a spalanie ma takie jak niejeden dobrze dobrany. przeczytalam juz wiele watkoów z cyklu " ile ekogroszku poszlo wam juz w tym sezonie" i plasujemy sie raczej w dolnych granicach spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian228 27.03.2009 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Pytanie do Splinka a jaki piec kupiłeś z dodatkowym rusztem, na stronie SEKO wyszło mi ze 15KW wystarczy ale jakoś nie jestem przekonany do tego z tego co piszecie słyszałem ze piece z większą mocą dużo więcej palą a większość osób mówi ze prawie to samo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
splinka 30.03.2009 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 moj piec to klimosz ling combi 23 kw, piec na eko z dodatkowym rusztem na wegiel drzewo itp. byl to pierwszy sezon pieca i jak narazie sprawuje sie swietnie. Spalanie jest jedno z nizszych jak porównasz nawet z wypowiedziami ludzi na forum. Serwisant ktory przyjechal do pierwszego uruchamiania, potwierdzil trafnosc doboru. Zeby za pieknie nie bylo, to mielismy problemy ze znalezieniem serwisanta z okolicy, ale to nie jest temat tego watku, zreszta zalozylam na ten temat osobny watek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts