Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Orchidea pod Poznaniem

Recommended Posts

Wiecha - uroczystość zawieszenia wiechy to tradycja budowlana. Zwyczajowo świętowano zakończenie ważnego etapu budowy domu, czyli położenie ostatniego elementu konstrukcji dachu. Na uroczystość wykonawca robót zapraszał wszystkich pracujących przy jego budowie oraz inwestora, czyli osobę, która zleciła jego wybudowanie. Uroczystość rozpoczynało wciągnięcie na dach ostatniej krokwi i jej montaż. Przywilejem zlecającego budowę było przybicie ostatniego gwoździa mocującego tę krokiew. Następnie w najwyższym elemencie więźby mocowano wieniec albo przyozdobione drzewko. Uroczystość była okazją do podziękowania wszystkim uczestnikom przeprowadzonych prac za włożony w nie wysiłek i okazją do wspólnej zabawy. Tradycja nakazywała zebranym liczyć uderzenia młotka przy wbijaniu ostatniego gwoździa (inwestor miał obowiązek poczęstować kierującego pracami tyloma kieliszkami alkoholu, ile razy uderzył młotkiem).

Obecnie, przy realizacji dużych inwestycji, uroczystość jest organizowana po zakończeniu prac związanych z wykonaniem konstrukcji obiektu. Wykonawca robót zaprasza na nią firmy pracujące przy realizacji inwestycji, projektantów, inwestora a także przedstawicieli władz, na których terenie znajduje się budowa. Oprócz podziękowań za dotychczasową pracę, gratulacji dla wykonawcy za terminowe ukończenie tego etapu robót, uroczystość jest okazją do złożenia życzeń: pomyślnego rozwoju firmy (inwestorowi) i rozwoju regionu (władzom). Wiecha jest mocowana najczęściej na najwyższym elemencie budowli a jej wygląd tradycyjnie ma postać wieńca lub drzewka.

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 199
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A byliśmy w sobotę na rumpuciu w Rokietnicy (na koncercie Patrycji Markowskiej), to chyba gdzieś blisko Ciebie ;)

przysłowiowy rzut beretem... :D

no domek nareszcie nabiera kształtów... ale jesteśmy daleko za Wami - ale poszliscie do przodu .. Gratulacje.

Synek rozwija sie super - już ma prawie 7kg :D

A byliśmy w sobotę na rumpuciu w Rokietnicy (na koncercie Patrycji Markowskiej), to chyba gdzieś blisko Ciebie ;)

przysłowiowy rzut beretem... :D

no domek nareszcie nabiera kształtów... ale jesteśmy daleko za Wami - ale poszliscie do przodu .. Gratulacje.

Synek rozwija sie super - już ma prawie 7kg :D

Ech w cale tak się do przodu nie posunęliśmy, a to dlatego, że elektrykę robimy praktycznie sami.

A synek ... 7 kg... uuu to jest już co nosić. Generalnie to już zapomniałam jak to jest, ale ostatnio u sąsiada byliśmy na "porzegnaniu lata" i nosiłam takiego 6-kilogramowego szkraba, słodziutka prawie 3-miesięczna dziewczynka. :D

A grzeczny jest? Czy daje Wam już popalić?

[

Ech w cale tak się do przodu nie posunęliśmy, a to dlatego, że elektrykę robimy praktycznie sami.

A synek ... 7 kg... uuu to jest już co nosić. Generalnie to już zapomniałam jak to jest, ale ostatnio u sąsiada byliśmy na "porzegnaniu lata" i nosiłam takiego 6-kilogramowego szkraba, słodziutka prawie 3-miesięczna dziewczynka. :D

A grzeczny jest? Czy daje Wam już popalić?

to pytanie do żony - bo ja widuje go z 2 godz. dziennie :( ...żarty na bok - jest na razie b. grzeczny. chociaż wymaga poświecęnia mu 100% uwagii.. na całe szczęście jest bardzo pogodny...

Pozdro

• 3 weeks później...
witam serdecznie śledzę dziennik twojej budowy i po cichu zazdroszczę my zaczynamy 2010 budujemy O2 i narazie jesteśmy na etapie rozmów z fachowcami za robocizne sso +dach wyliczyli nam 70.tys.materiały załatwiamy sami jak sądzisz to dużo

moja robocizna to 38 murarka, 12 ciesielka, 8 tys deskowanie, 14 tys dekarz.

razem sso bez okien połaciowych to bedzie ok. 185 tys.

Pozdro :D

Witaj kala.m1,

Wycena robocizny za sso na 70.tys. to moim zdaniem bardzo dużo - proponuję ostro się targować, albo szukać innej ekipy. Moim zdaniem dopuszczalna granica to 50, a można też znacznie taniej. Jeśli w tym roku uda wam się zrobić fundament, to w przyszłym nie będziecie tak mocno uzależnieni od pogody i będziecie mogli wcześniej wejść z murami.

Na ściany mogę polecić ceramikę Unipor - niemiecka cegła 24cm - solidna (praktycznie zero uszkodzeń w transporcie) i bardzo równa. Mi udało się zdobyć ją za 5,20 (11szt. na m2). W razie potrzeby służę kontaktem na prv. Jeśli chodzi o dachówkę, to jestem akurat na bieżąco. Do Creatona skutecznie zniechęciły mnie perypetie klientów:

http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic.php?t=4467

http://forum.muratordom.pl/dachowka-creaton-problem,t134845.htm

http://forum.muratordom.pl/creaton-kompromitacja-foty,t112360.htm

Na placu boju pozostają: Meyer-Holsen (ceramika), PuppCeramika sirius (ceramika), Brass celtycka lub bałtycka (beton). Roben MONZAplus odpowiada nam kształtem, ale nie ma interesującego nas ciemnego brązu.

Wyceny materiałów w różnych hurtowniach, to dobry pomysł, ale wybierając tą, w której będziesz się zaopatrywać weź pod uwagę: odległość, transport, rozładunek, formy płatności i przyjazność dla klienta (np. czy przyjmą nadwyżkę materiału).

Pozdrawiam i życzę powodzenia!

Witaj kala.m1,

Wycena robocizny za sso na 70.tys. to moim zdaniem bardzo dużo - proponuję ostro się targować, albo szukać innej ekipy. Moim zdaniem dopuszczalna granica to 50, a można też znacznie taniej. Jeśli w tym roku uda wam się zrobić fundament, to w przyszłym nie będziecie tak mocno uzależnieni od pogody i będziecie mogli wcześniej wejść z murami.

Na ściany mogę polecić ceramikę Unipor - niemiecka cegła 24cm - solidna (praktycznie zero uszkodzeń w transporcie) i bardzo równa. Mi udało się zdobyć ją za 5,20 (11szt. na m2). W razie potrzeby służę kontaktem na prv. Jeśli chodzi o dachówkę, to jestem akurat na bieżąco. Do Creatona skutecznie zniechęciły mnie perypetie klientów:

http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic.php?t=4467

http://forum.muratordom.pl/dachowka-creaton-problem,t134845.htm

http://forum.muratordom.pl/creaton-kompromitacja-foty,t112360.htm

Na placu boju pozostają: Meyer-Holsen (ceramika), PuppCeramika sirius (ceramika), Brass celtycka lub bałtycka (beton). Roben MONZAplus odpowiada nam kształtem, ale nie ma interesującego nas ciemnego brązu.

Wyceny materiałów w różnych hurtowniach, to dobry pomysł, ale wybierając tą, w której będziesz się zaopatrywać weź pod uwagę: odległość, transport, rozładunek, formy płatności i przyjazność dla klienta (np. czy przyjmą nadwyżkę materiału).

Pozdrawiam i życzę powodzenia!

Hej MORT,

ja wiem że ta wartoś nie jets mala, ale prawie nie musiałem bywac na budowie i wszystko było ok - łacznie z załtwianiem brakujących towarów. dla mnie to akurat było bezcenne ;-)

Poz tym Orchidea to skomplkowany dom a zwłaszcza dach opierany na ramach stalowych - jest co robić i w związku z tym za co płacić :-(

Pozdro

Cześc Wodzu

Mam do ciebie pytanie buduje O2 więc troszke większą ciągle poszukujemy wykonawcy i z dnia na dzień jest coraz gożej wykonawcy przeskakują sie z cenami niestety coraz większymi Ty budujesz się w Poznaniu tak na marginesie to ja się tam urodzłam na polnej teraz mieszkam w Wałbrzychu około 60 km.od Wrocławia a przecież Poznań to duże miasto w porównaniu do Wałbrzych no a cenny mają jakieś Warszawskie każdy mówi że dach jest trudny i sporo pracy fakt zdażają szie ceny konkurencyjne np. 60 ty. 65 tys, 70 tys. to ceny za sso z dachem ale mąż nie chce nawet rozmawiać z tymi ludżmi mówi że dach musi zrobić solidna firma więc solidna firma propnnuje 120 zł. za met w karpiówcer po ciężkich negocjacjach widzieliśmy ich prace super okazuje się że sso to będzie jakieś 80tys. za robocizne wcześniej Mort pisał że górna granica to 50 ty. ja nie mam pojęcia jak można zmieścic się w tej cenie nie realne mamy dachu 350 m w karpiowce bo jest troche zmian w projekcie mam pytanie ile płaciłes za ramy stalowe czy sa z heby jak widzicie nie moę spać bo jest niedziela 7 rano a ja przed komputerem pozdrawiam

Cześc Wodzu

Mam do ciebie pytanie buduje O2 więc troszke większą ciągle poszukujemy wykonawcy i z dnia na dzień jest coraz gożej wykonawcy przeskakują sie z cenami niestety coraz większymi Ty budujesz się w Poznaniu tak na marginesie to ja się tam urodzłam na polnej teraz mieszkam w Wałbrzychu około 60 km.od Wrocławia a przecież Poznań to duże miasto w porównaniu do Wałbrzych no a cenny mają jakieś Warszawskie każdy mówi że dach jest trudny i sporo pracy fakt zdażają szie ceny konkurencyjne np. 60 ty. 65 tys, 70 tys. to ceny za sso z dachem ale mąż nie chce nawet rozmawiać z tymi ludżmi mówi że dach musi zrobić solidna firma więc solidna firma propnnuje 120 zł. za met w karpiówcer po ciężkich negocjacjach widzieliśmy ich prace super okazuje się że sso to będzie jakieś 80tys. za robocizne wcześniej Mort pisał że górna granica to 50 ty. ja nie mam pojęcia jak można zmieścic się w tej cenie nie realne mamy dachu 350 m w karpiowce bo jest troche zmian w projekcie mam pytanie ile płaciłes za ramy stalowe czy sa z heby jak widzicie nie moę spać bo jest niedziela 7 rano a ja przed komputerem pozdrawiam

Przy karpiówce to na pewno nie ejdzieś nizęj niż 50 PLN za metr kwadratowy, do tego wszytkie inne rzeczy i masz metr kwadratowy dachu za ok 120 PLN (tnz. więźba, deskowanie i dachówka). Ramy kosztowały mnie razem z robocizną i materiałm oraz dźwigiem 9500 PLN. 60 kom od Wrocłaiwa to masz ceny jak dla wrocławia. Ja np mam ekipy ok 70 km od Poznania ale operują włącznie z Poznaniem wiec ceny są te same. I potwierdzam - dobre firmy mają mnóstwo roboty i na spadek cen bym nie liczył.

Pozdrawiam

ja się tam urodzłam na polnej teraz mieszkam w Wałbrzychu około 60 km.od Wrocławia a przecież Poznań to duże miasto w porównaniu do Wałbrzych no a cenny mają jakieś Warszawskie

hihi świat jest mały Ja urodziłem się w Wałbrzychu, budujemy się w Kiekrzu, a żona pracuje na Polnej :p

Co do cen się nie zgodzę jak tam jadę to opadają mi ręce np. cena z M3 jest dużo niższa

kala.m1 a gdzie w Wałbrzychu się budujecie ???

no faktycznie mały ja buduję się w Szczawnie Zdrój piękne miejsce jeśli znasz Szczawno to niedaleko basenu i boiska a obecnie mieszkam w Wałbrzychu na piaskowej koło szpitala górniczego oglądałam twój dziennik faktycznie ładna ta kuchnia jak się nie myle wrzosowa ja stawiam też na nowoczesne wnętrza minimalistyczne we wtorek jesteśmy umówieni z kolejnym wykonawcą zobaczymy... dam znać pozdrawiam