ogi888 25.03.2009 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Witam serdecznie. W planach mam 1. Albo rozbudować budynek gospodarczy.2. Albo na miejscu tego budynku postawic nowy dom. Chodzi o to by zachowac podobne wymiary i umiejscowienie przyszłego domu z obecnym budynkiem gospodarczym. Odnoszac sie do pkt 1 jak formalnie musze to załatwić ?? Budynek gospodarczy ma wymiary 15m x7m a chciałbym żeby miał jakieś 15m x10m. I chciałbym go adaptować jako budynek mieszkalny. Jak wtedy wyglada sprawa z projektem domu. Na ten budynek gospodarczy nie ma zadnego rysunku. A nie chciał bym przepłacac za indywidualny projekt. Odnosząc sie do pkt 2 jak postawić nowy dom na miejscu starego?? Czy do jego rozbiurki musze mieć jakis nadzór?? jak w tych wszystkich wnioskach to opisać i zaznaczyć ?? Jesli musze mieć jakis nadzór inspektora budowlanego, albo cos takiego to ile to moze kosztowac?? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechk 25.03.2009 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Bez względu na to, który wariant wybierzesz i tak musisz załatwiać wszystko jak przy budowie od zera (z wyjątkiem przyłączy jeżeli takie są). W 1. dochodzi inwentaryzacja isniejącego budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogi888 25.03.2009 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Dokumenty to wiem że i tak musza być wszystkie, no i żeby uzyskać pozwolenie musze miec projekt budowy. Główny problem to jak to zrobić, żeby na miejscu starego budynku stał nowy. Własnie wyczytałem, że projekt indywidualny, czyli tak jak w opcji 1 wynosi nawet do 10% budowy !!!! A co jeżeli bym chciał zbużyć budynek gospodarczy i na jego miejscu cos zbudować?? jak to formalnie załatwic.... ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechk 25.03.2009 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Najpierw pozwolenie na rozbiórkę, a póżniej na budowę, chyba, że da się to zrobić na jednym pozwoleniu. Musisz zadzwonić do starostwa lub PINB-u i się zoriętować. W różnych miejscach może to różnie wyglądać, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogi888 25.03.2009 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 A czy do rozbiurki potrzebny jest też nadzór tak jak do budowy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechk 25.03.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Aha, jeszcze rada praktyczna, zobacz jakie masz warunki zabudowy. Może być na przykład, że obecny budynek stoi 5 metrów od jezdni, a w warunkach będzie określona granica np. 8m i już wtedy nowego budynku nie będziesz mógł postawić w tym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechk 25.03.2009 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 A czy do rozbiurki potrzebny jest też nadzór tak jak do budowy ?? W jakim sensie jest potrzebny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogi888 25.03.2009 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 No w takim, że jesli buduje dom to ktoś patrzy czy jest zgodnie z rysunkiem. a jesli rozbieram, to czy to nie zagraża życiu, badz zdrowiu. Nie wiem pytania może głupie ale polskieprawo jest pełne niespodzianek..... Czy wedanie pozwolenia na rozbiurke coś kosztuje ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechk 25.03.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Rozbiórka jest jak budowa tylko, że w drugą stronę , trzeba spełnić odpowiednie wymogi. Najlepiej zadzwoń albo zajdż do starostwa i do nadzoru budowlanego, dowedz się co i w jakiej kolejności musisz zrobić, Sprawdź, ktory wariant bardziej się opłaca i przy którym jest mniej zamieszania. Bardzo możliwe, że przy rozbudowie architekt za inwentaruzację nic nie policzy, albo ujmie to symboliczną kwota w cenie projektu. Kiierownik budowy potraktuje to jako budowę całościowo. Ja miałem pozwolenie na budowę polegające na rozbudowie i nadbudowie istniejącego budynku. Ze strego zostały tylko fundamenty i 4 ściany. Dodatkowo zostały wylane fundamenty z 2 stron, ściany podniesione i zbudowane nowe, nowy strop, nowy dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogi888 25.03.2009 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Architekt z biura w którym bym zamawiał projekt ?? o ile dobrze rozumiem ?? dopiero zaczynam całą ta przygode więc sory za głupie pytania U mnie to bedzie tak wyglądać że całośc musi powstać od nowa. Rodzynkowy fundament sie juz rozpada .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechk 25.03.2009 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 OK, po kolei:Idź do gminy po Warunki ZabudowyZnajdź architekta, który będzie chciał ci to zrobić.Upewnij się w PINB-ie jakia dokumentacją musisz dostarczyć i czy rozbi,órka i budowa może być na 1 pozwoleniu (kwesti czasu, papierologii i kasy)Zgromadź wszystkie niezbędne dokumenty, mapy itp Zrób projekt Zanjdź Kierownika BudowyZłóż wniosek o pozwolenie na budowęNa 21 dni (chyba) przed rozpoczęciem prac zgloś ten fakt do PINB.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogi888 25.03.2009 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 No super, o to mi chodziło Dzieki grzechk za odpowiedz i zainteresowanie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts