Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Orchidea pod Poznaniem

Recommended Posts

Gość Gosc_gość
Czuje się jakbym dostała obuchem w głowę...

Jeden z architektów wyliczył mi wstępny kosztorys domu na .....250 tyś ale stan surowy otwarty...

Wodzu1 czy ty masz już jakieś wstępne kosztorysy? Dla mnie ta cena to jakby zupełnie z kosmosu. Bez dachówki, bez okien - za co tyle kasy?

Dodam, ze robimy bez piwnic i nie mamy żadnych problemów z woda gruntową.

Napiszcie czy to realna kwota.

Mój domek wyszedł mnie 245 tys z dachówką ceramiczną

Wg kosztorysu tak zapewne wychodzi jak Ci wyliczył, ale to nie znaczy, że nie można pobudować taniej, albo też znacznie drożej.

Ja budowałem stan surowy otwarty z Generalnym Wykonawcą to oferty miałem o dużej rozbieżności. Zaczynały się od kwoty 210 tys a kończyły na prawie 380 tys :o

Podejrzewam, że systemem gospodarczym można by zejść do 170-180 tys., kwestia jeszcze stosowanych rozwiązań.

Np strop wylewany zamiast Terrivy to w moim przypadku 10tys więcej, pełne deskowanie i papa zamiast membrany dachowej to również kolejne 10 tys więcej :roll:

Dachówka ceramiczna angoba szlachetna zamiast cementowej na dachu 300m2 to kolejne 7tys więcej.

Może te moje dywagacje coś Ci rozjaśnią :wink:

• Odpowiedzi 199
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czuje się jakbym dostała obuchem w głowę...

Jeden z architektów wyliczył mi wstępny kosztorys domu na .....250 tyś ale stan surowy otwarty...

Wodzu1 czy ty masz już jakieś wstępne kosztorysy? Dla mnie ta cena to jakby zupełnie z kosmosu. Bez dachówki, bez okien - za co tyle kasy?

Dodam, ze robimy bez piwnic i nie mamy żadnych problemów z woda gruntową.

Napiszcie czy to realna kwota.

stan surowy otwarty oznacza że z zamkniętym dachem (czyli również z oknami połaciowymi) ale bez stolarki drzwiowo-okiennej - wtedy to już by był SSZ.

Juz pisałem gdzieś wczesniej, że wyliczyłem SSO na ok 250 tys... no moze 230 (tak po cichu liczę :wink: ) z dachówką ceramiczną i pełnym deskowanie (samo deskowanie i papowanie to k 10 tys) czyli generalnie mniej iwęcej tak jak liczy archon za ostani kwartał. caly dom szacuję na ok 600 tys. z rekuperacją, GWC, pompa ciepła (moja żona mówi ze 500 starczy :D)

Wodzu1,

Na grupie wielkopolskiej przecztałam, ze powierzchnię podłóg bez garażu masz 220m2 - taką powierzchnię ma O1? Czy to jest powierzchnia ze stryszkiem?

Z tego co jest napisane do projektu to powierzchnia wynosi ok 180.

182 to powierzchnia użytkowa tego domu, przy czym powierzchnia uzytkowa oznacza 100% metrażu który ma wysokość >190cm i 50% powierzchni o wysokosci od 140-190 cm. wszystko ponizej 140cm nie liczy się do powierzchni użytkowej. Z tej interpretacji Archonu wynika powierzchnia użytkowa 182 przy powierzchni podłóg 220m2.

Najdrastyczniej widac to w przypadku pokoju nad garażem gdzie jest niska ścianka kolankowa - 15m2 do 28 m2 podłóg (o ile dobrze pamiętam :D ).

co do realizacji budowy to wszystko załatwiam sam, ale nie wybieram tanich ekip i materiałów. Stawiam raczej na jakość i bardzo sprawdzone ekipy (niestety to kosztuje :( )

Czy korzystasz z tej samej ekipy budowlanej co Kristofuros?

Ja poważnie zastanawiam się nad Panem Zbyszkeim K. jako Kierbudem - czytam, ze jest bardzo dobry i rzetelny a do tego dobrze doradzi.

Jestem tylko ciekawa ile bierze:)

Dzisiaj był architekt i wiem już, że kilka pomysłów odpada.

Natomiast zrodził się ciekawy pomysł przesunięcia kominka między jadalnię a salon. Chodzi o to by był tam słup z kominkiem takim dwustronnym i na jadalnię i na salon.

Czyli idę teraz na forum oglądać kominki:)

Gość Gosc_gość

Ja poważnie zastanawiam się nad Panem Zbyszkeim K. jako Kierbudem - czytam, ze jest bardzo dobry i rzetelny a do tego dobrze doradzi.

He, He - czasem się zastanawiam jak Pan Zbyszko obskakuje te wszystkie budowy :roll: :D

Dzisiaj się z nim umówiłem na sobotę - policzy mi ile trzeba materiału na ocieplenie poddasza: wełna, profile, folia, nida.

Oczywiście odpowiedź Kierownika - nie ma problemu :p

U mnie bierze za cały dom - 3tysie, ale nie wiem czy nie podniósł stawki aktualnie.

To jaką pomoc przynosi inwestorowi przy tej cenie to jest prawie za darmo :roll:

Na razie dostał połowę po dachu, reszta niby na koniec.

Dzisiaj był architekt i wiem już, że kilka pomysłów odpada.

Natomiast zrodził się ciekawy pomysł przesunięcia kominka między jadalnię a salon. Chodzi o to by był tam słup z kominkiem takim dwustronnym i na jadalnię i na salon.

Czyli idę teraz na forum oglądać kominki:)

Hej,

Nie korzystam z tej ekipy co Kristoforus - mam ekipy które kiedyś budowały dom u mojego bardzo dobrego kumpla i parę domów obok niego. są to dwie ekipy - murarz i cieślo-dekarz. Kiedyś pracowali osbno a teraz robią prawie wszystkie budowy razem.. nie są niestety tani...

co do kominka to podobne rozwiązanie ma chyba koleżanka anusia_d z wątku o O2 tylko, że tam jest to zrobione między salonem a gabinetem - ściana została usunięta. Mam nadzieję ze koleżanka Anusia_d się nie obrazi, ze wkleję jej zdjęcie

http://images39.fotosik.pl/91/faa43fb6a94dd5dbmed.jpg

Pozdrawiam

O! właśnie taki kominek. Wwiedziałam, ze gdzieś na forum mi mignął.

Bardzo mi się podoba jednak mam wiele wątpliwośći:

-po pierwsze cena - czytałam,że dobre wkłady dwustronne zaczynają się od 10 000;

- po drugie, jak będzie wyglądać taki kominek w tym miejscu, czy nie będzie zbyt dużo ścian tzn, mała ścianka w holu, ogrodzona kuchnia i do tego ta ściana między salonem a łazienka i gabinetem.

A czy wiesz może jaka duża jest ta ścianka w holu?

P.S. Dzieki za info o Kierbudzie :wink:

O! właśnie taki kominek. Wwiedziałam, ze gdzieś na forum mi mignął.

Bardzo mi się podoba jednak mam wiele wątpliwośći:

-po pierwsze cena - czytałam,że dobre wkłady dwustronne zaczynają się od 10 000;

- po drugie, jak będzie wyglądać taki kominek w tym miejscu, czy nie będzie zbyt dużo ścian tzn, mała ścianka w holu, ogrodzona kuchnia i do tego ta ściana między salonem a łazienka i gabinetem.

A czy wiesz może jaka duża jest ta ścianka w holu?

P.S. Dzieki za info o Kierbudzie :wink:

ta ścianka jest jest raczej slupem podtrzymującym strop i ma chyba coś ok 60 cm po przekątnej. Można się jej pozbyć jak zamaist Terrivy na stropie zrobicie płytę typu monolit.

Pozdrawiam

Właśnie wczoraj rozmawialiśmy na temat płyty monolitowej i chyba się na nią zdecydujemy - z tego co wiemy to koszt jest trochę wyższy ale nie trzeba czekać aż wyschnie strop no i plusem jest, ze mozna zlikwidować tą ściankę.

Napiszci proszę, czy kosz 50k za instalatora z materiałem jest ok.

Wchodzi w to:

- podłogówka - ok 80m2

- instalacja kanalizacyjna

- instalacja ogrzewania

- instalacja wody

- cały materiał: grzejniki Viessmanna (będzie ich dosyć dużo bo raczej nastawiamy się na dom pasywny - przynajmniej tak tłumaczył nam instalator:), piec (Viessmann,z czujnikami meteorologicznymi -chyba tak sie to pisze:),itp.

Acha, i jeszcze jedno ile przeznaczcie na reku?

Wodzu1

Jak budujesz z Porothermu to ile zamierzasz docieplać dom? Zastanawialiśmy się nd silką ale doradzają nam Porotherm i chyba tak zostanie.

Właśnie wczoraj rozmawialiśmy na temat płyty monolitowej i chyba się na nią zdecydujemy - z tego co wiemy to koszt jest trochę wyższy ale nie trzeba czekać aż wyschnie strop no i plusem jest, ze mozna zlikwidować tą ściankę.

Napiszci proszę, czy kosz 50k za instalatora z materiałem jest ok.

Wchodzi w to:

- podłogówka - ok 80m2

- instalacja kanalizacyjna

- instalacja ogrzewania

- instalacja wody

- cały materiał: grzejniki Viessmanna (będzie ich dosyć dużo bo raczej nastawiamy się na dom pasywny - przynajmniej tak tłumaczył nam instalator:), piec (Viessmann,z czujnikami meteorologicznymi -chyba tak sie to pisze:),itp.

Acha, i jeszcze jedno ile przeznaczcie na reku?

Wodzu1

Jak budujesz z Porothermu to ile zamierzasz docieplać dom? Zastanawialiśmy się nd silką ale doradzają nam Porotherm i chyba tak zostanie.

Witam,

uff, dopiero dzisiaj mam czas tutaj zajrzeć...

dom pasywny i dużo grzejników? taki dom prawie wogóle ich nie potrzebuje... swoją drogą to orchidea ze względu na swoja bryłę i powierzchnie okien też nie spełni wymagań domu pasywnego. energooszczędny to rozumiem. Ja ocieplam 15 cm na 24 cm wienebrger poroton (niemiecki portoherm) wiecej nie moge bo wyjdę poza obrysy PNB. ale to i tak 1 cm wiecej niz w projekcie (25+14).

reku szacuję na 12-15tys.

co do monolitu - to musi on wyschnąć - polega na wylaniu zazbrojonej płyty na całej powierzchni stropu - drożej, dluzej ale bardziej elastyczne pod kątem przesuwania ścian.

Pozdrawiam

Ajjjjki, niestety za bardzo się na tym nie znam i głupoty popisałam.

Już coć niecoś wiem na temat tych stropów monilitycznych i raczej mnie to przekonuje. Myślę, że jest to dobre rozwiązanie.

Dom raczej wyjdzie energooszczędny niż pasywny - źle to napisałam.

Znajomy poradził nam zrobić ściany z porothermu i 25 cm styropianu, na posadzki 20 cm styropianu, ocieplenie dachu 35 cm wełny - nie wiem czy to dobre rozwiązanie. Oczywiście do tego reku.

Troche boje się co z tego wyjdzie.

Już coć niecoś wiem na temat tych stropów monilitycznych i raczej mnie to przekonuje. Myślę, że jest to dobre rozwiązanie.

Znajomy poradził nam zrobić ściany z porothermu i 25 cm styropianu, na posadzki 20 cm styropianu, ocieplenie dachu 35 cm wełny - nie wiem czy to dobre rozwiązanie. Oczywiście do tego reku.

Nie przejmuj się - za pół roku będziesz ekspertem :D Ja się bardzo dużo nauczyłem czytajac forum Muratora... mam nadzieję, ze pozwoli mi to uniknąć największych błędów.. od jutra się przekonam.. zaczynają mi kopać ławy :D

25cm styro na ściany to sporo - ja spróbuję z 15 ale np teromoorganika platyna - ma bodajże o 25% mniejszą przewodność cieplną co przy 15 cm da mi odpowiednik ok 18-20 cm...

na podłoge też biorę 20cm. dach chyba ok 25-30... zobaczymy

Pozdrawiam

troche przesadzil z tymi 25 cm , wystarczy 15. Posadzki- to samo - 20 cm styro?? - i jeszce z 7cm wylewki Ci dojdzie -najpierw sprawdz jak wysokosc chcesz zostawic po wylewkach- od podlogi do sufitu ( nie zapomnij o podlogach) .

Ocieplenie dachu - tez przesada- po co Ci 35 cm welny? zrob 15+5 .

Zastanawiales sie co by sie stało, gdybys przesadził z ociepleniem?

Nie pakuj sie niepotrzebnie w koszta

Gość Gosc_gość

Dokładnie, tak jak thomasso też tak twierdzę, że nie ma co przesadzać.

U mnie ocieplenie podłogi na gruncie 14cm, dach 24cm ( 14+10), mury 16cm i na pewno nie będzie to Termoorganika Platinum bo jest stanowczo za drogi, można zastosować styropian o współczynniku 0,035 i też starczy i cenowo nie zabije :roll:

Przed budową tez myślałem o Platinum, ale teraz się z tego wyleczyłem :wink:

Z tym ociepleniem to sama nie wiem. Dla mnie to też trochę ryzykowne, myślę, że zaczekamy na opinię ekip budowlanych (mam nadzieję, ze nam doradzą).

Takie rady usłyszeliśmy od osoby, która zakłada instalacje w domach pasywnych.

A tak na marginesie thomasso, jestem kobietą :wink: