Nefthy 25.03.2009 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Witam, nie znalazłam podobnego tematu a mam pare pytań Mieszkam w domu jednorodzinnym ok 300 m2, woda którą mamy jest strasznie ukamieniona, najpierw padla zmywarka teraz są problemu z pralka, obydwa urządzenia były kupowane w niedawno a serwisanci od razu zwalili wine na wode. Dlatego mam pytanie czy istnieje filtr przepływowy żeby go umieścic na początku rury z wodą gdzieś w piwnicy i żeby oczyszczała całą wodę idącą do domu i tą do zlewów czy wanny oraz tą do urządzen typy pralka/zmywarka. Znalazłam wiele filtrów ale z tego co mi się wydaje nadają się tylko pod zlew. Prosiłabym o jakieś rady. Pozdrawiam Nefthy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 25.03.2009 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Witam, nie znalazłam podobnego tematu a mam pare pytań Mieszkam w domu jednorodzinnym ok 300 m2, woda którą mamy jest strasznie ukamieniona, najpierw padla zmywarka teraz są problemu z pralka, obydwa urządzenia były kupowane w niedawno a serwisanci od razu zwalili wine na wode. Dlatego mam pytanie czy istnieje filtr przepływowy żeby go umieścic na początku rury z wodą gdzieś w piwnicy i żeby oczyszczała całą wodę idącą do domu i tą do zlewów czy wanny oraz tą do urządzen typy pralka/zmywarka. Znalazłam wiele filtrów ale z tego co mi się wydaje nadają się tylko pod zlew. Prosiłabym o jakieś rady. Pozdrawiam Nefthy Oczywiście, że można filtr umieścić za zaworem głównym i wodomierzem. Nie sądzę jednak, że taki filtr uczyni wodę bardziej miękką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefthy 25.03.2009 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Wiem że brita ma specjalne filtry przepływowe do zmywarek ale to koszt 3 tysięcy a wkład 500 zł, więc wolę już sobie wymienić zmywarkę za jakiś czas niż to kupować.Zmywarka mimo że dodawana jest sól do mycia cały czas jest w kamieniu, wcześniej kiedy gdzie indziej mieszkałam nie było problemu a teraz ciągły problem z domyciem naczyń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 25.03.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Wiem że brita ma specjalne filtry przepływowe do zmywarek ale to koszt 3 tysięcy a wkład 500 zł, więc wolę już sobie wymienić zmywarkę za jakiś czas niż to kupować. Zmywarka mimo że dodawana jest sól do mycia cały czas jest w kamieniu, wcześniej kiedy gdzie indziej mieszkałam nie było problem u a teraz ciągły problem z domyciem naczyń. Jeśli tylko do zmywarki taki filtr kosztuje tyle pieniędzy (dla kilkudziesięciu litów wody na tydzień) i uważasz, że to za duży wydatek (zgadzam się w zupełności) to ile może kosztować taki filtr dla zapotrzebowania kilkuset razy większego? Może zacznij od zbadania wody? Widziałem takie beczki z solą służące z tego co pamiętam do zmiękczania wody, ale tego nie jestem pewien na 100%. Ich koszt i koszt eksploatacji nie jest powalający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefthy 25.03.2009 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 A gdzie mogę dostać testery do badania wody, poza internetem oczywiście, badanie przez sanepid trochę kosztuje a zakładam że testery są tańsze Dzisiaj kupiłam filtr żywiczny przepływowy ale tylko do kranu, żeby już nie pić tego całego świństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 27.03.2009 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 A ja mam zmiękczacz do wody i jestem zadowolony, kosztował sporo, ok 3200. Ale to wydatek raz na kilka lat. Po 5 - 7 latach wymieniamy wkład, a tak co jakiś czas dosypujemy sól do zmiękczania. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 27.03.2009 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 A ja mam zmiękczacz do wody i jestem zadowolony, kosztował sporo, ok 3200. Ale to wydatek raz na kilka lat. Po 5 - 7 latach wymieniamy wkład, a tak co jakiś czas dosypujemy sól do zmiękczania. pozdr Rozumiem, że to rozwiązanie dla wody ze studni w przypadku braku możliwości podłączenia wodociągu? Czy taka kiepska woda z wodociągu, że trzeba tyle inwestować aby nadawała się do użycia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 27.03.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Tak zbigmor i mam jeszcze odżelaziacz, ale od pewnego czasu mam już wodociąg i korzystam z wody wodociągowej. Ona też jest twarda,więc płynie przez zmiękczacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts