gosiawojtekmm 25.03.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Witam, czytam i czytam i ...nie wierzę; ceny robót spadły, ale gdzie??? chyba nie u nas (Koszalin); chcemy zacząć budowę jak najszybciej, mamy na razie 2 wyceny , kosztowo podobne i niestety dużo drożej niż u innych Forumowiczów; w takim razie, Kochani, pomóżcie, czy ekipy zawyżyły ceny czy tak ma być: - domek o pow. użytk. 170m2 - pow. netto 227m2 - dach dwuspadowy nachylenie 25st - strop monolityczny - pow. garazu 39m2 I wycena: - roboty ziemne - 11.400zł - roboty parter :murowe + strop+schody - 23.700 - roboty poddasza (bez ścian działowych) - 10.200 - konstrukcja dachu, więżba +pokrycie - 24.500 - montaż okien dachowych - za okno 150zł RAZEM 70tys. netto II Wykonawca: podobnie Stan surowy otwarty z dachem (ceramiczna) plus wylanie tarasów 70tys. brutto Wydaje nam się coś drogo; Wykonawcy zwracają uwagę na monolityczny strop, że dużo więcej roboty itd. Co o tym sądzicie??? bo już nie wiemy czy mamy szukac dalej? Inna wersja to: Stan surowy otwarty plus tarasy: 52tys A dachowcy chcą za dach o pow.257m2 80zł/m2, czyli wychodzi 20.500 za sam cały dach. I juz nie wiemy co robić. A ekipa od dachu z polecenia, solidni. pozdrawiam http://www.archon.pl/projekt_domu/dom_pod_hebanowcem/m47415049da011,2273 http:// Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMASZQS 25.03.2009 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 za ten prosty dwuspadowy dach, co podałś w linku chcą 80 zł m razem z więźbą ? jeśli tak to szukaj innej poleconej ekipy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro672 25.03.2009 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Na Ślasku za podobny dom mam wycene na 56000 z dachem lub 44000 bez fundamentow. Potarguj sie albo szukaj dalej. Troche fachowcy przesadzili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kukla 25.03.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 podobny w metrarzu bez dachu zapłaciłem 46000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brts 25.03.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Ja raczej nie sugerował bym się cenami z forum tylko w swoim rejonie poszukał min. 5 wykonawców i porównał ceny. Często to co można znaleźć na forum nie ma w ogóle odniesienia do rzeczywistości. Główna różnica to taka czy buduje to jakaś firma czy zbieranina pracowników. U mnie wygląda to miej więcej tak: Domek 140mk, płyta około 10x11m, ogólnie bardzo pracochłonne rozwiązania techniczne parteru - dużo podciągów, 3 filary - dach kopertowy + lekko obniżony dach nad garażem ( 2 stanowiska ) - 260mk. Stan zero - 12tyś w tym geodeta, koparka humus i zasypanie fundamentów, rozprowadzenie kanalizy. Parter, strop, poddasze - 29tyś Dach - na razie 20tyś i dalej szukam taniej Ja bym dokładnie dopytał jeszcze o tą pozycję: - konstrukcja dachu, więżba +pokrycie - 24.500 - montaż okien dachowych - za okno 150zł Bo tu jest tylko podane więźba + pokrycie a okna już osobno to takie trochę dwuznaczne, na dachu można znaleźć jeszcze kupę elementów za które można jeszcze dodatkowo skasować inwestora - położenie rynien, obicie komina łupkiem, zrobienie podbitki, niektórzy to później jeszcze liczą dodatkowo montaż stopni kominiarskich, wyłazów itp itd. Ja jak idę pytać się o wycenę to zostawiam projekt i mówię, że chce ten dach mieć "na gotowo" a nie, że potem się okazuje, że było tanio na początku ale jeszcze jest dodatkowo to i to i tamto extra płatne;) pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiawojtekmm 25.03.2009 22:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 zgadza się, jutro jade na rozmowe z kolejną ekipą, zobaczymy co zaoferują; jesli cena okaże się zbliżona - widocznie tak musi być, bo nie wierzę w zmowę Wykonawców;co do dachu - dach w całości ze wszystkim 20tys., tylko bez ocieplenia- za ocieplenie Dachowy zażyczył sobie 10zł/m2. Czy to dużo? bo nie wiem...pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawalara 26.03.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Straszna cena!!! Nam udało się znaleźć ekipę za 18-tys. Dom możesz zobaczyć w naszym dzienniku. W tej cenie stan surowy z tarasami, ale bez dachu, bo taki stan chcieliśmy. Maksymalna wycena jaką dostałam za taki właśnie stan to 35 tys. Nie wiem czy każdy region ma swoją specyfikę, ale na południu Polski tez mają strasznie drogo. Jak masz jeszcze czas to szukaj, szukaj bo to naprawde dużo pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiawojtekmm 26.03.2009 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Straszna cena!!! Nam udało się znaleźć ekipę za 18-tys. Dom możesz zobaczyć w naszym dzienniku. W tej cenie stan surowy z tarasami, ale bez dachu, bo taki stan chcieliśmy. Maksymalna wycena jaką dostałam za taki właśnie stan to 35 tys. Nie wiem czy każdy region ma swoją specyfikę, ale na południu Polski tez mają strasznie drogo. Jak masz jeszcze czas to szukaj, szukaj bo to naprawde dużo pieniędzy. Domek super, pamiętam, że również braliśmy ten projekt pod uwagę. Własnie dostaliśmy kolejny kosztorys, już trzecia ekipa; i, niestety, nic lepiej; Majster oprowadził nas po świeżutko postawionym domku, ładny i owszem, ale cena naszego domku też ładna: - 80tys. z dachem (!) Szukamy dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawalara 26.03.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Domek super, pamiętam, że również braliśmy ten projekt pod uwagę. Własnie dostaliśmy kolejny kosztorys, już trzecia ekipa; i, niestety, nic lepiej; Majster oprowadził nas po świeżutko postawionym domku, ładny i owszem, ale cena naszego domku też ładna: - 80tys. z dachem (!) Szukamy dalej... A co wpłynęło na zmianę decyzji, dlaczego nie Krzyś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiawojtekmm 26.03.2009 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Dlaczego nie Krzyś?kilka powodów,Bryła idealna, dach takze; minusem dla nas: - brak połączenia domu z garażem, przejście do kuchni bezpośrednio z salonu oraz taras nad garażem, już teraz taki mamy i niestety nie korzystamy, więc w nowym projekcie nie chcieliśmy żadnych balkonów (jest tylko jeden jako zadaszenie nad wejściem); podobał się nam także projekt Amber...ale wybraliśmy co wybraliśmy i mam nadzieję, że wkrótce rozpoczniemy tak jak Wypozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts