GLAMOURMUM 26.03.2009 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 To ja tez witam.Co prawda nie bedziemy sasiadami ,bo troche za daleko,ale fajnie byc witanym.No i podoba mi sie projekt i dzialka. Zycze duzo zapalu i powodzenia Witam również i dziękuję A kolega skąd? KOLEZANKA z dolnoslaskiego pod Wroclawiem-niebawem , a obecnie z Legnicy. oooooo, to moje rodzinne rejony. Ja jestem rodowitą LUBINIANKĄ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 27.03.2009 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Witam nowego sąsiada. Ładny projekt, choc dach dość skomplikowany. Zaboli po kieszeni. Czy chcecie coś zmienić w stosunku do oryginału, np mniej lukarn? Witam! Oj zaboli, zaboli - szacuje go z robocizną na jakieś 80-100 tys tzn. z pelnym deskowaniem i Creatonem Optima Lukarny na domu pozostają bez zmian - odpada tylko lukarna na dachu garażu. Zostanie zastąpiona dwoma oknami połaciowymi. Mam namiary na cieślę i dekarza w bardzo konkurencyjnych cenach....a robota miód-malina..... wyślę ci na priva wycenę mojego dachu z porównaniem z innymi cieślami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzu1 27.03.2009 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Mam namiary na cieślę i dekarza w bardzo konkurencyjnych cenach....a robota miód-malina..... wyślę ci na priva wycenę mojego dachu z porównaniem z innymi cieślami Dzięki, chętnie porównam. ja niestety mam podpisaną umowę od października z murarzem i cieślo-dekarzem. Robota też malina ale ceny teraz chyba juz nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 27.03.2009 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Mam namiary na cieślę i dekarza w bardzo konkurencyjnych cenach....a robota miód-malina..... wyślę ci na priva wycenę mojego dachu z porównaniem z innymi cieślami Dzięki, chętnie porównam. ja niestety mam podpisaną umowę od października z murarzem i cieślo-dekarzem. Robota też malina ale ceny teraz chyba juz nie Ja płacę, 85 zł/1m2 za więźbę, dachówkę, deskowanie, okna, rynny, obróbki blacharskie i jeszcze drewno na więźbę mam za 650 zł , a na deskowanie 490zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzu1 27.03.2009 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Dzięki, chętnie porównam. ja niestety mam podpisaną umowę od października z murarzem i cieślo-dekarzem. Robota też malina ale ceny teraz chyba juz nie Ja płacę, 85 zł/1m2 za więźbę, dachówkę, deskowanie, okna, rynny, obróbki blacharskie i jeszcze drewno na więźbę mam za 650 zł , a na deskowanie 490zł ja mam 34 zł/1m2 za więźbę, 44 zł1m2 dachowka, deskowania nie pamiętam ale coś chyba 18-20zł/1m2 plus rynny, okna itd. wychodzi jakieś 105-110 w sumie za metr. ceny więźby i drewna podobne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 27.03.2009 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Dzięki, chętnie porównam. ja niestety mam podpisaną umowę od października z murarzem i cieślo-dekarzem. Robota też malina ale ceny teraz chyba juz nie Ja płacę, 85 zł/1m2 za więźbę, dachówkę, deskowanie, okna, rynny, obróbki blacharskie i jeszcze drewno na więźbę mam za 650 zł , a na deskowanie 490zł ja mam 34 zł/1m2 za więźbę, 44 zł1m2 dachowka, deskowania nie pamiętam ale coś chyba 18-20zł/1m2 plus rynny, okna itd. wychodzi jakieś 105-110 w sumie za metr. ceny więźby i drewna podobne... Twój dach jaką ma powierzchnię ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzu1 27.03.2009 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 ja mam 34 zł/1m2 za więźbę, 44 zł1m2 dachowka, deskowania nie pamiętam ale coś chyba 18-20zł/1m2 plus rynny, okna itd. wychodzi jakieś 105-110 w sumie za metr. ceny więźby i drewna podobne... Twój dach jaką ma powierzchnię ?? 282m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ka_em 27.03.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Witam, Przymierzamy się z mężem do budowy orchidei. Czy można dostac namiary gdzie w okolicy Poznania można zobaczyć te domki na żywo? A może ktoś ma zdjęcia wnętrz tego projektu? Pytanie również o koszty tego domku - czy ktoś ma wstępny kosztorys stanu surowego zamkniętego? Będziemy budować w Przeźmierowie więc również będziemy sąsiadami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzu1 27.03.2009 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Witam, Przymierzamy się z mężem do budowy orchidei. Czy można dostac namiary gdzie w okolicy Poznania można zobaczyć te domki na żywo? A może ktoś ma zdjęcia wnętrz tego projektu? Pytanie również o koszty tego domku - czy ktoś ma wstępny kosztorys stanu surowego zamkniętego? Będziemy budować w Przeźmierowie więc również będziemy sąsiadami Witam1 Po pierwsze to polecam http://forum.muratordom.pl/orchidea-2,t54989.htm są tu wszytkie porady dotyczące budowy tego domu i rózne rowiązania oraz zdjęcia i wizualizacje... Po drugie ja znam dwie - jedna na Junikowie (Orchidea 2) a druga niedaleko Obornickiej. Ulicę moge podac na priva - jak sobie nazwy przypomnę Kolega Kristoforus wspomniał o trzeciej gdzies pod Poznaniem Moj szacunek SSO z oknami połaciowymi to 250tys Ale na niemieckim pustaku i dachówce Creatona... a kiedy chcecie rozpoczynać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ka_em 27.03.2009 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Wątek przeczytany kilka razy do deski do deski:) Jednak jeśli chodzi o ceny to często odnoszą sie one do innych stron Polski, kilka lat wstecz no i najważniejsze do Orchidei 2.Z tego co przeczytałam buduje Pan Orchideę 1 stąd moje pytanie o koszty. Jeśli moge prosić o namiary to będę bardzo wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzu1 27.03.2009 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Wątek przeczytany kilka razy do deski do deski:) Jednak jeśli chodzi o ceny to często odnoszą sie one do innych stron Polski, kilka lat wstecz no i najważniejsze do Orchidei 2. Z tego co przeczytałam buduje Pan Orchideę 1 stąd moje pytanie o koszty. Jeśli moge prosić o namiary to będę bardzo wdzięczna. Poszło na priva tak poza tym to ze mnie żaden Pan Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 27.03.2009 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Spoko, nowicjuszom forumowym ciężko się przyzwyczaić, że tu sami swoi I nikt tu nikomu nie Panuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ka_em 29.03.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Nie chciałam być niegrzeczna:) Dzieki za namiary, bylismy juz obejrzeć jeden domek i baaaaardzo nam sie spodoał. Mąż się do niego przekonał (na wizualizacji w Archonie jest bardzo przesłodzony).Szkoda tylko, że nie możemy obejrzeć wewnątrz - jesteśmy ciekawi czy jest taki jak na projekcie czy też mają jakieś zmiany. A ty Wodzu1 czy robisz jakieś zmiany w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzu1 29.03.2009 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Nie chciałam być niegrzeczna:) Dzieki za namiary, bylismy juz obejrzeć jeden domek i baaaaardzo nam sie spodoał. Mąż się do niego przekonał (na wizualizacji w Archonie jest bardzo przesłodzony). Szkoda tylko, że nie możemy obejrzeć wewnątrz - jesteśmy ciekawi czy jest taki jak na projekcie czy też mają jakieś zmiany. A ty Wodzu1 czy robisz jakieś zmiany w projekcie? Domyślam się wobec tego że widzieliście tą z Junikowa? jeżli tak to jest ona szersza niz O1 bo to O2 i to chyba jeszcz troche poszerzona.... my chcemy zrezygnowac z trójkątnego okienka nad garażem - oglądając włąśnie tą O2 dzięki uprzejmosci kolegi z forum zauważyliśmy, że to okienko jest tak naprawdę na wysokości hmmm... pewnej częsci ciała i niewiele daje - dlatego chcemy zrobić tak jak jest w domu w kokosach (mniejsza orchidea) czyli dwa okna połaciowe obok siebie. w tym samym pokoju rezygnujemy z okna połaciowego od strony wejścia do domu - jak czytałaś w wątku o orchideii kilka razy bylo tam wspomniane że raczej moze to spowodować kłopoty w przypadku zapchanie rynny lukaarny nad wejściem - w takim wypadku woda z niej bedzie lała się prosto na to okno połaciowe. Poszerzymy na pewno wjazd do garażu do jakiś 4,50-4,70 (zależy czy są jakieś standardowe wymiary szerokosci dla bram garażowych.... muszę pilnie sprawdzić ) drzwi balkonowe w gabinecie zmieniamy na pojedyńcze i zamiast wąskiego okna dajemy takie same jak jest na bocznej scianie salonu. Prawdopodobnie powstanie też dodatkowa ścianka działowa w pomieszczeniu gospodarczym - równoległa do ściany holu tak aby nie widzieć instalacji itd wchodząc/wychodząc przez garaż i jednocześnie powstanie tam coś w rodzaju pomieszczenie na tzw ciuchy roboczo/domowe które niekoniecznie dobrze prezentują się w wiatrołapie - rowiązanie podpatrzone w rzeczonej już o2 chcemy też w wykuszu obnizyć okna do ziemi - okno środkowe zmieniamy na drzwi - ułatwi to komunikację między kuchnią a ogrodem podczas jakiegoś grilla lub tym podobnych dajemy oczywiscie tez więcej ocieplenia na podłoge tzn ok 20 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 29.03.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Poszerzymy na pewno wjazd do garażu do jakiś 4,50-4,70 (zależy czy są jakieś standardowe wymiary szerokosci dla bram garażowych.... muszę pilnie sprawdzić ) Są takiej szerokości standardowe wymiary - u mnie będzie 450x225 dajemy oczywiscie tez więcej ocieplenia na podłoge tzn ok 20 cm Tylko pamiętaj o obniżeniu podbetonu ( beton na podsypce z piasku) odpowiednio, żeby ten styropian się zmieścił - żeby nie zabierać przestrzeni na parterze, żeby okna nie były za nisko od podłogi oraz by nie było kłopotu z drzwiami, a przede wszystkim ze schodami na poddasze. W przypadku podłogówki jeszcze trzeba pamiętać o odpowiedniej grubości wylewki na niej - 5-7 cm O wszystkim trzeba pomyśleć przed zalaniem podbetonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ka_em 29.03.2009 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Nie bylismy na Junikowie bo strasznie się wczoraj rozpadało i zdążiliśmy tylko obejrzeć ten jeden dom. Też mamy taki sam pomysł z tymi oknami w wykuszu:) Tylko mi się zamarzyło by zrezygnować z balkonu nad nim i daszek wykuszu również zrobić przeszklony. Jednak jest to tylko pomysł ponieważ boję się: po pierwsze kosztów; po drugie, że będzie tamtędy uciekać ciepło. Powiedz czy orientowałeś sie już jaki jest koszt takich okien? I czy robisz drewniane? U nas będzie więcej zmian ale te które wymieniłeś też są na liście. Jutro mamy spotkanie z kolejnym(3) architektem i po tym spotkaniu wybioramy już tego "naszego". Wtedy też zobaczymy co z naszymi pomysłmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzu1 29.03.2009 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 dajemy oczywiscie tez więcej ocieplenia na podłoge tzn ok 20 cm Tylko pamiętaj o obniżeniu podbetonu ( beton na podsypce z piasku) odpowiednio, żeby ten styropian się zmieścił - żeby nie zabierać przestrzeni na parterze, żeby okna nie były za nisko od podłogi oraz by nie było kłopotu z drzwiami, a przede wszystkim ze schodami na poddasze. W przypadku podłogówki jeszcze trzeba pamiętać o odpowiedniej grubości wylewki na niej - 5-7 cm O wszystkim trzeba pomyśleć przed zalaniem podbetonu Pamiętam - Właśnie od 2 tygodni o tym intensywnie myślę... zastanawiam się nawet nad rozdzieleniem ocielplenia tzn 10 cm po bodbeton i 10 nad.... Ale chyab pójde klasycznie Dzieki za info o bramie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzu1 29.03.2009 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 U nas będzie więcej zmian ale te które wymieniłeś też są na liście. A co jeszcze chcecie zmienić? Może skorzystam z Waszych pomysłów.... okna chyba plastiki, ale tym isę będę martwił pod koniec roku. Na razie zastanawiam sie jeszcze nad alternatywą dla dachowki od creatona - optima... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ka_em 29.03.2009 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Napiszę po opinii architekta gdyz poprawek jest dużo ale nie wiem jak z realizacją. Na pewno chcemy dom poszerzyć ale niestety musimy go troszkę skrócić (mamy straszne warunki zabudowy).Chcemy też wprowadzić zmiany związane z oknami. Musimy wypróbować kilka opcji na wizualizacjach i wtedy zdecydujemy. Bardzo chcieliśmy zrezygnować ze stryszku (dodatkowa graciarnia i koszt związany z dodatkowym stropem) ale obniżenie dachu zbyt zburzy proporcje domu więc cos z tym wymyślimy. Jeśli chodzi o wnętrza to opiszę po konsultacjach z architektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ka_em 30.03.2009 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Czuje się jakbym dostała obuchem w głowę...Jeden z architektów wyliczył mi wstępny kosztorys domu na .....250 tyś ale stan surowy otwarty... Wodzu1 czy ty masz już jakieś wstępne kosztorysy? Dla mnie ta cena to jakby zupełnie z kosmosu. Bez dachówki, bez okien - za co tyle kasy? Dodam, ze robimy bez piwnic i nie mamy żadnych problemów z woda gruntową. Napiszcie czy to realna kwota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts