Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Orchidea pod Poznaniem

Recommended Posts

To ja tez witam.Co prawda nie bedziemy sasiadami ,bo troche za daleko,ale fajnie byc witanym.No i podoba mi sie projekt i dzialka.

Zycze duzo zapalu i powodzenia :D

Witam również i dziękuję :D

A kolega skąd?

KOLEZANKA :x :x :wink:

z dolnoslaskiego pod Wroclawiem-niebawem , a obecnie z Legnicy.

oooooo, to moje rodzinne rejony. Ja jestem rodowitą LUBINIANKĄ:)

• Odpowiedzi 199
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam nowego sąsiada. Ładny projekt, choc dach dość skomplikowany. Zaboli po kieszeni. Czy chcecie coś zmienić w stosunku do oryginału, np mniej lukarn?

Witam! :D

Oj zaboli, zaboli - szacuje go z robocizną na jakieś 80-100 tys :( tzn. z pelnym deskowaniem i Creatonem Optima :D

Lukarny na domu pozostają bez zmian - odpada tylko lukarna na dachu garażu. Zostanie zastąpiona dwoma oknami połaciowymi.

Mam namiary na cieślę i dekarza w bardzo konkurencyjnych cenach....a robota miód-malina..... wyślę ci na priva wycenę mojego dachu z porównaniem z innymi cieślami.

Mam namiary na cieślę i dekarza w bardzo konkurencyjnych cenach....a robota miód-malina..... wyślę ci na priva wycenę mojego dachu z porównaniem z innymi cieślami

Dzięki,

chętnie porównam. ja niestety mam podpisaną umowę od października z murarzem i cieślo-dekarzem. Robota też malina ale ceny teraz chyba juz nie :-?

Mam namiary na cieślę i dekarza w bardzo konkurencyjnych cenach....a robota miód-malina..... wyślę ci na priva wycenę mojego dachu z porównaniem z innymi cieślami

Dzięki,

chętnie porównam. ja niestety mam podpisaną umowę od października z murarzem i cieślo-dekarzem. Robota też malina ale ceny teraz chyba juz nie :-?

Ja płacę, 85 zł/1m2 za więźbę, dachówkę, deskowanie, okna, rynny, obróbki blacharskie i jeszcze drewno na więźbę mam za 650 zł , a na deskowanie 490zł

Dzięki,

Ja płacę, 85 zł/1m2 za więźbę, dachówkę, deskowanie, okna, rynny, obróbki blacharskie i jeszcze drewno na więźbę mam za 650 zł , a na deskowanie 490zł

ja mam 34 zł/1m2 za więźbę, 44 zł1m2 dachowka, deskowania nie pamiętam ale coś chyba 18-20zł/1m2 plus rynny, okna itd. wychodzi jakieś 105-110 w sumie za metr. ceny więźby i drewna podobne...

Dzięki,

ja mam 34 zł/1m2 za więźbę, 44 zł1m2 dachowka, deskowania nie pamiętam ale coś chyba 18-20zł/1m2 plus rynny, okna itd. wychodzi jakieś 105-110 w sumie za metr. ceny więźby i drewna podobne...

Twój dach jaką ma powierzchnię ??

Witam,

Przymierzamy się z mężem do budowy orchidei. Czy można dostac namiary gdzie w okolicy Poznania można zobaczyć te domki na żywo?

A może ktoś ma zdjęcia wnętrz tego projektu?

Pytanie również o koszty tego domku - czy ktoś ma wstępny kosztorys stanu surowego zamkniętego?

Będziemy budować w Przeźmierowie więc również będziemy sąsiadami :)

Witam,

Przymierzamy się z mężem do budowy orchidei. Czy można dostac namiary gdzie w okolicy Poznania można zobaczyć te domki na żywo?

A może ktoś ma zdjęcia wnętrz tego projektu?

Pytanie również o koszty tego domku - czy ktoś ma wstępny kosztorys stanu surowego zamkniętego?

Będziemy budować w Przeźmierowie więc również będziemy sąsiadami :)

Witam1 :D

Po pierwsze to polecam

http://forum.muratordom.pl/orchidea-2,t54989.htm

są tu wszytkie porady dotyczące budowy tego domu i rózne rowiązania oraz zdjęcia i wizualizacje...

Po drugie ja znam dwie - jedna na Junikowie (Orchidea 2) a druga niedaleko Obornickiej. Ulicę moge podac na priva - jak sobie nazwy przypomnę :D

Kolega Kristoforus wspomniał o trzeciej gdzies pod Poznaniem

Moj szacunek SSO z oknami połaciowymi to 250tys :( Ale na niemieckim pustaku i dachówce Creatona...

a kiedy chcecie rozpoczynać?

Wątek przeczytany kilka razy do deski do deski:) Jednak jeśli chodzi o ceny to często odnoszą sie one do innych stron Polski, kilka lat wstecz no i najważniejsze do Orchidei 2.

Z tego co przeczytałam buduje Pan Orchideę 1 stąd moje pytanie o koszty.

Jeśli moge prosić o namiary to będę bardzo wdzięczna.

Wątek przeczytany kilka razy do deski do deski:) Jednak jeśli chodzi o ceny to często odnoszą sie one do innych stron Polski, kilka lat wstecz no i najważniejsze do Orchidei 2.

Z tego co przeczytałam buduje Pan Orchideę 1 stąd moje pytanie o koszty.

Jeśli moge prosić o namiary to będę bardzo wdzięczna.

Poszło na priva :D

tak poza tym to ze mnie żaden Pan :D

Pozdrawiam

Nie chciałam być niegrzeczna:)

Dzieki za namiary, bylismy juz obejrzeć jeden domek i baaaaardzo nam sie spodoał. Mąż się do niego przekonał (na wizualizacji w Archonie jest bardzo przesłodzony).

Szkoda tylko, że nie możemy obejrzeć wewnątrz - jesteśmy ciekawi czy jest taki jak na projekcie czy też mają jakieś zmiany.

A ty Wodzu1 czy robisz jakieś zmiany w projekcie?

Nie chciałam być niegrzeczna:)

Dzieki za namiary, bylismy juz obejrzeć jeden domek i baaaaardzo nam sie spodoał. Mąż się do niego przekonał (na wizualizacji w Archonie jest bardzo przesłodzony).

Szkoda tylko, że nie możemy obejrzeć wewnątrz - jesteśmy ciekawi czy jest taki jak na projekcie czy też mają jakieś zmiany.

A ty Wodzu1 czy robisz jakieś zmiany w projekcie?

Domyślam się wobec tego że widzieliście tą z Junikowa? jeżli tak to jest ona szersza niz O1 bo to O2 i to chyba jeszcz troche poszerzona....

my chcemy zrezygnowac z trójkątnego okienka nad garażem - oglądając włąśnie tą O2 dzięki uprzejmosci kolegi z forum zauważyliśmy, że to okienko jest tak naprawdę na wysokości hmmm... pewnej częsci ciała :wink: i niewiele daje - dlatego chcemy zrobić tak jak jest w domu w kokosach (mniejsza orchidea) czyli dwa okna połaciowe obok siebie. w tym samym pokoju rezygnujemy z okna połaciowego od strony wejścia do domu - jak czytałaś w wątku o orchideii kilka razy bylo tam wspomniane że raczej moze to spowodować kłopoty w przypadku zapchanie rynny lukaarny nad wejściem - w takim wypadku woda z niej bedzie lała się prosto na to okno połaciowe.

Poszerzymy na pewno wjazd do garażu do jakiś 4,50-4,70 (zależy czy są jakieś standardowe wymiary szerokosci dla bram garażowych.... muszę pilnie sprawdzić :roll: )

drzwi balkonowe w gabinecie zmieniamy na pojedyńcze i zamiast wąskiego okna dajemy takie same jak jest na bocznej scianie salonu.

Prawdopodobnie powstanie też dodatkowa ścianka działowa w pomieszczeniu gospodarczym - równoległa do ściany holu tak aby nie widzieć instalacji itd wchodząc/wychodząc przez garaż i jednocześnie powstanie tam coś w rodzaju pomieszczenie na tzw ciuchy roboczo/domowe które niekoniecznie dobrze prezentują się w wiatrołapie :D - rowiązanie podpatrzone w rzeczonej już o2 :D

chcemy też w wykuszu obnizyć okna do ziemi - okno środkowe zmieniamy na drzwi - ułatwi to komunikację między kuchnią a ogrodem podczas jakiegoś grilla lub tym podobnych 8)

dajemy oczywiscie tez więcej ocieplenia na podłoge tzn ok 20 cm

Gość Gosc_gość

Poszerzymy na pewno wjazd do garażu do jakiś 4,50-4,70 (zależy czy są jakieś standardowe wymiary szerokosci dla bram garażowych.... muszę pilnie sprawdzić :roll: )

Są takiej szerokości standardowe wymiary - u mnie będzie 450x225

Tylko pamiętaj o obniżeniu podbetonu ( beton na podsypce z piasku) odpowiednio, żeby ten styropian się zmieścił - żeby nie zabierać przestrzeni na parterze, żeby okna nie były za nisko od podłogi oraz by nie było kłopotu z drzwiami, a przede wszystkim ze schodami na poddasze. W przypadku podłogówki jeszcze trzeba pamiętać o odpowiedniej grubości wylewki na niej - 5-7 cm

O wszystkim trzeba pomyśleć przed zalaniem podbetonu :roll:

Nie bylismy na Junikowie bo strasznie się wczoraj rozpadało i zdążiliśmy tylko obejrzeć ten jeden dom.

Też mamy taki sam pomysł z tymi oknami w wykuszu:) Tylko mi się zamarzyło by zrezygnować z balkonu nad nim i daszek wykuszu również zrobić przeszklony. Jednak jest to tylko pomysł ponieważ boję się: po pierwsze kosztów; po drugie, że będzie tamtędy uciekać ciepło.

Powiedz czy orientowałeś sie już jaki jest koszt takich okien? I czy robisz drewniane?

U nas będzie więcej zmian ale te które wymieniłeś też są na liście.

Jutro mamy spotkanie z kolejnym(3) architektem i po tym spotkaniu wybioramy już tego "naszego". Wtedy też zobaczymy co z naszymi pomysłmi.

Tylko pamiętaj o obniżeniu podbetonu ( beton na podsypce z piasku) odpowiednio, żeby ten styropian się zmieścił - żeby nie zabierać przestrzeni na parterze, żeby okna nie były za nisko od podłogi oraz by nie było kłopotu z drzwiami, a przede wszystkim ze schodami na poddasze. W przypadku podłogówki jeszcze trzeba pamiętać o odpowiedniej grubości wylewki na niej - 5-7 cm

O wszystkim trzeba pomyśleć przed zalaniem podbetonu :roll:

Pamiętam - Właśnie od 2 tygodni o tym intensywnie myślę... zastanawiam się nawet nad rozdzieleniem ocielplenia tzn 10 cm po bodbeton i 10 nad....

Ale chyab pójde klasycznie :)

Dzieki za info o bramie :D

U nas będzie więcej zmian ale te które wymieniłeś też są na liście.

A co jeszcze chcecie zmienić? Może skorzystam z Waszych pomysłów.... 8)

okna chyba plastiki, ale tym isę będę martwił pod koniec roku. Na razie zastanawiam sie jeszcze nad alternatywą dla dachowki od creatona - optima...

Napiszę po opinii architekta gdyz poprawek jest dużo ale nie wiem jak z realizacją.

Na pewno chcemy dom poszerzyć ale niestety musimy go troszkę skrócić (mamy straszne warunki zabudowy).

Chcemy też wprowadzić zmiany związane z oknami. Musimy wypróbować kilka opcji na wizualizacjach i wtedy zdecydujemy.

Bardzo chcieliśmy zrezygnować ze stryszku (dodatkowa graciarnia i koszt związany z dodatkowym stropem) ale obniżenie dachu zbyt zburzy proporcje domu więc cos z tym wymyślimy.

Jeśli chodzi o wnętrza to opiszę po konsultacjach z architektem.

Czuje się jakbym dostała obuchem w głowę...

Jeden z architektów wyliczył mi wstępny kosztorys domu na .....250 tyś ale stan surowy otwarty...

Wodzu1 czy ty masz już jakieś wstępne kosztorysy? Dla mnie ta cena to jakby zupełnie z kosmosu. Bez dachówki, bez okien - za co tyle kasy?

Dodam, ze robimy bez piwnic i nie mamy żadnych problemów z woda gruntową.

Napiszcie czy to realna kwota.