Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawo budowlane, nowy dom na miejscu starego

ogi888

Recommended Posts

Witam serdecznie. W planach mam

1. Albo rozbudować budynek gospodarczy.

2. Albo na miejscu tego budynku postawic nowy dom.

Chodzi o to by zachowac podobne wymiary i umiejscowienie przyszłego domu z obecnym budynkiem gospodarczym.

Odnoszac sie do pkt 1 jak formalnie musze to załatwić ?? Budynek gospodarczy ma wymiary 15m x7m a chciałbym żeby miał jakieś 15m x10m. I chciałbym go adaptować jako budynek mieszkalny. Jak wtedy wyglada sprawa z projektem domu. Na ten budynek gospodarczy nie ma zadnego rysunku. A nie chciał bym przepłacac za indywidualny projekt.

Odnosząc sie do pkt 2 jak postawić nowy dom na miejscu starego?? Czy do jego rozbiurki musze mieć jakis nadzór?? jak w tych wszystkich wnioskach to opisać i zaznaczyć ?? Jesli musze mieć jakis nadzór inspektora budowlanego, albo cos takiego to ile to moze kosztowac??

Pozdrawiam.

Dokumenty to wiem że i tak musza być wszystkie, no i żeby uzyskać pozwolenie musze miec projekt budowy. Główny problem to jak to zrobić, żeby na miejscu starego budynku stał nowy. Własnie wyczytałem, że projekt indywidualny, czyli tak jak w opcji 1 wynosi nawet do 10% budowy !!!! A co jeżeli bym chciał zbużyć budynek gospodarczy i na jego miejscu cos zbudować?? jak to formalnie załatwic.... ??

Rozbiórka jest jak budowa tylko, że w drugą stronę :lol: , trzeba spełnić odpowiednie wymogi.

Najlepiej zadzwoń albo zajdż do starostwa i do nadzoru budowlanego, dowedz się co i w jakiej kolejności musisz zrobić, Sprawdź, ktory wariant bardziej się opłaca i przy którym jest mniej zamieszania.

Bardzo możliwe, że przy rozbudowie architekt za inwentaruzację nic nie policzy, albo ujmie to symboliczną kwota w cenie projektu. Kiierownik budowy potraktuje to jako budowę całościowo.

Ja miałem pozwolenie na budowę polegające na rozbudowie i nadbudowie istniejącego budynku. Ze strego zostały tylko fundamenty i 4 ściany. Dodatkowo zostały wylane fundamenty z 2 stron, ściany podniesione i zbudowane nowe, nowy strop, nowy dach.

OK, po kolei:

Idź do gminy po Warunki Zabudowy

Znajdź architekta, który będzie chciał ci to zrobić.

Upewnij się w PINB-ie jakia dokumentacją musisz dostarczyć i czy rozbi,órka i budowa może być na 1 pozwoleniu (kwesti czasu, papierologii i kasy)

Zgromadź wszystkie niezbędne dokumenty, mapy itp

Zrób projekt

Zanjdź Kierownika Budowy

Złóż wniosek o pozwolenie na budowę

Na 21 dni (chyba) przed rozpoczęciem prac zgloś ten fakt do PINB.

Powodzenia