Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PIT - odliczenie krwiodawstwa?

Recommended Posts

Wypełnianie PIT-a to dla mnie rzecz okropna, więc zazwyczaj uzywam najbardziej prymitywnego rpogramu z kreatorem, ktory mnie o wszytsko pyta jak blondynkę. No i mam taki programik, PITY 2008, utworzony przez Biuro Informatyki Stosowanej FORMAT z Wroclawia (znalazłam go przez Gazete Wyborczą), ale...

Tu pojawia się moje pytanie - czy odliczenie krwi powinno wystepowac jako odrębny podpunkt w darowiznach, czy wpisuje go normalnie jako darowiznę (w kwotach podaje wyliczona z ekwiwalentów sumę a jako obdarowanego konkretne Centrum Krwiodawstwa) albo jako jakąś ulgę?

W tym programie nie ma odrębnego punktu na krew, a nie wiem w jaki inny sposób to uwzglednić (i czy w ogole mozna inaczej).

Możecie może polecic jakis inny program?

Na razie poza tym znalazłam tylko takie, gdzie wypełnia się formularze na piechotę...

Tak, kwotę za krwiodawstwo wpisuje sie w rubrykę 13.

Juz znalazłam wygodny programik (PITy2008 versja 5.1.0.4 Mediasoftu firmowany przez Agorę i KPMG). Uffff, wypełnione...

A, niektóre programy (np. ten o którym wspomniałam w pierwszym poście) na sztywno wpisują dla kogo 1%. Nie mozna zmienić, warto na to zwrócic uwagę.

A insza inszość, to co w róznych miejscach (nawet portalach prawniczych) wypisuja o ekwiwalentach za osocze i płytki... Czasem sprzeczne informacje.