Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Filtr przepływowy

Nefthy

Recommended Posts

Witam, nie znalazłam podobnego tematu a mam pare pytań :)

Mieszkam w domu jednorodzinnym ok 300 m2, woda którą mamy jest strasznie ukamieniona, najpierw padla zmywarka teraz są problemu z pralka, obydwa urządzenia były kupowane w niedawno a serwisanci od razu zwalili wine na wode.

Dlatego mam pytanie czy istnieje filtr przepływowy żeby go umieścic na początku rury z wodą gdzieś w piwnicy i żeby oczyszczała całą wodę idącą do domu i tą do zlewów czy wanny oraz tą do urządzen typy pralka/zmywarka. Znalazłam wiele filtrów ale z tego co mi się wydaje nadają się tylko pod zlew. Prosiłabym o jakieś rady.

Pozdrawiam

Nefthy

Witam, nie znalazłam podobnego tematu a mam pare pytań :)

Mieszkam w domu jednorodzinnym ok 300 m2, woda którą mamy jest strasznie ukamieniona, najpierw padla zmywarka teraz są problemu z pralka, obydwa urządzenia były kupowane w niedawno a serwisanci od razu zwalili wine na wode.

Dlatego mam pytanie czy istnieje filtr przepływowy żeby go umieścic na początku rury z wodą gdzieś w piwnicy i żeby oczyszczała całą wodę idącą do domu i tą do zlewów czy wanny oraz tą do urządzen typy pralka/zmywarka. Znalazłam wiele filtrów ale z tego co mi się wydaje nadają się tylko pod zlew. Prosiłabym o jakieś rady.

Pozdrawiam

Nefthy

Oczywiście, że można filtr umieścić za zaworem głównym i wodomierzem. Nie sądzę jednak, że taki filtr uczyni wodę bardziej miękką.

Wiem że brita ma specjalne filtry przepływowe do zmywarek ale to koszt 3 tysięcy a wkład 500 zł, więc wolę już sobie wymienić zmywarkę za jakiś czas niż to kupować.

Zmywarka mimo że dodawana jest sól do mycia cały czas jest w kamieniu, wcześniej kiedy gdzie indziej mieszkałam nie było problemu a teraz ciągły problem z domyciem naczyń.

Wiem że brita ma specjalne filtry przepływowe do zmywarek ale to koszt 3 tysięcy a wkład 500 zł, więc wolę już sobie wymienić zmywarkę za jakiś czas niż to kupować.

Zmywarka mimo że dodawana jest sól do mycia cały czas jest w kamieniu, wcześniej kiedy gdzie indziej mieszkałam nie było problem

u a teraz ciągły problem z domyciem naczyń.

Jeśli tylko do zmywarki taki filtr kosztuje tyle pieniędzy (dla kilkudziesięciu litów wody na tydzień) i uważasz, że to za duży wydatek (zgadzam się w zupełności) to ile może kosztować taki filtr dla zapotrzebowania kilkuset razy większego?

Może zacznij od zbadania wody?

Widziałem takie beczki z solą służące z tego co pamiętam do zmiękczania wody, ale tego nie jestem pewien na 100%. Ich koszt i koszt eksploatacji nie jest powalający.

A ja mam zmiękczacz do wody i jestem zadowolony, kosztował sporo, ok 3200. Ale to wydatek raz na kilka lat. Po 5 - 7 latach wymieniamy wkład, a tak co jakiś czas dosypujemy sól do zmiękczania.

pozdr

Rozumiem, że to rozwiązanie dla wody ze studni w przypadku braku możliwości podłączenia wodociągu? Czy taka kiepska woda z wodociągu, że trzeba tyle inwestować aby nadawała się do użycia?